Työmarkkinat
18.12.2019 08:43 ・ Päivitetty: 18.12.2019 08:43
Tasa-arvorahaa hoitajille vaativa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee kuntien yt:tä – ”Mitä jos se on pelin rakentamista ensi kevääksi?”
– Tässä yritetään saada tupo uusissa vaatteissa, se ei meillä käy, tämä on liittokierros, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen totesi tänään Politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa, jossa ennakoitiin kevättalvella käytäviä kunta-alan työehtosopimusneuvotteluja.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen toppuutteli, että palkkaratkaisun koordinaatiota on ollut molemmin puolin.
Hoitajien liitot Tehy ja Super tavoittelevat kolmea isoa tavoitetta, palkkatasa-arvo-ohjelmaa, sote-alan omaa työehtosopimus ja työaikaa pidentävien kiky-tuntien poistumista.
Koulutetun hoitohenkilöstön tehtäväkohtaisia palkkoja on niiden mukaan korotettava 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Valtion budjetissa on osoitettava tälle ajalle vuosittain 100–150 miljoonaa euroa tasa-arvorahaa.
Millariikka Rytkösen mukaan kyseessä ei olisi valtavan iso satsaus.
1,8 prosenttiyksikköä tarkoittaa euroissa vuodessa 44 euroa. Minä en näe, että se on valtava muutos. Sairaanhoitajan tai fysioterapeutin palkkapussi ei siitä paljon paksune. Tämä on meidän pelinavaus, ollaan tuotu selvät luvut pöytään.
Rytkönen painotti, että kyse on siitä, että kansa halua, että heistä pidetään hyvää huolta ja siksi työntekijät pitää pystyä pitämään alalla.
Kuntatyönantajien Markku Jalonen sanoi, että yt-neuvottelut ovat räjähtäneet kunnissa käsiin ja kuntien varat eivät ole riittää nykyisenkään palkanmaksuun.
– Valitettavasti mitään ylimääräistä jakovaraa ei ole näkyvissä.
Jalosen mukaan kuntatyöntantajat joutuvat asettamaan Tehyn ja Superin vaatimukset ”realiteetteihin”.
Millariikka Rytkönen kyseenalaisti osin kuntien tilannetta ja yt-toimia.
– Mitä jos se on pelin rakentamista ensi kevääksi, entä jos se on alibudjetointia? hän pohti ja kyseli myös sen perään, millaisia investointeja on käynnistelty sote-ratkaisun äärellä.
Jalosen mukaan realiteetti on, että kuntien rahat eivät riitä lakisääteisinkään menoihin. Alijäämä on valtava. Silti hänen mukaansa kuntatyönantajat lykkäävät viimeiseen saakka sopeutustoimia.
Jalosen mukaan hoitajien 10 vuoden palkkatasa-arvo-ohjelma maksaisi 8 miljardia 10 vuodessa, jos se koskisi koko kunta-alaa, se tekisi 20 miljardia.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen totesikin, että hoitajat ovat ansainneet palkankorotuksen, mutta yhtä lailla monet muut julkisen ja kuntasektorin ammattiryhmät.
– Korotus kuuluu koko kuntasektorille, Luukkainen sanoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.