Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

30.12.2019 10:36 ・ Päivitetty: 30.12.2019 10:36

USU-kysely: Vajaa puolet luottaa hallituksen pysyvän kasassa – Marin on suositumpi kuin hallituksensa

Hieman alle puolet, eli 46 prosenttia suomalaisista uskoo, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pysyy koossa vaalikauden loppuun asti. Tämä selviää tuoreesta Uutissuomalaisen kyselystä.

Demokraatti

Demokraatti

Reilu kolmannes uskoo hallituksen kaatuvan, jolloin se kokisi Antti Rinteen (sd.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallitusten kohtalon. Viidennes ei osaa arvioida tulevaa.

USU-gallupissa merkillepantavaa on, että suomalaisten usko Mariniin on suurempaa kuin usko hallituksen kestävyyteen.

Marinin onnistumiseen pääministerinä uskoo 51 prosenttia. 29 prosenttia ei usko onnistumiseen ja 20 prosenttia ei ota kantaa. Nämä luvut kävivät ilmi aiemmin 21. joulukuuta julkaistusta Uutissuomalaisen gallupista.

Kahden kyselyn perusteella miltei kaikissa ikä- ja tuloryhmissä uskotaan enemmän Marinin henkilökohtaiseen onnistumiseen kuin hallitukseen. Näin ajattelevat myös perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjät.

”Keskeistä on, löytävätkö hallituspuolueet arvo- ja talouskysymyksissä kompromissin.”

Hallituksen kestävyyden kannalta tärkeässä roolissa on keskusta.

Lisää aiheesta

– Keskustalaisistakin joka toinen uskoo, että hallitus kestää ja vähän reilu kolmasosa ei usko, valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta huomioi.

Hallitukselle on povattu kivisiä kevätkyntöjä työllisyysuudistusten tiimoilta. Kova tavoite on myös julkisen talouden tasapainottaminen 2023 mennessä.

– Keskeistä on, löytävätkö hallituspuolueet arvo- ja talouskysymyksissä kompromissin, jonka kanssa ne voivat elää gallupeista huolimatta. Tämä on se luottamus, josta hallituspuolueet puhuvat, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta toteaa.

Palonen näkee, että hallitus voi onnistua, jos se kykenee joustavuuteen. Sitä puuttui Sipilän hallitukselta, joka hirttäytyi yhteen politiikkatoimeen eli maakunta- ja sote-uudistukseen.

– Jos Marinin hallitus on keskustelevampi, se voi olla valmiimpi muovaamaan hallitusohjelman tavoitteita.

Palonen huomauttaa, että se, minkä hallitus näkee hyväksi Suomelle, voi muuttua vuosien kuluessa.

Ronkainen muistuttaa, että suosioon vaikuttaa tehty politiikka.

– Voiko hallitus tehdä työllisyystoimia, jotka ovat kaikkien hallituspuolueiden kannattajille hyväksyttäviä? Todennäköisesti työllisyyspaketti tulee olemaan jonkinlainen porkkanan ja kepin yhdistelmä, esimerkiksi palkkatuen ja sosiaaliturvan porrastuksen yhdistelmä.

Myös ilmastotoimet kärjistävät helposti vastakkainasettelua.

– Mellakat maailmalla osoittavat, että varmin tapa gallup-kannatuksen torpedointiin on polttoaineiden hinnan nostaminen. Asetelma hyödyntää oppositiota, Ronkainen näkee.

Vivahteensa hallitukseen tuo oikeisto–vasemmisto-jako.

Emilia Palonen huomauttaa, ettei asetelma ole aivan mustavalkoinen.

– Perussuomalaiset ehkä toivoo, että hallitus ei kestä seuraaviin vaaleihin. Vaikka vastakkainasettelu usein näyttäytyy mustavalkoisena, on joka neljäs perussuomalaisten kannattaja kuitenkin sitä mieltä, että hallitus kestää.

Vivahteensa hallitukseen tuo oikeisto–vasemmisto-jako.

– Meillä on keskusta-vasemmistolainen hallitus, jossa on aika oikeistolaisia puolueita, kuten RKP. Moni kysymys ylittää kuitenkin jakolinjat, Emilia Palonen painottaa.

Hänen mielestään politiikassa on vaadittu ideologiaa liikaakin.

– Pitäisi puhua siitä, mitä vaatimuksia ihmisillä on ja miten niihin reagoidaan eikä hirttäytyä yhteen politiikkaan, Palonen toteaa Uutissuomalaisen haastattelussa.

Tuoreempaan USU-gallupiin vastasi tuhat suomalaista 12.–16.joulukuuta. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU