Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Uudenmaan sote-ratkaisuksi ehdotetaan viittä itsehallintoaluetta – Helsingin pormestari on tyytyväinen esitykseen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kuntaministeri Sirpa Paatero ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Uudenmaan sote-erillisselvityksen raportin julkistustilaisuudessa Helsingissä

Uudenmaan sotea koskeva erillisselvitys esittää sote-palveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Sote-palvelut ja pelastustoimen järjestäisi neljä itsehallintoaluetta ja Helsingin kaupunki.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi ensisijaisesti alueilla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastaisi lakisääteisesti vaativasta ja muusta tarpeellisesta erikoissairaanhoidosta.

Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan esitetty ratkaisu huomioisi Uudenmaan erityispiirteet. Työryhmän toimeksianto ei sisältänyt rahoitusratkaisun arviointia. Ryhmän laatima loppuraportti lähtee lausuntokierrokselle tammikuussa.

– Viiden itsehallinnollisen alueen erillisratkaisumalli on perustuslain ja rahoitusjärjestelmän näkökulmasta ongelmattomampi kuin kuntayhtymiin pohjautuva malli, ryhmä toteaa loppuraportissaan.

Erillisratkaisun vaihtoehtoja selvittivät alueen kunnat sekä HUS. Selvityksen lopputulokseen kertovat olevansa tyytyväisiä niin kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kuin koko Uudenmaan kokoista sote-ratkaisua kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

– Nyt muodostettu erillisratkaisu on parempi ja riskittömämpi kuin yksi, koko Uudenmaan maakunta. Odotamme hyvän kumppanuuden ja tiiviin vuoropuhelun jatkuvan asian jatkovalmistelun kohdalla, Vapaavuori sanoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Omat itsehallintoalueensa muodostaisivat Vantaan ja Keravan yhteinen alue sekä monen kunnan Länsi-, Keski- ja Itä-Uudenmaan alueet.

Helsinki olisi maan sote-palveluita järjestävistä alueista suurin ja Länsi-Uusimaa neljänneksi suurin. Vantaa ja Kerava muodostaisivat seitsemänneksi suurimman alueen. Keski-Uusimaa olisi valtakunnallisessa vertailussa keskikokoinen alue ja Itä-Uusimaa kolmanneksi pienin alue.

STT–Ilkka Hemmilä

Uutista täydennetty kahdella viimeisellä kappaleella 19.12. kello 19.59.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE