Työmarkkinat
2.4.2025 12:42 ・ Päivitetty: 2.4.2025 12:42
Uudet työehtosopimukset vartijoille ja kiinteistöpalvelualalle
Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo, että vartiointialalle ja kiinteistöpalvelualalle on saatu uudet työehtosopimukset, kun PAM ja työnantajia edustavat liitot ovat hyväksyneet neuvottelutulokset.
Vartiointialan työehtosopimuksesta PAM neuvotteli Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa. Kiinteistöpalvelualan työehtoja liitto sorvasi Kiinteistötyönantajien kanssa.
Molemmilla aloilla palkat nousevat kolmivuotisen sopimuskauden aikana yhteensä 7,8 prosenttia.
VARTIOINTIALAN työehtosopimuksesta PAMin sopimusasiantuntija Markku Saikkonen kiittelee palkankorotusten lisäksi useita muutoksia työehtoihin.
– Muutokset työehtosopimukseen, kuten reservin harjoitusten huomioiminen työvuorosuunnittelussa ja uusi määräys viikonloppuvapaista vuosiloman alussa ja lopussa ovat konkreettisia parannuksia työntekijöille, Saikkonen sanoo tiedotteessa.
Saikkosen mukaan tes-neuvotteluissa sovittiin myös työryhmästä, jonka tavoitteena on sopimuskauden aikana selvittää mahdollisuudet kehittää palkkausjärjestelmä työn vaativuuteen perustuvaksi ja kannustavaksi.
– Nykyinen nimikkeisiin perustuva palkkausjärjestelmä ei enää vastaa kehittyvän alan tarpeita ja erilaisten tehtävien vaativuutta, se on nyt yhteisesti todettu.
– Palkkausjärjestelmän uusiminen on iso asia, joka on syytä valmistella perusteellisesti ja harkiten. Neuvotteluissa käyty avoin ja rakentava keskustelu antaa hyvän lähtökohdan työryhmän työskentelylle.
Samanlainen tarve palkkausjärjestelmän kehittämiseen tunnistettiin myös kiinteistöpalvelualalla, jossa niin ikään ryhdytään työryhmätyöhön sopimuskauden aikana.
Tuntikikkailu arkipyhäviikoilla saadaan loppumaan.
KIINTEISTÖPALVELUALALLA PAM on liiton puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan halunnut jo pitkään ratkaista työntekijöitä vaivanneet arkipyhäongelmat kaikkien työntekijöiden kannalta tasa-arvoisella tavalla.
– Uuden työehtosopimuksen myötä alalla siirrytään sopimuskauden aikana vuosivapaajärjestelmään, joka takaa kaikille työntekijöille samat säännöt palkallisten vapaiden osalta. Näin tuntikikkailu arkipyhäviikoilla saadaan loppumaan, hän kertoo tiedotteessa.
Vuoden 2027 alussa käyttöön otettava vuosivapaajärjestelmä takaa palkallisten vapaiden yhdenvertaisen kertymisen tehtyjen työtuntien mukaisesti. Jos työntekijä työskentelee arkipyhinä, maksetaan näiltä päiviltä jatkossakin 100 prosentilla korotettu palkka.
Myös uudenvuodenpäivä-, loppiais-, vapunpäivä-, helatorstai- ja itsenäisyyspäiväviikon lauantaina sekä pääsiäislauantaina tehdystä työstä maksetaan edelleen 50 prosentilla korotettu palkka.
– Vuosivapaajärjestelmään siirtyminen on yrityksille iso muutos, mutta olemme tyytyväisiä, että asiaan saatiin vihdoin ratkaisu molempien osapuolten näkemykset huomioiden. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä PAMin kanssa alan kehittämiseksi, Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén sanoo tiedotteessa.
IRTISANOMISSUOJA on jo ennestään kirjattu vartiointialan työehtosopimuksessa nykyisen lain tasolle. Kirjaus säilyy – henkilöperusteiseen irtisanomiseen edellytetään jatkossakin asiallinen ja painava syy, vaikka laki muuttuisi.
Lisäksi liitot suosittelevat, että työntekijää kuullaan varoituksen perusteista ennen mahdollisen varoituksen antamista. Työntekijälle annetaan siis mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä ennen kuin varoitus annetaan.
Kiinteistöpalvelualalla työehtosopimukseen saatiin nyt kirjaus työntekijän oikeuksista ja työnantajan velvollisuuksista liittyen kuulemistilanteisiin, kun työsuhdetta ollaan päättämässä henkilöstä johtuvasta syystä.
– Työntekijällä on jatkossa työehtosopimuksella turvattu oikeus saada tukea luottamusmieheltään tai ammattiliiton edustajalta kuulemistilaisuudessa. Työntekijälle tulee myös taata kohtuullinen valmistautumisaika, PAMin sopimuasiantuntija Kaarina Ahonen kertoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.