Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Uusi ahdistelukohu leimahti – Esko Valtaoja: “Tämän laiminlyöminen ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää”

Yli 70 suomalaista tai Suomessa työskentelevää tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa on julkistanut lausunnon häirintää vastaan. Taustalla on Turun yliopiston päätös palkata Caltechista eronnut professori Christian Ott. Hänet hyllytettiin ensin Caltechistä ja myöhemmin hän erosi itse.

Caltechin yliopiston mukaan Ott oli “epäilyksettä syyllistynyt sukupuoleen perustuvaan häirintään” kahta naispuolista jatko-opiskelijaa kohtaan. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja siitä ovat kirjoittaneet muun muassa tiedelehdet Nature ja Science.

Julkisen lausunnon lisäksi 19 tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa on ilmaissut huolensa Ottin palkkaamisesta lähettämällä kirjeen suoraan Turun yliopiston johdolle.

Suomalaiset tähtitieteilijät ja astrofyysikot tuomitsevat voimakkaasti häirinnän ja syrjinnän. He vaativat turvallista työympäristöä kaikille.

Tunnettu tieteen popularisoija, Turun yliopiston emeritusprofessori Esko Valtaoja (kuvassa) huomauttaa, että häirintä on harvoin ongelma ihmisille, jotka ovat organisaation johtoportailla.

– Mitä alempana olet hierarkiassa, sitä isompi on häirinnän läsnäolo tai sen mahdollisuus. Valitettavasti heillä, joihin asia eniten vaikuttaa, on myös yleensä vähiten vaikutusvaltaa päätöstenteossa.

Tämä on isku niiden kasvoihin, jotka ovat olleet häirinnän kohteina.

Lisää aiheesta

Valtaoja pitää ehdottoman tärkeänä, että heidänkin ääntään ja mielipiteitään kuullaan tapauksissa, jotka herättävät paljon huolta.

– Tämän laiminlyöminen ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää nykypäivän akateemisessa maailmassa.

Yksi lausunnon alullepanijoista, astrofyysikko Till Sawala Helsingin yliopistosta on huolestunut viestistä, jonka tiedeyhteisö lähettää.

– Se, että häirintään syyllistynyt voi vain siirtyä toiseen instituutioon on isku niiden kasvoihin, jotka ovat olleet häirinnän kohteita, ja joiden ura usein kärsii vakavasti sen takia.

Kosmologi Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta korostaa, että #MeToo-kampanjan myötä kaikkien on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä omilla aloilla tapahtuu.

– Ei vain tuomita elokuvatuottajia, joiden kanssa meillä ei ole mitään tekemistä. Meidän täytyy välttää houkuttelevaa ajatusta, että lausunnot häirintää vastaan riittävät, eikä mihinkään toimiin tarvitse ryhtyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE