Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Uusia ydinvoimahankkeita tutkiva Fortum selvittää yhä sekä isoja reaktoreita että pienydinvoimaa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Turbiinihalli Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3-voimalassa Eurajoella 2. toukokuuta 2023

Uusia ydinvoimahankkeita tutkiva Fortum on edelleen avoin investoinneille sekä perinteisiin isoihin ydinreaktoreihin että uudenlaisiin pienydinreaktoreihin. Yhtiö kertoi asiasta mediatilaisuudessa maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Fortum aloitti vuoden 2022 loppupuolella selvityksen uuden ydinvoiman edellytyksistä Suomessa ja Ruotsissa. Kaksivuotinen selvitystyö on nyt suunnilleen puolivälissä.

Tarkempia suunnitelmiaan Fortum ei maanantaina paljastanut, mutta joitain suuntaviivoja yhtiön aikeista saatiin.

Fortum kertoi keskittyvänsä tarkastelussa nyt kuuteen laitosvaihtoehtoon, joiden joukossa on isoja reaktoreita ja pienydinreaktoreita. Molemmille on olemassa markkinoita, kertoi selvitystyön toteutuksesta vastaava johtaja Laurent Leveugle Fortumilta.

Pienydinreaktoreilla (small modular reactor, SMR) tarkoitetaan usein alle 300 megawatin yksiköitä, mutta Fortumin tutkimat SMR-voimalat olisivat 300-500 megawatin laitoksia. Ne olisivat siis teholtaan lähellä Fortumin Loviisan-ydinvoimalan kahta reaktoria, jotka kumpikin ovat teholtaan runsaat 500 megawattia.

Perinteisten ydinreaktorien osalta Fortum selvittää 1  000-1  600 megawatin yksiköitä. Fortum ei siis sulje pois investointia Olkiluoto 3:n kaltaiseen 1  600 megawatin jättireaktoriin, vaikka kantaverkkoyhtiö Fingrid on julkisuudessa sanonut Olkiluoto 3:n olevan niin suuri, ettei sellaisen rakentamista nykyisin edes hyväksyttäisi Suomen sähköjärjestelmään.

Fortumin mukaan mahdolliset uudet ydinvoimalaitokset voisivat olla käytössä aikaisintaan 2030-luvun puolivälissä.

-  Liikkeelle pääsisi nopeammin isolla reaktorilla, mutta sen rakentaminen kestää pidempään, kertoi Fortumin ydinvoimaliiketoiminnasta vastaava johtaja Petra Lundström.

Lundström arvioi, että tuotantoon voitaisiin päästä suunnilleen samalla aikataululla sekä ison ydinreaktorin että pienydinreaktorin kohdalla.

Fortumin selvitys uuden ydinvoiman edellytyksistä valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Mahdollisten investointipäätösten vuoro on vasta myöhemmin.

FORTUM ei ottanut maanantaina kantaa siihen, onko Suomi vai Ruotsi todennäköisempi kohdemaa uudelle ydinvoimahankkeelle.

Lundströmin mukaan Suomessa on ollut jatkuvuutta ydinvoimapolitiikassa toisin kuin Ruotsissa.

-  Ei ole niin kauaa siitä, kun Ruotsissa suljettiin reaktoreita.

Samalla Lundström totesi, että Ruotsin nykyinen hallitus on ollut hyvin aktiivinen uuden ydinvoiman saamiseksi Ruotsiin.

Marraskuussa julkistetun suunnitelman mukaan Ruotsin hallitus tavoittelee vuoteen 2035 mennessä uutta ydinvoimaa kahden täysimittaisen reaktorin edestä eli 2  500 megawattia. Suunnitelmassa tavoitellaan myös massiivista ydinvoiman lisärakentamista vuoteen 2045 mennessä.

-  180 asteen käännös Ruotsissa on muuttanut paljon asioita, Leveugle kertoi.

Myös Suomessa hallitus haluaa lisää ydinvoimaa. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on sitoutunut hyväksymään kaikki kriteerit täyttävät periaatelupahakemukset lisäydinvoimasta.

Energia-asioista vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää mahdollisena, että tällainen periaatelupahakemus voi tulla hallituksen pöydälle vielä tällä vaalikaudella. Mykkänen kommentoi asiaa sunnuntaina julkaistussa STT:n haastattelussa.

Tämän vuoden aikana Fortum tutkii, mikä olisi paras sijaintipaikka uuden ydinvoiman rakentamiselle. Myös Loviisa on tarkastelussa mukana.

-  Loviisa on ainoa paikka, jonka omistamme. Olisi järjetöntä olla harkitsematta sitä, ja me harkitsemme sitä, Leveugle sanoi.

-  Tutkimme myös uusia paikkoja.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle aiemmin kaavailtu sijainti Pyhäjoella ei ole Fortumin selvitystyössä mukana. Fennovoiman hanke haudattiin vuonna 2022 sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

FORTUMIN mukaan ydinvoiman kustannuksia saadaan alennettua merkittävästi, kun yhteen paikkaan rakennetaan useampi kuin yksi reaktori. Yhtiön mukaan tämä periaate pätee sekä isoihin reaktoreihin että pienydinreaktoreihin.

Sen sijaan yksittäinen ydinvoimalaitosyksikkö, joka tuottaisi vain sähköä, vaikuttaa tällä hetkellä Fortumin mukaan taloudellisesti haastavalta projektilta.

Leveugle sanoi, että pienydinreaktorin saaminen kilpailukykyiseksi vaatii ainakin alkuvaiheessa sähkön ja lämmön tuotannon yhdistämistä. Pienydinvoimaloita voitaisiin rakentaa lähelle asutusta, jolloin ne voisivat tuottaa myös kaukolämpöä kaupungeille.

Fortum onkin kertonut selvittävänsä helsinkiläisen energiayhtiön Helenin kanssa mahdollisuuksia yhteistyöhön pienydinvoimaloiden alalla.

Selvitystyön aikana Fortum on tiedottanut useista yhteistyöhankkeista. Fortum on tehnyt yhteistyösopimuksia yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn, brittiläisen Rolls-Royce SMR:n, ranskalaisen EDF:n, eteläkorealaisen KHNP:n, ruotsalaisten Studsvikin ja Kärnfull Nextin sekä suomalaisten Helenin ja Outokummun kanssa.

Outokumpu ja Fortum ovat sanoneet tutkivansa terästuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämistä pienydinvoiman avulla. Yksi mahdollinen pienydinvoimalan sijaintipaikka olisi Outokummun terästehtaan ympäristö Torniossa.

Iiro-Matti Nieminen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE