Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

14.6.2023 16:16 ・ Päivitetty: 14.6.2023 16:19

Uutinen Säätytalolta sai ex-poliitikon mielen matalaksi: ”Se oli minun beibi työministerinä”

Nora Vilva

Helsingin Sanomien tietojen mukaan myös nykyinen vuorotteluvapaajärjestelmä lopetetaan. Ratkaisu olisi osa hallituneuvotteluja, joissa haetaan massiivisia säästöjä julkiseen talouteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Entinen työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) on noteerannut uutisen, eikä ihme.

– Vuorotteluvapaa lakkautetaan. Nyyh. Se oli minun beibi työministerinä. Se oli mainio idea lyhentää elinikäistä työaikaa. Vuorotteluvapaata käytettiin opiskeluun, lasten ja ikääntyneiden vanhempien hoitoon ja monenlaisten unelmien toteuttamiseen. Säästöä 20 miljoonaa, Jaakonsaari kirjoittaa Twitterissä.

Valtiovarainministeriön mukaan vuorotteluvapaan lopettamisesta koituu 20 miljoonan euron säästö julkiselle taloudelle. Lopullista päätöstä ei kuitenkaan ole ennen kuin hallitusohjelma on valmis ja Säätytalolla neuvottelevien puolueiden hyväksymä.

PÄIVÄN Säätytalo-antiin lukeutuu myös uutinen, jonka mukaan aiempaa vahvempaa alkoholia on tulossa ruokakauppoihin, mutta viini pysyy edelleen Alkossa.

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on sovittu, että ruokakaupoissa myytävän alkoholin enimmäisprosentti nousee 5,5 prosentista kahdeksaan. Muutos koskisi lähinnä nykyistä vahvempia oluita ja siidereitä.

Kristillisdemokraatit ovat vastustaneet viinien tuomista ruokakauppoihin, kun taas etenkin kokoomus on ajanut sitä.

Lisää aiheesta

STT:n tietojen mukaan asia siirtyi riitaisena muun muassa kilpailua käsitelleestä neuvottelupöydästä puheenjohtajien pöytään ratkottavaksi.

Keskiviikkoaamuna hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kuvaili alkoholista syntyneen juntturan vieneen yllättävänkin paljon aikaa. Hän ei kuitenkaan avannut ratkaisun yksityiskohtia.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä ratkaisu on suhteellisen hyvä ja sillä pärjätään.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Jari Keinänen sanoi STT:lle, että kahdeksan prosentin rajasta ei ole puhuttu ministeriön hallitusneuvotteluihin toimittamissa taustapapereissa.

-  Tämä ei tule STM:n virkaehdotuksista, Keinänen kuittasi.

Hän sanoi, että tässä vaiheessa on mahdotonta ottaa kantaa siihen, olisiko kahdeksan prosentin enimmäisraja mahdollinen toimeenpanon, vaikutusten tai lainsäädännön näkökulmasta.

Päivittäistavarakauppa ry tai Alko eivät halunneet kommentoida aihetta, ennen kuin alkoholikokonaisuudesta on olemassa viralliset kirjaukset.

Sosiaali- ja terveysministeriö on toimittanut hallitusneuvotteluihin aiemmin useita asiakirjoja, joissa alkoholin myynnin merkittävälle vapauttamiselle ei lämmetä.

-  Virkakanta on ollut sama neuvottelujen alusta asti: Mikäli alkoholin saatavuutta päätetään merkittävästi lisätä, kaiken saatavilla olevan tiedon mukaan alkoholihaitat ja niistä aiheutuvat kustannukset lisääntyvät, ministeriö sanoo asiakirjassa.

STM katsoo, että tällaiset päätökset ovat monin tavoin ristiriidassa väestön terveyttä ja julkisen talouden sopeuttamista koskevien tavoitteiden kanssa.

Ministeriö sanoo, että se ei kannata Alkon monopolin purkamista.

-  Alkoholi vaikuttaa kielteisesti kansantalouteen sekä väestön terveyteen ja toimintakykyyn, heikentää yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta ja kuormittaa merkittävästi sote-palveluita, pelastustoimea ja poliisia, STM katsoo.

SIPILÄN (kesk.) hallitus nosti ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan 5,5:een aiemmasta 4,7:stä. Eduskunta hyväksyi noston joulukuussa 2017 tiukan keskustelun jälkeen. Tuolloin alkoholiveroa kiristettiin 100 miljoonalla eurolla, kun kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousi.

Hallituksessa olivat silloin keskustan lisäksi siniset ja kokoomus.

Jo silloin eduskunnan äänestyksessä oli myös muita prosenttivaihtoehtoja, mutta ne karsiutuivat ensimmäisissä äänestyksissä. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ehdotti esimerkiksi prosenttirajan alentamista 3,5 prosenttiin. Perussuomalaisten Jani Mäkelä puolestaan ehdotti rajan nostoa 8,5 prosenttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU