Politiikka

Uutissuomalainen: Ruotsin kielen kokeilulle arvostelua – ”Saattaa haitata jatko-opiskelua ja viransaantia”

LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Opetus- ja kulttuuriministeriö sai määräaikaan mennessä vain 62 lausuntoa koskien vapaaehtoisen ruotsin kielen opiskeluun liittyvää kokeilua. Lausuntokierros päättyi maanantaina. Asiasta uutisoi Uutissuomalainen.

– Pyysimme lausunnot kaikista Suomen kunnista ja korkeakouluista, joten siihen nähden niitä on tullut vähän. Mutta koska aihe on kiinnostava, yritämme ottaa kaikki lausunnot mukaan, hallitusneuvos Janne Öberg ministeriöstä sanoo Uuttissuomalaiselle.

Hänen mukaansa myöhässä olevat lausunnot otetaan kuitenkin vielä huomioon.

Hallitus päätti huhtikuussa kielikokeilusta, jossa 2 200 peruskoulun oppilasta voisi elokuussa 2018 valita viidennellä tai kuudennella luokalla ruotsin sijaan jonkun muun kielen.

Mikäli kielivalinnat tehdään normaaliin tapaan helmikuussa, pitäisi kokeilusta päättää ja tiedottaa hyvissä ajoin tänä syksynä, Öberg myöntää.

Kokeilu täytyy viedä käsiteltäväksi perustuslakivaliokuntaan.

Kokeilu edellyttää perusopetuslain väliaikaista muuttamista. Järjestöistä esimerkiksi korkeastikoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Suomen kieltenopettajain liitto kannattavat koko kokeilusta luopumista, sillä niiden mielestä kokeilulla ei saavuteta tavoitetta kieltenopiskelun lisäämisestä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Jussi Pajuojan mielestä vapaaehtoiseen ruotsin kielen opiskeluun liittyvä kokeilu täytyy viedä käsiteltäväksi perustuslakivaliokuntaan.

Pajuoja toteaa lausunnossaan, että esitykseen liittyy useita perustuslaillisia kysymyksiä, joihin hän toivoo arviota ja linjausta perustuslakivaliokunnalta.

– On väistämätöntä, että toisen kotimaisen kielen taidon puuttuminen saattaa tulevaisuudessa haitata joidenkin kokeiluun osallistuvien henkilöiden jatko-opiskelua ja viransaantia, Pajuoja toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat