Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vaatiiko perussuomalaiset sittenkään valmiuslakia käyttöön? – Purran mukaan ilmankin pärjättäisiin: “Uskoisin näin”

Eduskuntapuolueet ovat paraikaa Helsingissä Säätytalolla koolla käsittelemässä varautumista koronavirukseen. Kyse on muun muassa siitä, otetaanko valmiuslaista osia käyttöön.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tähdentänyt, että kokoontumisessa on kyse varautumisesta, ei päätöksistä valmiuslainsäädäntöön siirtymisestä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati tänään kuitenkin tiedotteessaan muun muassa valmiuslain käyttöönottoa ja koulujen sulkemista koronaviruspandemian vuoksi.

Illan kuluessa nähdään, saavatko eduskuntaryhmät luotua asiaan yhteisen kannan.

Valmiuslaki antaisi poikkeuksellisia mahdollisuuksia puuttua ihmisten arkeen, esimerkiksi liikkumiseen.

– Ei minulla ole tällaista tietoa vielä, perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Demokraatille tänään eduskunnan kyselytunnin jälkeen oletukseen, että eduskuntapuolueet tuleva erimielisenä ulos tänä iltana Säätytalolta.

Kysymykseen siitä, haluavatko perussuomalaiset valmiuslain samoin tein käyttöön Purra vastaa:

– Me haluamme toimia, jotka ovat tehokkaita kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Se on se tärkein asia, mihin meidän pitää keskittyä. Mikäli on esteitä sille, että kykenemme takaamaan kansalaisten turvallisuus, esteet pitää poistaa. Mikäli hallitus nyt tulisi ulos esimerkiksi suosituksella, että kouluja pitää sulkea, luulen, että kunnat lähtisivät siihen. Harva rehtori olisi valmis pitämään koulua auki, jos täältä on annettu viesti, että ne kannattaa sulkea. Minun mielestäni näihin nopeisiin toimenpiteisiin ei edes tarvita valmiuslakia. Pystyttäisiin tekemään enemmän, jos annettaisiin selvä viesti.

Eli teidän mielestänne ei välttämättä tarvitsisi ottaa valmiuslakia tällä hetkellä käyttöön, vaan voisi tällaisten suositusten kautta edetä?

– Täytyisi tietysti kokeilla, että miten se (suositukset) toimii. Mutta totta kai valmiuslakiin kannattaa puuttua. On ihan selvä, että se vaatii uudistumista ylipäätänsä. Nykypäivän maailmassa on muunkinlaisia haasteita, jotka voivat tänne iskeä koska. Mutta siis uskoisin, että pienemmilläkin toimenpiteillä saataisiin nyt tehokkaita tuloksia.

Eli voidaan löytää tehokkaat toimenpiteet ilman, että nyt se (valmiuslaki) otetaan heti käyttöön?

– Uskoisin näin. Mutta siis toki puolueena nyt kuitenkin valmiuslakiakin haetaan.

Luuletteko, että puolueet pystyvät nyt jonkinlaisella yhteisellä sanomalla tulemaan nyt Säätytalosta?

– Kyllä minä toivon hyvin paljon. Vaikka tässä nyt on erimielisyyttä, tämän ei varsinaisesti pitäisi olla poliittinen eikä ideologinen kysymys. Kyllä minä todella toivon, että sieltä tullaan.

Purra ei allekirjoita sitä, että perussuomalaiset politikoivat nyt vakavalla asialla. Hänen mukaansa kritiikkiä sitä kohtaan, ettei hallitus ole tehnyt tarpeeksi nopeasti toimenpiteitä tulee monesta suunnasta.

Mykkänen: Valmiuslakiasetus kannattaa säätää heti, jos rajoitustoimia ei pystyttäisi ilman sitä täysin tekemään.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että oleellista on että keinot, myös tarvittaessa koulujen eristäminen tehdään mieluummin kuin hitaammin, jos ne ovat vääjäämättömiä.

– Se tarvitaanko valmiuslakia ja täyttyvätkö sen edellytykset, on nyt valtioneuvoston ja oikeusministeriön… ja hehän asetuksella sen laittavat heti tarvittaessa voimaan. Valmiuslakihan voidaan kiireellisesti ottaa käyttöön niin, että se asetus valtioneuvostolta tulee heti voimaan. Eduskunta jälkeen päin sen sitten arvioi ja hyväksyy. Me tulemme tänään kannustamaan pääministerin palverissa, että jos ja kun on rajoituskeinoja, jotka viikon sisällä joka tapauksessa tulevat tarpeelliseksi, nyt kannattaisi toimia nopeammin kuin hitaammin.

Mykkänen painottaa, ettei valmiuslakia voi aktivoida ilman hallitusta.

Hän nostaa pohdinnassaan esiin myös vaihtoehdon, jossa hallitus suosittelisi esimeriksi kolmannesta alakoululuokasta ylöspäin oppilaiden jäämistä kotiin. Se ei vielä loisi välttämätöntä kotihoidontarvetta.

Kun Mykkäseltä vielä tivaa kokoomuksen kantaa valmiuslakiin, hän vastaa, että jos vähänkään näyttää siltä, että valtuuksista jäisi kiinni rajoitustoimien säätäminen, silloin valmiuslakiasetus kannattaa antaa heti.

Riikka Purran titteli korjattu kello 19.17. Hän on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE