Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Teatteri & Tanssi

”Vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa” – tapahtumatakuulle moitteita, kesäteatterit halutaan tuen piiriin

LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
Näyttelijät Aimo Räsänen, Risto Korhonen ja Petra Karjalainen Tankki Täyteen -näytelmän tiedotustilaisuudessa Tampereella 28. toukokuuta 2015.

Hallitus valmistelee uutta tukea kesän yleisötapahtumien järjestäjille, mutta tuen ehdot eivät tyydytä kaikkia kulttuurialan toimijoita. Esimerkiksi Suomen teatterialaa ei ole lainkaan sisällytetty hallituksen lakiesitykseen niin kutsutusta tapahtumatakuusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtuman järjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Valtiokonttorin myöntämä takuu koskisi vähintään 200 hengen yleisötapahtumaa, jonka järjestää vakiintunut ja ammattimainen tapahtumanjärjestäjä.

Takuu koskisi tietyin ehdoin yleisötapahtumia, jotka järjestetään kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi taide- tai kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt.

Hallituksen esitys on ollut lausuntokierroksella ja herättänyt kipakoita kommentteja teatteriväessä, sillä esimerkiksi kesäteatteritoiminta ei olisi takuun piirissä. Teatterialan tiedotuskeskus TINFO toivoo, että ammatti- ja harrastajateatteritoiminta mahdutettaisiin mukaan takuutukeen.

TINFOn mukaan kesäteatterit ovat merkittävä tulonlähde alan freelancereille, kuten myös näytelmäkirjailijoille.

–  Kesäteattereiden sulkeminen tapahtumatakuun ulkopuolelle vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa. Heidän elinkeinonsa on ollut estynyt viranomaispäätöksin jo lähestulkoon vuoden verran, TINFOn johtaja Linnea Stara kirjoittaa lausunnossa.

”Riskinottokyky ilman tukea on nollassa”

TAMPEREEN FREELANCE-NÄYTTELIJÄT ry:n puheenjohtaja Karoliina Vanne kirjoittaa lausunnossa, että yhdistys on tyrmistynyt ammattikesäteatterien jättämisestä tapahtumatakuun valmistelun ulkopuolelle. Vanne kertoo, että yhdistykseen kuuluu reilut sata ammattinäyttelijää ja kesäteatterit tuovat heille merkittävän siivun vuosiansioista.

Myös Tampereen Komediateatteri toivoo, että ainakin ammattikesäteatterit lisättäisiin tuen piiriin.

–  Kesäteattereiden tuotannot ja kiinteät kulut ylittävät kaikilla toimijoilla useiden satojen tuhansien rajan vuosittain, joten riskinottokyky ilman tukea on nollassa, teatterin lausunnossa todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE