Politiikka

”Väitteet outoja” – Li Andersson ryöpyttää taas hallitusta ja sen leikkauspolitiikkaa

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliitto toivoo hallituksen budjettiriihestä panostuksia hyvinvointijärjestelmän elvyttämiseksi sekä satsauksia koulutukseen ja osaamiseen.

Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä hallituksen tulisi sopia esimerkiksi takuu- ja kansaneläkkeen korottamisesta sekä eläkkeiden, työmarkkinatuen, lapsilisien, sairauspäivärahojen ja muiden etuuksien indeksileikkausten perumisesta.

– Leikkauspolitiikka on lyönyt kovimmin niitä, joiden asema on jo muutenkin vaikea. Viimeistään nyt olisi aika parantaa köyhyysrajalla sinnittelevien eläkeläisten, opiskelijoiden ja muiden pienituloisten asemaa, Andersson sanoo.

– Väitteet siitä, ettei hyvinvointipalveluihin ja kohtuulliseen perusturvaan ole varaa, ovat outoja, kun samaan aikaan on leikattu esimerkiksi ansiotuloverotusta pitkälle toista miljardia, vieläpä suurituloisimpia suosien, ja toisaalta tehty valtavia tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille. Kyse on arvovalinnoista.

Vasemmistoliitto peruisi täksi vuodeksi säädetyn yrittäjävähennyksen sekä perintö- ja lahjaveroalennuksen ja lisäisi tuloverotuksen progressiota.

Omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla tulisi sallia, eikä pienimuotoisen yrittäjyyden tulisi viedä oikeutta työttömyysturvaan.

Vasemmisto kaipaa lisäpanostuksia myös koulutukseen.

–  Budjettiriihessä tulisi sopia peruskoulujen ja yliopistojen rahoituksen huomattavasta lisäyksestä. Ne ovat nyt todella ahtaalla, mikä on alkanut näkyä jo suomalaisten osaamis- ja koulutustasossa. Toisen asteen koulutuksen pitää olla aidosti maksutonta.

Perhevapaauudistusta vasemmistoliitto tukee.

– Olemme jo pitkään esittäneet 6+6+6-mallia, jossa molemmille vanhemmille on korvamerkitty yksi puolivuotisjakso ja kolmannen he voivat jakaa keskenään. Tällainen malli edistäisi sekä lasten ja vanhempien hyvinvointia että työelämän tasa-arvoa.

Tänään on uutisoitu, että budjettiriihessä on tiettävästi määrä keskustella myös työttömyysturvalla yrittämisen ja opiskelun helpottamisesta. Tämäkin olisi Anderssonin mukaan vasemmistoliiton tavoitteiden mukaista.

– Omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla tulisi sallia, eikä pienimuotoisen yrittäjyyden tulisi viedä oikeutta työttömyysturvaan. Tällaisten byrokratialoukkujen purku olisi huomattavasti tehokkaampaa työllisyyspolitiikkaa kuin työttömien kepittäminen, jossa hallitus on tähän asti kunnostautunut.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat