Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Väkivalta ei lopu itsestään” – Ensi -ja turvakotien liiton avopalveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten väkivaltatyön avopalveluista haki vuonna 2020 apua ennätysmäärä ihmisiä, lähes 5  000. Määrä kasvoi toissa vuodesta lähes tuhannella.

Demokraatti

Demokraatti

Korona-aika on liiton mukaan kiristänyt entisestään perheiden tilannetta.

Avopalveluiden asiakkaista 23 prosenttia on itse väkivallan käyttäjiä. Ensi- ja turvakotien liitto korostaa tiedotteessaan myös tekijöiden auttamisen tärkeyttä, jotta väkivalta saataisiin loppumaan. Liiton mukaan parhaisiin tuloksiin päästään, jos autetaan kaikkia osapuolia mahdollisimman varhain.

– On tärkeää, että myös väkivaltaa käyttävät löytävät avun piiriin. Omasta käytöksestä vastuun ottaminen auttaa koko perhettä. Julkinen puhe lähisuhdeväkivallasta on lisääntynyt ja se helpottaa myös tekijöiden avun hakemista, Ensi- ja turvakotien liiton perhe- ja lähisuhdeväkivallan asiantuntija Jaana Autto toteaa tiedotteessa.

Apua kannattaa liiton mukaan hakea viimeistään, jos omat keinot eivät riitä tilanteen muuttamiseen. Erittäin tärkeää apu on silloin, jos perheessä on lapsia tai väkivalta on jatkunut kauan, sillä väkivallalla on tapana raaistua ajan myötä.

Väkivaltaista käytöstä on esimerkiksi läheisen sanallinen uhkailu tai fyysinen satuttaminen, huutaminen ja haukkuminen, esineiden paiskominen tai rikkominen. Apua kannattaa hakea myös silloin, kun pelkää, ettei hallitse omaa käytöstään tai sen ryöstäytymisestä omasta hallinnasta. Korostunut mustasukkaisuus tai tarve rajoittaa perheenjäsenten elämää on myös väkivaltaa.

“Apua on saatavilla joka päivä.”

Väkivaltaa käyttävien kanssa työskennellessä tavoitteena on löytää yksilölliset keinot haastavien tilanteiden ennakoimiseen ja väkivallan käytön lopettamiseen. Lisäksi käydään läpi väkivaltaista käyttäytymistä ja puretaan uhkaaviin ja väkivaltaisiin tilanteisiin johtavia stressitekijöitä sekä opetellaan tunnistamaan läheisten pelkoa ja omia tunteita.

– Ensisijaisena tavoitteena on aina väkivallan loppuminen sekä väkivaltaa kokeneiden tai sitä todistaneiden lasten turvallisuus. Väkivalta ei lopu itsestään eikä sen kanssa pidä jäädä yksin. Apua on saatavilla yhdistyksissä ja verkossa joka päivä, Jaana Autto sanoo.

Kaikkinensa Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset auttoivat vuonna 2020 yli 10 000 väkivaltaisesta elämäntilanteesta kärsivää tekijää, kokijaa tai lasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE