Mielipiteet
11.4.2018 11:35 ・ Päivitetty: 14.8.2018 12:33
”Valintamme ei kohdistunut sinuun” – opiskelijan jokakeväinen huolenaihe
Kevät on meille opiskelijoille rankkaa aikaa. Sen lisäksi, että opiskeltavat aiheet koko ajan vaikeutuvat ja tentit sekä mahdolliset pääsykokeet painavat päälle, joutuu opiskelija jatkuvasta yrityksestä huolimatta yhä uudestaan ja uudestaan kohtaamaan pettymyksen ja saman ilmoituksen: ”valintamme ei valitettavasti kohdistunut sinuun”.
Kesätöiden saamisen vaikeus on laajalti tunnustettu ja tiedostettu ongelma. Tästä huolimatta tilanne töiden saamisen suhteen ei omien kokemusteni mukaan ole varsinkaan akateemisilla aloilla huomattavasti parantanut. Viime vuosina on kyllä enenevissä määrin panostettu Vastuullinen kesäduuni ‑kampanjaan, mikä on positiivista ja hyödyllistä suurimmalle osalle nuorista. Kampanjan nettisivujen mukaan vuonna 2018 mukana on jo 434 työnantajaa ja eri aloilla kesätyöpaikkoja on ensi kesänä yhteensä yli 55 000. Kampanja ei kuitenkaan ole merkittävästi hyödyttänyt sellaisten alojen yliopisto-opiskelijoita, joilla useimpiin työtehtäviin palkkauksen minimivaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto. Näille opiskelijoille olisikin ensiarvoisen tärkeää saada opintoihin sisällytettävä harjoittelupaikka, jonka ei toki välttämättä tarvitse ajoittua kesäkuukausiin.
Jokaisesta kesätyöpaikasta onkin oltava kiitollinen, koska on paljon myös niitä opiskelijoita, jotka eivät saa lainkaan töitä.
Opiskelijoille suunnattujen kesätöiden ja erityisesti korkeakouluharjoittelun pitäisi nimenomaan auttaa ihmisiä saamaan tulevaisuuden uran kannalta arvokasta työkokemusta ja parhaassa tapauksessa niin sanotusti saamaan ”jalka oven väliin” omalla alalla, mutta tämä ei toteudu, jos työnantajilla ei ole tarjota tarpeeksi harjoittelijatasoisia työtehtäviä. Nykyisessä tilanteessa tämän kaltaisten paikkojen harvalukuisuudesta johtuen yhdestä paikasta saattaa kilpailla kymmeniä opiskelijoita, jolloin todennäköisyys kesätyö- tai harjoittelupaikan saamiseen ovat häviävän pieni.
Toki on hyvä, että opiskelija voi saada kesätyön joltain muulta kuin siltä alalta, jota opiskelee. Jokaisesta työstä karttuu varmasti arvokasta kokemusta. Jokaisesta kesätyöpaikasta onkin oltava kiitollinen, koska on paljon myös niitä opiskelijoita, jotka eivät saa lainkaan töitä. Tällöin on aina mahdollista suorittaa kesäopintoja, mutta silloin opiskelija on yhä lähempänä valmistumista ilman minkäänlaista oman, tai pahimmassa tapauksessa minkään muun alan, työkokemusta. Mitkä ovat sellaisen maisterin tulevaisuudennäkymät ja työllistymismahdollisuudet, jolla ei ole käytännössä mitään kokemusta työelämästä?
Valmistumisen koko ajan lähestyessä opiskelijat ovat siis jatkuvan stressin ja paineen alla. Tulevaisuuden epävarmuus ja kilpailullisuus voivat pelottaa, ahdistaa ja jopa lamaannuttaa. Olisikin tärkeää pohtia, miten opiskelijoita voitaisiin paremmin tukea, kun he kohtaavat näitä paineita. Toinen tärkeä kysymys on, miten kesätyö- ja harjoittelupaikkoja olisi mahdollista luoda lisää. Jokainen opiskelija ansaitsee sellaisen työpaikan, joka auttaa häntä työllistymään omalla alalla valmistumisen jälkeen.
Kirjoittaja on Kaakkois-Suomen Nuorten yhteiskuntakoulussa mukana ollut valtiotieteiden opiskelija.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.