Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valiokunnilta ”ei” koko Suomen rajoituksille – haluavat ravintoloille vaihtoehdon, jonka hallitus jo itse tutki ja torppasi

Getty Images

Perustuslakivaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä ja talousvaliokunta lausuntonsa hallituksen esityksestä rajoittaa ravitsemusliikkeiden toimintaa ympäri maan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Vain ulosmyynti jäisi sallituksi ja henkilöstöravintolat saisivat olla auki.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kumpikaan valiokunta ei liputtanut hallituksen mallia, jossa ravitsemusliikkeiden toimintaa olisi rajoitettu ympäri Suomea. Molemmat valiokunnat katsoivat, että toimintaa on rajoitettava alueellisesti. Valiokunnat kannattavat käytännössä mallia, jonka hallitus esityksessään oli hylännyt.

”Valmistelun aikana on arvioitu vaihtoehtoa, jossa ravitsemisliikkeiden sulkemisesta asiakkailta säädettäisiin osassa maata tai erillisiin päätöksiin perustuvalla maantieteellisellä porrastuksella. Tätä vaihtoehtoa ei kuinkaan pidetä mahdollisena huomioiden esityksen tavoitteet kaikkien sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi ja taudinkulun hidastamiseksi”, hallitus perusteli omassa esityksessään.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin toteaa, että koronavirustartunnat ovat toistaiseksi olleet alueellisesti varsin jakautuneita niin, että suurin osa tartunnoista on Uudenmaan alueella ja suuressa osassa maata on vain yksittäisiä vahvistettuja tartuntoja.

Valiokunta vetoaa tämän jälkeen hallituksen esitykseen.

”Hallituksen esityksessä nostetaan esiin vaihtoehto, jossa ravitsemisliikkeiden sulkemisesta asiakkailta säädettäisiin osassa maata tai erillisiin päätöksiin perustuvalla maantieteellisellä porrastuksella.”

Perustuslakivaliokunta katsoo, että hyvin pitkälle menevien elinkeinovapauteen ja myös omaisuuden suojaan ja työllisyyden edistämisvelvollisuuteen puuttuvien toimenpiteiden ulottaminen koko maahan vaikuttaa välttämättömyysvaatimuksen näkökulmasta ongelmalliselta, jos koronavirus ei ole lainkaan ehtinyt epidemiavaiheeseen jollakin alueella.

Tällä hetkellä tiedetään muun muassa se, että Kainussa ole havaittu koronatapauksia.

Perustuslakivaliokunnan mukaan alueellisen soveltamisalan rajaus voidaan toteuttaa esimerkiksi lisäämällä lakiin säännös, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset  alueista.

Perustuslaivaliokunta korostaa valtioneuvoston mahdollisuutta reagoida viruksen leviämiseen nopealla aikataululla.

Talousvaliokunta tukee juuri julkaistussa mietinnössään perustuslakivaliokuntaa ja toteaa, että sääntely voidaan toteuttaa perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla poikkeusoloihin sidottuna sekä alueellisesti ja ajallisesti rajattuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE