Uutiset
10.8.2022 09:07 ・ Päivitetty: 10.8.2022 10:39
’’Valiokuntamalli edustaa hyvin pirkanmaalaista rohkeutta’’ – monipalveluvaliokunnan ensimmäinen mietintö ikäihmisten palveluista
Pirkanmaa teki muista poikkeavan päätöksen ja päätyi valiokuntamalliin. Nyt aluevaltuuston alaisuudessa toimiva monipalveluvaliokunta on päättänyt tehdä ensitöikseen mietinnön ikäihmisten palveluiden järjestämisestä.
Pirkanmaa on ainoa hyvinvointialue, joka valitsi hallintomallikseen valiokuntamallin. Valiokuntien tehtävänä on laatia laajakantoisista, strategisista ja poliittista harkintaa edellyttävistä asiakokonaisuuksista mietintöjä tai muistioita, jotka esitetään aluevaltuustolle. Aluevaltuusto ottaa kantaa mietintöjen tai muistioiden ehdotuksiin. Toisin kuin perinteisemmin käytetyillä lautakunnilla, valiokunnilla ei ole päätöksentekovaltaa.
– Tämä edustaa uutta toimintakulttuuria, jonka vaikutuksista tullaan tekemään arvio valtuustokauden jälkeen. Pirkanmaan hyvinvointialue korostaa rohkeutta ja mutkattomuutta omassa viestinnässään. Valiokuntamalli edustaa hyvin tätä pirkanmaalaista rohkeutta, kerrotaan hyvinvointialueen tiedotteessa.
Monipalveluvaliokunta on yksi neljästä valiokunnasta. Kolme muuta ovat kokonaisturvallisuuden ja hyvinvoinnin valiokunta, strategia- ja tulevaisuusvaliokunta ja omaa nimeään vielä pohtiva vähän palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta. Monipalveluvaliokunnan työnimenä oli paljon palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta, mutta alusta asti nimenvaihdos nähtiin tarpeellisena, koska nimi koettiin asiakkaita leimaavaksi.
Tiedotteen mukaan valiokuntamallilla halutaan lisätä demokratiaa, kansalaisten ja kansalaisnäkökulmien laajempaa huomioimista päätöksenteossa sekä lisätä vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden roolia päätöksenteossa. Tärkeää on myös kuunnella pirkanmaalaisia ja tuoda heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan mukaan päätöksentekoon.
Monipalveluvaliokunnan ensimmäinen mietintö ikäihmisten palveluista
Monipalveluvaliokunta aloitti osaltaan kiertämisen kokoontuessaan kokoukseensa Sastamalassa tiistaina 9. elokuuta. Kokouksen yhteydessä oli myös vierailu tehostetun palveluasumisen yksikkö Anninpirtissä, terveyskeskuksessa, palliatiivisen hoidon osastolla sekä kotisairaalassa.
– Vaikka Tampereella on lähes puolet Pirkanmaan 530 000 ihmisestä, niin elämää on Tampereen ulkopuolellakin ja paljon, muistutti monipalveluvaliokunnan puheenjohtaja Markku Virkamäki (sd.) ennen kokousta järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa.
Monipalveluvaliokunta käsittelee muun muassa ikäihmisten, vammaisten, lastensuojelun asiakkaiden, mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevien sekä pitkäaikaissairauksia sairastavien pirkanmaalaisten palveluita. Kevään kokouksessaan valiokunta päätti ensitöikseen valmistella mietinnön ikäihmisten palveluiden järjestämisestä.
– Ikäihmisten määrä kasvaa. Sitä ei pystytä ratkaisemaan vain kotipalveluiden ja tehostetun palveluasumisen avulla vaan tarvitaan uudenlaista yhteisöllistä asumista kotipalveluiden ja tehostetun palveluasumisen väliin, Virkamäki perusteli valiokunnan ensimmäisen mietinnön aihetta.
Hän painotti uusissa yhteisöllisen asumisen malleissa olevan merkittävää se, että niissä ei lähdetä palvelut vaan yhteisö edellä. Tarvittaessa yhteisöön olisi saatavilla palveluita.
Samoilla linjoilla Virkamäen kanssa oli valiokunnan varapuheenjohtaja Mauri Jussila (kok.). Hän käytti esimerkkinä uudenlaisesta asumisesta Tanskassa olevia ympäristöjä, joissa asuu paljon ikäihmisiä ja he voivat käyttää eritasoisia läheltä löytyviä palveluita. Alue voi olla myös jollain tapaa rajattu, jolloin se soveltuu muistisairaillekin. Jussila toi esille myös huolensa terveyskeskusten vuodeosastopaikkojen vähenemisestä.
Monipalveluvaliokunta on kuulemassa seuraavissa kokouksissaan monia alojensa asiantuntijoita. Valmiiksi aluevaltuustolle esitettäväksi mietintö ikäihmisten palveluiden järjestämisestä on tarkoitus saada vielä tämän syksyn aikana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.