Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

25.3.2020 20:23 ・ Päivitetty: 25.3.2020 20:23

Valtioneuvosto: Terveydenhuollon henkilökunnan velvollisuus tehdä työtä sovellettavissa koko maassa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (vasemmalla), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo ja puolustusministeri Antti Kaikkonen hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 25. maaliskuuta 2020.

Valtioneuvosto antoi keskiviikkona 25. maaliskuuta asetuksen, jonka mukaan terveydenhuollon henkilökunnan valmiuslaissa tarkoitettua velvollisuutta tehdä työtä voidaan soveltaa koko maassa.

Demokraatti

Demokraatti

Töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta ja jotka ovat täyttäneet 18 mutta eivät 68 vuotta.

Työvelvollisen aseman ja oikeuksien suojaamiseksi sovellettaviksi tulevat myös valmiuslain 14 luvun säännökset. Nämä säännökset koskevat työvelvollisuuden piiriin kuuluvien henkilöiden ilmoittautumisvelvollisuutta, työmääräyksen sisältöä, työmääräyksen antamisen rajoituksia ja työmääräystä annettaessa huomioon otettavia seikkoja.

Lisäksi sovellettaviksi tulevat työvelvollisuussuhdetta, työvelvollisuussuhteen ehtoja ja työnantajan tietojenantovelvollisuutta sekä työvelvollisuusrekisteriä koskevat säännökset.

TE-toimistot toimivat työvelvoitteen toimeenpanossa toimivaltaisina viranomaisina.

Asetus tulee voimaan 26.3.2020, ja se on voimassa 13.4.2020 asti.

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvosto antoi 17.3.2020 kaksi valmiuslain mukaista käyttöönottoasetusta eduskunnalle.

Eduskunta päätti 18.3.2020, että valmiuslain 86, 88, 93-95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta annettu valtioneuvosto asetus saa jäädä voimaan lukuun ottamatta työntekijän työvelvollisuutta koskevaa sääntelyä.

Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain. Eduskunta voi myös kumota valtioneuvoston antaman asetuksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU