Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Vanhanen USA:n tapahtumista: ”Hälytyskello, että nykymaailmassakin saadaan ihmisten pahimmat puolet esille” – kertoo myös miten etenee kansliapäällikköhaku

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

— Kyllä tämä on hälytyskello siitä, että vaikka olisi kuinka hyvä sivistys, nykymaailmassakin saadaan ihmisten pahimmat puolet esille. Tämä on äärimmäisen varoittava esimerkki. Tämä on se aspekti, joka Suomen kannalta kannattaa tässä nostaa esille, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) toteaa Demokraatille Yhdysvaltojen viime päivien järkyttävistä tapahtumista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vanhanen ottaa tässä haastattelussa kantaa paitsi USA:han myös Suomen koronarokotusten sujumiseen, valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimitykseen kuin kehysriihen aikatauluun ja vähän keskusteluun presidentinvaaleistakin.

Yhdysvaltain viime päivien tapahtumat kongressin valtauksineen ovat Vanhasen mukaan esimerkki siitä, että kiihottaminen ja vastakkainasettelu saa sivistyneessäkin valtiossa lopulta ihmisiä liikkeelle.

Asia olisi hyvä huomioida eri maissa poliittisessa retoriikassa ja toiminnassa, niin Suomessakin.

– Tässä peräänkuulutetaan myös poliittisesti aktiivisten ihmisten toiminnan perään, minkälaisia metodeja käytetään silloin kun argumentoidaan omien kantoja puolesta, millaista vastakkainasettelua rakennetaan, Vanhanen sanoo.

Hän lisää, ettei hänellä ole vähäisintäkään epäluottamusta siihen, etteikö USA osaisi tilannetta hoitaa.

– Heillä on vakiintunut demokratia ja instituutiot. He selviävät. Mutta tämä on varoittava esimerkki muille demokratioille, emme ole suojattuja emmekä immuuneja kiihottamista vastaan.

Olennaista rokottamisen kannalta on se, mikä on se aikataulu, jolla laumasuoja voidaan saavuttaa.”

Rokotusten hidas eteneminen on jo ehtinyt aiheuttaa maailmalla huolestumista. Se nimittäin voi vaikuttaa myös siihen, miten talous lähtee toipumaan pandemiasta.

Vanhasen mukaan Suomessa ei vielä tarvitse lähteä laskemaan ennusteita talouden toipumisen vauhdista.

– Ei tämän perusteella. Olennaista rokottamisen kannalta on se, mikä on se aikataulu, jolla laumasuoja voidaan saavuttaa. Silloin nämä ensimmäiset viikot eivät ole ratkaisevia, vaan se missä vaiheessa on 50–70 prosenttia väestöstä saatu rokotettua.

– Valtiovarainministerinä peräänkuulutan, kun resursseja on annettu erittäin paljon sekä testaamiseen että rokottamiseen, että siinä vaiheessa kun rokotteita saadaan kylliksi, rokottaminen toimii. Paitsi julkista sektoria ilman muuta täytyy käyttää myös yksityisiä terveysalan yrityksiä, varsinkin työterveyshuoltoa, jotta rokotukset saadaan laajasti toteutettua.

Vanhanen toteaa pullonkaulaksi nyt sen, että Suomeen saatu rokotteiden määrä on liian vähäinen.

Suomeen on tulossa parisenkymmentämiljoonaa korona-annosta EU:n yhteishankinnoissa.

Vanhanen muistuttaa, että määrä on niin iso, että kaikkien tilattujen rokotteiden ei tarvitsisi edes saada myyntilupaa.

– Olemme varanneet itsellemme kiintiöitä kaikista todennäköisesti rokotetoimittajista. Osa on luvan saanut, kaikki eivät. Itse uskon, että lopulta luvan saavat sellaiset valmistajat, josta Suomen osuus EU-kiintiössä kattaa hyvän väestömäärän. Tärkeää talouden kannalta on, että laumasuoja saadaan riittävän nopeasti.

Vanhanen ei lähde ennakoimaan, koska hänen mainitsemansa 50–70% suomalaisista on piikkinsä saanut.

– Luulen, että terveysviranomaiset eivät sitä pysty vielä sanomaan. Heillä ei voi olla varmaa tietoa, koska miljoonia annoksia lopulta Suomeen saadaan.

Vanhasen mielestä pienen maan mahdollisuudet rokotehankinnoissa liittyvät kansainväliseen yhteistyöhön.

– EU:n puitteissa kiinnityksiä on tehty potentiaalisiin rokotetoimittajiin kaksinkertaisesti se määrä, mitä Suomi tarvitsee. Uskon, että riittävän suuri osa saa aikanaan saa luvan. Minulla ei ole edellytyksiä ottaa kantaa, voitaisiinko myyntilupa Suomessa antaa poikkeusmenettelyssä jollekin sellaiselle, josta ei EU-tasolla ole lupaa. Tässä luotan terveysviranomaisten ammattitaitoon.

Haluan realismia tuoda siihen.”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut rokotusten lähteneen käyntiin Suomessa toivottua hitaammin mutta muistuttanut samalla, että ollaan vasta maratonin alussa.

Vanhanenkin sanoo, että odotus on ilman muuta ollut suurempaan nopeuteen. Marinin tavoin hänkin kuitenkin muistuttaa, että matka on pitkä.

– Haluan realismia tuoda siihen, että ensimmäisten viikkojen vauhti ei lopulta ratkaise sitä, missä vaiheessa on 2,5–3 miljoonaa kansalaista rokotettu. Terveydenhuoltosektorilla on mahdollisuus kiriä aikataulu, kun annoksia tulee tarpeeksi. Riittävän aikataulun saamiseksi pitää olla valmius, että yksityiset toimijat ovat rokottamisessa laajasti mukana. Sama koskee ulkomailta tulevien testaamista brittimuunnoksen kannalta.

– Viime vuonna annoimme HUS-alueelle 200 miljoonaa euroa juuri sillä perusteella, että matkaajia testataan. On erittäin tärkeää, että Suomeen tulevien testaus on laajamittaista. Uskon, että HUSilla on olut aikaa miettiä se organisaatio kyllä niin, että rahallisista resursseista sen ei pitäisi olla kiinni.

Vanhanen nostan esiin myös rakennusalan ilmaiseman huolen siitä, että nyt lomilta Suomeen palaa Itä-Euroopasta paljon rakennusalan ammatti-ihmisiä.

– Heitä tulee varmaan erittäin paljon myös laivoilla. Toivottavasti myös maa- ja meriliikenteen raja-asemien testaukset on mietitty, tämä on minun toiveeni.

”Tammikuun kuluessa soveltuvuustestit on saatu tehtyä.”

Vanhasen ministeriössä on pitkään ollut vireillä kansliapäällikön viran täyttäminen. Siihen liittyvät vaiheet ovat olleet moninaiset uusintahakuineen. Kuohuntaakin on riittänyt.

Viimeksi valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka oli määrä täyttää 1.1.2021 lukien määräajaksi, kuitenkin enintään viideksi vuodeksi. Kello käy, mutta ”Hakulista” ei edelleenkään näy eli tiedossa ei ole, ketä virkaan esitetään.

Valtiovarainministeriössä on otettu äärimmäisen pidättyväinen linja asiasta tiedottamista. Jotain Vanhanen sentään on valmis sanomaan.

Hänen mukaansa käynnissä ovat nyt soveltuvuustestit. Vanhanen kertoo päättäneensä ennen joulua, että ensin on soveltuvuustestit ja sitten vasta haastattelut.

– Odottaisin että tammikuun kuluessa soveltuvuustestit on saatu tehtyä.

Sen jälkeen valinta on Vanhasen mukaan luvassa ”verraten ripeästi”.

Soveltuvuusteissä on Vanhasen mukaan ”puolenkymmentä” ihmistä ja lähtökohtaisesti ellei soveltuvuustestissä jotakin erikoista ilmene, kaikki testissä olevat saavat kutsun haastatteluun.

Hakijoita on 21.

Minä olen avoimesti kertonut.”

Ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) on esittänyt Maaseudun Tulevaisuudessa, että keskusta järjestäisi jäsenvaalin puolueensa seuraavasta presidenttiehdokkaasta.

”Keskustassa ehdokkaiksi tarjotaan Olli Rehnin lisäksi entisiä puheenjohtajia, ainakin Esko Ahoa ja Matti Vanhasta”, Kääriäinen kirjoitti.

Vanhanen on useasti kiistänyt sen, että olisi lähtemässä kisaan enää mukaan. Niin hän tekee nytkin, vaikka hänestä on tullut miltei jonkinlainen kulttihahmo hänen otettua vastaan valtiovarainministerin pestin. IS:n ministeripörssin äänestyksessäkin kansanedustajat äänestivät Vanhasen parhaaksi ministeriksi.

– Minä olen avoimesti kertonut, että valtakunnan politiikka on jäämässä tämän vaalikauden jälkeen pois. En ole mukana (presidentinvaaleissa). Minulla on ollut kunnia olla kaksi kertaa keskustan presidenttiehdokkaana ja tuloksen kaikki tietävät, Vanhanen sanoo itseironisesti.

Vaaleissa 2018 Vanhanen mittautti 4,1 prosentin kannatuksen.

Jäsenvaaliin keskustan presidenttiehdokkaasta kanta on Kääriäisen tavoin myönteinen.

– Meillä on ollut jäsenvaali kerran tai kaksi kertaa. Myös edellisten vaalien alla, kun ilmoittauduin kisaan mukaan, ilmoitin nimenomaan valmiuteni osallistua jäsenvaaliin. Silloin ei sitten muita ehdokkaita tullut. Jäsenvaali jäi pitämättä. Jos näköpiirissä on, että on useampia ehdokkaita, jäsenvaali on luonteva.

Kyllä siinä on varmasti ollut kokonaisharkinnasta kyse.”

Hallituksen neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025 järjestetään vasta ensi keväänä 21.–22. huhtikuuta.

Se siis siirtyy kuntavaalien jälkeen, mitä on kritisoitu oppositiosta. Sieltä on myös huomautettu, että nykyiset hallituksen ministerit kuten Sanna Marin (sd.) ja perhevapaalla oleva Li Andersson (vas.) kritisoivat vastaavaa päätöstä Sipilän (kesk.) kaudella.

Onko tässä taktiikasta kyse, Matti Vanhanen?

– Kyllä siinä on varmasti ollut kokonaisharkinnasta kyse. Kuntavaalien edellä varsinkin puoluejohtajien, jotka ovat keskeisessä roolissa kehysriihen valmistelussa, pitää tehdä osansa kansanvallassa, kiertää kenttää ja osallistua keskusteluihin, Vanhanen sanoo.

– Kehysriihen valmistelu ei ole mikään pieni asia, siihen täytyy käyttää aikaa. On tärkeää, että siihen voidaan  keskittyä eikä toisella kädellä vaalitilaisuuksien lomassa, Vanhanen puolustaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE