Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vanhanen Ykkösaamussa: Hallituksen puoliväliriihi on muuttunut luonteeltaan hallitusneuvotteluiden kaltaiseksi

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituksen puoliväliriihi on muuttunut luonteeltaan hallitusneuvotteluiden kaltaiseksi, arvioi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) Ylen Ykkösaamussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän toisti keskustan esillä pitämän näkemyksen siitä, että neuvotteluissa kiikastavat kysymykset valtion velkaantumisesta ja talouskasvun aikaansaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä.

Vanhanen käsitteli Ylen haastattelussa erityisesti valtion menokehyksiä. Kyse on suomalaisessa politiikassa 2000-luvulla vallinneesta sanattomasta sopimuksesta, jonka mukaan hallituspuolueet päättävät vaalikauden alussa raamit julkisille menoille.

Viime vuonna kehysten seurannasta luovuttiin koronaepidemian vuoksi, ja Suomi velkaantui voimakkaasti. Vanhasen mukaan hallituspuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että paluu kehyksiin ei onnistu myöskään ensi vuonna, vaikka alun perin on sovittu niin.

–  Kaikki tunnistavat, että ensi vuonna kehyksen pitää vielä olla korkeammalla. Kyse on siitä, millä aikatauluilla ja millä päätöksillä lähdetään keskellä parasta noususuhdannetta laskemaan kehyksen alkuperäiseen tasoon, hän sanoi.

Ensi vuodeksi on Vanhasen mukaan tulossa pakollisia menoja, kuten Veikkauksen tulojen romahduksen kompensointi järjestöille ja koronakriisistä johtuva EU-lisäbudjetin kohonnut maksuosuus.

Vanhasen mukaan kehyskurin harjoittaminen on auttanut Suomen luottoluokituksen hyvää asemaa.

Lisää aiheesta

–  Nyt pitää luoda uskottava näkymä siihen, miten suomalaiseen kruununjalokiveen, kehykseen, kyetään palaamaan. Se on meidän valtti tuolla maailman luottomarkkinoilla, Vanhanen sanoi.

Tauko kertoo tilanteen vakavuudesta

Vanhasen mukaan vaalikauden puoliväliin osuvasta kehysriihestä on tullut aidosti viiden puolueen välinen neuvottelu, ei ministeriöiden välinen neuvottelu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen, että keskiviikkona alkanut riihi jatkuu viikonloppuna hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

Vanhanen toisti eilen sanomansa kannan, että pieni tauko on ehkä hyväksi neuvotteluille. Hän kuitenkin lisäsi, että tauko kyllä kertoo jotain tilanteen vakavuudesta. Vanhasen mukaan riiheen kannattaa käyttää se aika, mitä tarvitaan.

Kahden hallituksen pääministerinä toimineen Vanhasen mukaan ilmassa on ehkä myös kulttuurieroa siitä käsityksestä, mikä on puoliväliriihen rooli hallituskaudella.

–  Puoliväliriihi on aidosti se paikka, jossa pitää pysähtyä ja katsoa, mitä oikeita tuloksia on saatu [hallitus]ohjelmaa toteuttamalla tähän mennessä ja mitä on vielä tehtävissä kahden vuoden aikana, Vanhanen sanoi.

Hän sanoi, että hallitus ei voi jättää asioita loppuvaalikauteen, jos se haluaa niiden menevän eduskunnassa läpi.

–  Jos täällä ei jotain päätetä vaan päätetään myöhemmin, sitten tulee kiire.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE