Vannoi uskollisuutta johtajille – Yhdysvaltalaissotilasta syytetään yrityksestä tukea äärijärjestö Isisiä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltalaissotilas Ikaika Kang, 34, pidätettiin Havaijilla sunnuntaina epäiltynä äärijärjestö Isisin tukemisesta.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan Kang oli vannonut uskollisuutta Isisille ja aikonut toimittaa äärijärjestölle tietoja ja taistelukoulutusta.

Kang pidätettiin, kun hän vannoi uskollisuutta Isisin johtajalle. Paikalla oli myös vakoilutehtävää suorittanut agentti. FBI uskoo Kangin toimineen yksin.

Kangin käytös herätti huomiota jo aiemmin. Hän oli muun muassa sanonut Yhdysvaltojen olevan maailman ainoa terroristijärjestö ja haluavansa tappaa ihmisiä.

Puolustusasianajajan mukaan Kang saattaa kärsiä mielenterveysongelmista. Hän on palvellut Yhdysvaltain joukoissa Irakissa ja Afganistanissa.

Kangia syytetään Isisin tukemiseen tarkoitetun materiaalin hallussapidosta.

Britannia kieltää bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoteen 2040 mennessä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian hallitus on päättänyt kieltää bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoteen 2040 mennessä. Pyrkimyksenä on vähentää ilmansaasteita.

Britannian korkein oikeus vaati toukokuisessa raportissaan, että maan hallitus tekee suunnitelman vähentääkseen typpioksidin määrää ilmassa. Britannian ympäristöministeriö kertoi kiellosta tiedotteessa tänään.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää päätöksiä vahvoina viesteinä siitä, mihin suuntaan liikenteen päästöjä pitäisi maiden mielestä viedä.

– Tämä on signaali, että myös autoteollisuuden pitäisi panostaa merkittävällä tavalla vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.

Päätöksen vaikutukset näkyvät Niemisen mukaan Suomessa vasta vuosikymmenien päästä.

– Meidän autokannalla käyttö alkaisi lopullisesti loppua 2060-luvulla.

Nieminen ei usko, että Ranskan ja Britannian päätöksillä olisi vaikutusta suomalaisten omistamien käytettyjen dieselautojen arvoon.

– Jos dieselautojen käyttö kiellettäisiin meillä, sillä voisi olla vaikutusta autojen arvoon. Esimerkiksi Saksassa on kaavailtu tällaisia ympäristövyöhykkeitä.

Kieltämistä on perusteltu pyrkimyksellä vähentää liikennejärjestelmästä syntyviä päästöjä.

Myös Ranska ilmoitti aikaisemmin kesällä, että se aikoo lopettaa bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi myös Saksassa on keskusteltu asiasta.

Norja on puolestaan asettanut tavoitteekseen pyrkiä eroon fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen myymisestä vuoteen 2025 mennessä.

Ranskasta poiketen Britannia aikoo kieltää myös hybridiautot, eli sähkö- ja polttomoottorit yhdistävät autot.

Fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen kieltämistä on perusteltu pyrkimyksellä vähentää liikennejärjestelmästä syntyviä päästöjä.

 Suomen hallitus ei ole pohtinut esittävänsä fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen myynnin kieltämistä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan Suomen hallitus ei ole pohtinut esittävänsä fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen myynnin kieltämistä. Henkilökohtaisena mielipiteenään hän toteaa, että täyskielto on hyvin voimakas toimenpide. Berner kertoi asiasta Demokraatille viime perjantaina.

– Pitäisin tavoiteltavana sitä, että suotuisa kehitys saataisiin aikaan muilla keinoin, kuten toimintaympäristön muutoksilla tai mahdollisella taloudellisilla ja toiminnallisilla eduilla, Berner totesi.

Sähköautojen menekki Euroopassa on vielä laimeaa perinteisiin autoihin verrattuna. Viime vuonna Länsi-Euroopassa rekisteröidyistä uusista autoista vain 3,6 prosenttia oli sähkö- tai hybridiautoja.

Suomessa luvut ovat vielä vaatimattomampia. Tammi-toukokuun loppuun mennessä Suomessa rekisteröitiin yhteensä 215 sähkökäyttöistä henkilöautoa, reilusti alle prosentti kaikista rekisteröidyistä henkilöautoista.

 

Juttuun on lisätty kuva ja sitä on täydennetty klo 19:46.

”Ministerit voivat erota” – Tietovuotokohu asettamassa hallitusta ahtaammalle Ruotsissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Hallituksen edustajat pitivät pääministeri Stefan Löfvenin (toinen oikealta) johdolla tiedotustilaisuutta tietovuotokohusta eilen.

Ruotsissa kolmen sosiaalidemokraattisen ministerin ja siten myös hallituksen asema on käymässä yhä tukalammaksi ajoneuvohallinnon tietovuotokohun takia. Kolmelle ministerille epäluottamusta liputtavilla oppositiopuolueilla on enemmistö Ruotsin valtiopäivillä.

Epäluottamusta esittivät aamupäivällä neljä porvaripuoluetta, ja pian sen jälkeen ruotsidemokraatit. Näillä viidellä puolueella on enemmistö valtiopäivillä, lähes 190 edustajaa 349:stä. Ruotsin hallitukseen kuuluvilla sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö maan parlamentissa.

Ruotsin hallituksen ministereitä on iltapäivän aikana kokoontunut hallintorakennus Rosenbadiin Tukholman keskustassa.

Ruotsin pääministerin, sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin odotetaan kommentoivan poliittista tilannetta myöhemmin tänään. Asiasta kertoi aiemmin päivällä sosiaalidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Tomas Eneroth uutistoimisto TT:lle.

Ruotsalaismedian haastattelemat politiikan tutkijat pitävät mahdollisena, että Löfvenin hallituksen kohun keskelle joutuneet ministerit saattaisivat erota ennen mahdollista virallista epäluottamusäänestystä. Myöskään laajempaa hallituskriisiä tai koko hallituksen eroa ei voi sulkea pois.

– Ministerit voivat erota, jos he katsovat, että peli on menetetty. (Pääministeri) Stefan Löfven voi myös uhata omalla erollaan tai uusien vaalien julistamisella, mutta olisi kiinnostavaa tietää, onko hallitus (ja Löfven) valmis sellaiseen vastavetoon kolmen ministerin takia, sanoo dosentti Torbjörn Larsson Tukholman yliopistosta Expressenille.

Epäluottamus tietovuotokohussa kohdistuu hallituksen keskeisiin ydinministereihin.

Ruotsin hallituksen kolmelle ministerille esitetty epäluottamus liittyy maata kuohuttavaan ajoneuvohallinnon tietovuototapaukseen.

Ajoneuvohallinnon tietotekniikkapalvelujen taannoisen ulkoistuksen myötä hallinnon rekistereihin on ollut pääsy myös sellaisilla ulkomaisilla työntekijöillä, joiden taustoja ei ole tarkistettu turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Viiden oppositiopuolueen ilmaisema epäluottamus tietovuotokohussa kohdistuu hallituksen keskeisiin ydinministereihin, puolustusministeri Peter Hultqvistiin ja sisäministeri Anders Ygemaniin sekä infrastruktuuriministeri Anna Johanssoniin, joka vastaa muun muassa liikenneasioista.

Puolustusministeri Hultqvist on ollut viime vuosina yksi avainhenkilöistä Suomen ja Ruotsin välisessä puolustusyhteistyössä. Hultqvistilla on myös suomalaisjuuria, sillä hänen äitinsä on Suomesta.

Ilmi on porvarijohtajien mielestä tullut vakavia puutteita siinä, miten hallitus on kantanut vastuuta.

Epäluottamusta esittäneiden Ruotsin porvarijohtajien mukaan vakavia puutteita on tullut ilmi siinä, miten punavihreä hallitus on kantanut vastuuta tietovuotoasiasta sekä miten tapausta on ylipäätään hoidettu hallituksen kansliassa.

– Vastuumme kansan valitsemina päättäjinä on osoittaa nopeasti ja päättäväisesti, ettemme hyväksy tällaista vastuutonta toimintaa, sanoi porvarioppositioon kuuluvan keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf tiedotustilaisuudessa Tukholmassa aamupäivällä.

Vasemmistopuolue ei keskiviikkona yhtynyt porvarien ja ruotsidemokraattien linjaan epäluottamuksesta kolmea ministeriä kohtaan. Sen sijaan vasemmistopuolue esittää epäluottamusta ainoastaan infrastruktuuriministeri Johanssonille.

Vasemmistopuolue myös vaatii, että aiemman porvarihallituksen roolia tietotekniikkapalvelujen ulkoistuksessa pitää selvittää. Ruotsissa valta vaihtui porvaripuolueilta punavihreälle hallitukselle vuonna 2014.

Ruotsissa on tarkoitus pitää seuraavat valtiopäivävaalit ensi vuoden syyskuussa, jos poliittinen tilanne ei muuta vaadi.

STT – Matias Åberg

Presidentti Trump: Transsukupuolisilla ei pääsyä Yhdysvaltain armeijaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Transsukupuoliset henkilöt eivät saa toimia missään tehtävissä Yhdysvaltain aremeijassa, ilmoitti USA:n presidentti Donald Trump Twitterissä.

Trump kertoi keskustelleensa asiasta armeijan kenraalien ja asiantuntijoiden kanssa.

– Armeijan pitää keskittyä vain voittoihin, eikä se voi ottaa transsukupuolisten tuomia kuluja ja häiriötekijöitä kontolleen, Trump täsmensi tviitissään.

Trump ei kerro julkaisussaan tarkemmin, mitä hän tarkoittaa transsukupuolisten tuomilla suurilla kustannuksilla sekä häiriöllä.

Presidentti Barack Obaman hallinnon aikana Yhdysvaltain puolustusministeriössä ehdittiin tehdä jo päätös, että Yhdysvaltain asevoimat sallii transsukupuolisten palvella armeijassaan. Asiasta kerrottiin viime vuoden kesäkuussa. Tätä ennen transsukupuoliset eivät voineet palvella armeijasssa.

Uudistuksen piti alunperin astua voimaan heinäkuun alussa tänä vuonna. Tuolloin kuitenkin uutisoitiin, että päätöksen voimaan astumista siirrettiin puolella vuodella, jotta armeijan pääesikunta saa asian valmisteluun lisäaikaa. Kesästä 2016 lähtien armeijasta ei ole voinut enää erottaa sotilaita transsukupuolisuuden perusteella.

Nyt Trump kuitenkin ilmoitti, ettei transsukupuolisilla ole asiaa Yhdysvaltain aremijaan. Ilmoitusta voidaan pitää vahvana merkkinä siitä, että Trump on kumoamassa aikaisemman päätöksen.

Juttua on täydennetty klo 16:37.

Puolan hallitukselta tiukka vastaus EU:lle: Meitä ei kiristetä!

Kuva: Lehtikuva-AFP
Puolalaiset ovat vahvasti jakaantuneet suhteessa hallitukseen ja kiistanalaiseen lakiin. Kuva hallituksen vastaisesta mielenosoituksesta Varsovassa viime sunnuntaina.

Puola tyrmää EU-komission tänään esittämän kritiikin maan toimintaa kohtaan ja syyttää komissiota kiristämisestä.

Komissio sanoi aiemmin tänään olevansa valmis aloittamaan artikla 7:n toteuttamisen eli Puolan äänioikeuden epäämisen unionissa, jos Puola alkaa toteuttaa oikeuslaitoksen perusteelliseen muutokseen johtavia lakeja.

Keskiössä on laki, jolla oikeusministeri saisi erottaa ja nimittää korkeimman oikeuden tuomareita. Presidentti Andrzej Duda käytti veto-oikeuttaan lain kohdalla ja palautti sen valmisteluun maanantaina.

– Emme hyväksy kiristämistä EU:n taholta varsinkin, kun kiristäminen ei perustu faktoihin. Kaikki lait on valmisteltu perustuslain ja demokraattisten sääntöjen mukaisesti parlamentissa, Puolan hallituksen tiedottaja Rafal Bochenek sanoi puolalaiselle uutistoimisto PAP:lle.

Yhdysvallat hyväksymässä uudet pakotteet, Moskova uhoaa vastatoimilla – EU huolissaan energiansaannistaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat heinäkuussa G20-maiden huippukokouksessa Hampurissa.

– Se, mitä on tapahtunut, menee yli terveen järjen, Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi Venäjän valtiolliselle Tass-uutistoimistolle.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi murskaavin lukemin esityksen lakipaketista, jossa säädetään Venäjään, Iraniin ja Pohjois-Koreaan kohdistuvista pakotteista. Samalla paketti rajaisi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin valtaa tehdä yksin päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta.

Paketti hyväksyttiin lukemin 419–3.

Paketti ei suinkaan ole vielä lopullinen, sillä senaatin on hyväksyttävä se ennen kuin laki voidaan kiikuttaa Trumpin pöydälle. Varmaa ei suinkaan ole se, että Trump allekirjoittaisi paketin.

Venäjä ylipäätään on Valkoisen talon alueella tällä hetkellä kiistanalainen sana monestakin syystä, ei pelkästään siksi, että Venäjän mahdollista sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin tutkitaan parhaillaan.

Tutkinnassa ovat myös Trumpin vaalikoneiston mahdolliset yhteydet venäläisiin kampanjan aikana. Tilanne on tulenarka, sillä jos Trump päättäisi jättää lakipaketin allekirjoittamatta, se olisi omiaan kiihdyttämään poliittista myrskyä Yhdysvalloissa. Jos taas Trump allekirjoittaa paketin, Venäjä on sanonut vastaavansa heti.

Moskovan mukaan lakipaketin hyväksyminen olisi vakava askel kohti maiden välien huononemista edelleen.

– Tahot tämän lain taustalla ovat ottamassa vakavan askeleen kohti tilannetta, jossa mahdollisuudet välien normalisointiin tuhotaan, Ryabkov sanoi.

Jos presidentti allekirjoittaa paketin, Moskova vastaa siihen välittömästi, Ryabkov sanoi.

EU huolissaan, uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Euroopan unioni ilmaisi keskiviikkona syvän huolensa Yhdysvaltojen tiistaina hyväksymästä pakotepaketista, joka koskee myös Venäjää. EU:n mukaan uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

EU-komissio sanoi lausunnossaan, että se on valmis toimimaan Euroopan etujen turvaamiseksi, jos Yhdysvaltojen lainsäätäjät eivät ota päätöksissään huomioon EU:n esittämää huolta.

Lakipaketin pitää vielä saada hyväksyntä senaatilta ennen kuin se voidaan lähettää presidentti Donald Trumpille allekirjoitettavaksi. Eilen siunauksensa paketille antoi murskaluvuin edustajainhuone.