Uutiset
23.3.2017 11:20 ・ Päivitetty: 31.3.2017 13:26
Vantaalaisen lyhytelokuva kerää palkintoja ulkomailla – neuvostoaikaan sijoittuva musta komedia kiinnostaa
Vantaalaisen Lauri Randlan lyhytelokuva Mausoleum niittää kunniaa ulkomailla. Suomessa huomio on ollut laihanlaista, mutta ulkomailla elokuva on huomattu ja palkintoja on tullut Randlan mukaan hieman ennalta arvaamattomistakin maista.
Keväällä Mausoleum sai muun muassa kunniamaininnan tuomaristolta Mumbaissa ja elokuva voitti myös Toronton kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaaleilla parhaan ulkomaisen lyhytelokuvan palkinnon.
Randlan ohjaama ja käsikirjoittama Mausoleum on hänen elokuvataiteen maisteriopintojensa lopputyöelokuva, joka valmistui vuonna 2016. Tuotanto on suomalais-virolainen. Lauri Randla on alunperin syntynyt Tartossa, joten ei ole yllättävää, että elokuva sijoittuu Neuvostoliittoon.
– Tekemäni elokuvat ja käsikirjoitukset ottavat kantaa hieman poliittisesti, ja vaikka elokuva on historiallinen ja sijoittuu Neuvostoliittoon, se sopii yllättävän hyvin nykypäivään, Randla kertoo.
– Mausoleum on musta komedia, mutta se on myös yhden yön mittainen selviytymistarina, jossa kärpänen uhkaa koitua hahmojen kohtaloksi, hän kuvailee.
– Elokuva kertoo yöstä, jolloin Leninin ruumiin päähuoltaja professori Abrikosov saa puhelun, jossa ilmoitetaan, että huoltotöiden yhteydessä, Leninin sarkofagiin on päätynyt kärpänen. Lenin sarkofagia ei saa huoltotöiden jälkeen avata, sillä se saattaisi aiheuttaa pigmentti häiriöitä kommunismin Jumalan kasvoilla, ja ihmisiä on ammuttu vähemmästäkin 1930-luvun Neuvostoliitossa, Randla kertoo.
Mausoleum oli viime viikolla ehdolla Viron EFTA gaalassa, joka vastaa Suomen Jussi-gaalaa. Palkintoa ei tullut, mutta elokuva herättää Randlan mukaan kiinnostusta Baltian maissa. Elokuva voitti parhaan elokuvan palkinnon Liettuassa Scanorama film forumissa.
Lisää aiheesta
Tällä viikolla edessä on Amandus-festivaali Lillehammerissa ja huhtikuun lopussa elokuva on ehdolla Worldfest-elokuvafestivaalilla Houstonissa, Yhdysvalloissa.
Randlan mukaan elokuva kiinnostaa Yhdysvalloissa, koska ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa amerikkalaiset joutuvat pohtimaan omaa suhdetta demokratiaan.
-Ennen Trumppia tätä pohdintaa ei ollut, mutta nyt amerikkalaisilla onkin presidentti, jossa on runsaasti diktaattorin piirteitä. Myös se, että Trumpia syytetään Venäjän sätkynukeksi saattaa herättää kiinnostusta juuri Mausoleumin kohdalla, sillä siinä kritisoidaan amerikkalaisille hyvin tuttua vihollista, eli Neuvostoliittoa. Amerikkalaisille se on kai ollut aina synonyymi Venäjästä, hän pohtii.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Elokuva
3.3.2017 06:59
Tom of Finland -elokuva Tribeca-elokuvajuhlien kilpailusarjaan
Elokuva
22.2.2017 19:30
Dome Karukosken varmisteleva elämäkertaelokuva homotaiteilijasta edustaa itsenäisen Suomen juhlavuoden virallista hymistelyä
Elokuva
17.3.2017 12:34
Aki Kaurismäki tekee historiaa
Elokuva
22.3.2017 18:00
Paljastaako opettajamiehen loukattu kunnia Oscar-voittajassa, kuinka ohutta on kulttuuriväen kuviteltu sivistys?