Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Vantaalaisessa koulussa ampumavälikohtaus – epäilty tekijä otettu kiinni, loukkaantuneet alaikäisiä

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kaikki Vantaan Viertolan koulun ampumavälikohtauksen osalliset ovat 12-vuotiaita, poliisi kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poliisi kertoi aiemmin, että loukkaantuneita lapsia on kolme. Poliisi ei ole kertonut tarkemmin, miten loukkaantuneiden vammat aiheutuivat ja ovatko ne vakavia.

Lisäksi poliisi kertoi jo aiemmin, että epäilty tekijä on otettu kiinni. Poliisin mukaan ampumisesta epäilty lapsi otettiin kiinni Helsingin puolella. Hänellä oli silloin hallussaan ampuma-ase. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti.

Itä-Uudenmaan poliisi pitää ampumisvälikohtauksesta tiedotustilaisuuden kello 13.

Viertolan koulu sijaitsee Tikkurilan lähellä Viertolan kaupunginosassa. Noin 800 oppilaan koulu tarjoaa perusopetusta 1.-9.-luokkalaisille. Koulu toimii kahdessa opetuspisteessä, jotka ovat Liljatien opetuspiste ja Jokirannan opetuspiste.

VANTAALLA paikan päällä olevan STT:n toimittajan mukaan paikalla on paljon viranomaisia. Poliisi on eristänyt koulun luona korttelin poliisiautoilla ja koulun edustan poliisinauhoin.

Lisäksi paikalla on huoltajia, jotka odottavat lupaa hakea lapsensa pois koulusta. Osa huoltajista kertoo olleensa yhteydessä lapseensa puhelimella, mutta poliisi pitää oppilaita vielä koulurakennuksessa.

Tunnelma paikalla on rauhallinen, mutta samaan aikaan järkyttynyt. STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan kouluun on mennyt kriisipäivystyksen henkilöstöä.

Viranomaiset saivat tiedon Viertolan ampumavälikohtauksesta hieman aamuyhdeksän jälkeen.

Poliisi pyysi aiemmin sivullisia pysymään poissa alueelta ja sisätiloissa. Poliisi samoin varoitti avaamasta ovea tuntemattomille tuolla seudulla.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa syvästi järkyttynyt ampumavälikohtauksesta Vantaalla. Orpo kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

Orpon mukaan hänen ajatuksensa ovat uhrien, heidän läheistensä ja Viertolan koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan luona.

Orpo kertoo seuraavansa tilannetta tiiviisti ja odottavansa viranomaisten päivittyviä tietoja.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiistaipäivän alkaneen järkyttävällä tavalla, kun Vantaan Viertolan koululla tapahtui ampumavälikohtaus. Rantanen kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä. Hän sanoo voivansa vain kuvitella sen tuskan ja huolen, jota monessa perheessä tällä hetkellä koetaan.

SUOMALAISILLA on synkät muistot kouluampumisista. Suomessa tapahtui runsaat 15 vuotta sitten kouluissa kaksi kuolonuhreja vaatinutta ampumista, jotka nousivat kansainvälisiksi uutisaiheiksi.

Syyskuussa 2008 kuoli 11 ihmistä, kun nuori mies ampui opiskelijatovereitaan ammattikorkeakoulussa Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella. Kauhajoen ampuja oli julkaissut ennen surmatöitä verkkovideon, jossa hän ammuskeli. Poliisi oli haastatellut miestä videon vuoksi, mutta ei ottanut tältä pois aseenkantolupaa.

Itseään ampunut surmaaja kuoli vammoihinsa sairaalassa. Hän oli ampumisen 11. kuolonuhri.

Marraskuussa 2007 menetti henkensä Uudellamaalla Tuusulan Jokelassa yhdeksän ihmistä, kun lukiossa opiskellut nuorukainen ammuskeli koulussaan. Myös tässä tapauksessa tekijä ampui lopulta itseään ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Jokelan ampuja oli hänkin julkaissut etukäteen ampumisvideoita verkkoon.

Näiden kahden kouluampumisen arvioitiin horjuttaneen suomalaisten turvallisuudentunnetta, ehkä jopa pysyvästi.

Jokelan ja Kauhajoen surmien jälkeen alkoi keskustelu tekojen syistä. Keskeisiksi aiheiksi nousivat nuorten hyvinvointi, ääri-ideologioiden vaikutus ja aseiden saanti Suomessa.

Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09  2525  0111. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ja voit puhua heille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua myös useilla muilla kielillä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29-vuotiaille. Se on avoinna arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.

Mieli Kriisichat palvelee aikuisia. Se on auki maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaisin klo 15-21.

Lisäksi netissä keskusteluapua antaa verkkokriisikeskus Tukinet. Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin ja saada henkilökohtaisen tukihenkilön.

Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 12.41

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE