Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vapaavuori: Soten erillisratkaisu ei voi perustua Uudenmaan kokoiseen jättialueeseen

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon rakennettava erillisratkaisu ei voi perustua yhteen Uudenmaan kokoiseen alueeseen, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen mielestään pitää löytyä jokin muu ratkaisu, joka turvaa paremmin Helsingin ja pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet.

Vapaavuoren mukaan toimivan erillisratkaisun löytäminen on haastavaa muun muassa juridisesti ja rahoituksellisesti. Hänen mukaansa erillisratkaisu voidaan silti saada aikaan, kunhan tahtoa, osaamista ja sitoutumista on riittävästi.

Vapaavuori kommentoi asiaa poistuessaan Helsingin Katajanokalla pidettävästä keskustelutilaisuudesta, joka aloittaa sote-erillisratkaisun selvitystyön.

Sote-keskusteluihin oli kutsuttu Uudenmaan kuntien luottamus- ja virkamiesjohtoa. Tilaisuuteen osallistui myös pääministeri Antti Rinne (sd.) sekä muita ministereitä.

“Ehdottomasti paras vaihtoehto.”

Hallitusohjelman mukaan Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisu selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Vapaavuori sanoi kannattavansa yhä kuntapohjaista sote-mallia, jota Uudenmaan kaikki kunnat yhdessä ehdottivat huhtikuussa.

Ehdotuksessa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaisivat perustason sote-palveluiden järjestämisestä.

– Se on meidän mielestämme ehdottomasti paras vaihtoehto. Luontevaa olisi, että yhteinen selvitys alkaisi tämän mallin selvittämisestä, Vapaavuori sanoo.

Hallitus haluaa, että erillisratkaisu valmistellaan samaan tahtiin sote-uudistuksen kanssa. Siksi erillisratkaisu pitää saada hahmoteltua vuodenvaihteeseen mennessä.

– Jos se ei ole selvä, tämä sote-juna etenee, Antti Rinne sanoi keskustelutilaisuuden jälkeen.

Käytännössä sote-palveluiden järjestäminen siis siirtyisi yli 1,6 miljoonan asukkaan Uudenmaan maakunnalle, jos erillisratkaisusta ei saada selvyyttä aikataulussa.

Rinne kommentoi lyhyesti myös Vapaavuoren suosimaa kuntapohjaista mallia.

– Totesin omassa avauspuheenvuorossani, että minusta siinä on elementtejä, jotka voidaan yhdistää valtakunnalliseen sote-ratkaisuun, Rinne sanoi.

Aikataulu ja perustuslaki taas haasteina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi selvitystyön aikataulun olevan haastava. Kiurun mukaan sellaiset mallit pitää karsia nopeasti pois, joiden valmistelua ei kannata jatkaa.

Eri vaihtoehtoihin erillisratkaisusta hän ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa.

Aikataulun lisäksi perustuslaki voi muodostua haasteeksi erillisratkaisun valmistelussa.

– Perustuslailliset reunaehdot ovat varsin tiukkoja, Kiuru sanoi.

– Ratkaisun pitää osua riittävällä tavalla yksiin koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon perusratkaisun kanssa.

Vapaavuori uskoi yhteistyön lähtevän sujumaan.

Erillisratkaisun hakeminen lähti liikkeelle jännitteisenä kaksi viikkoa sitten, kun Vapaavuori antoi Helsingin Sanomien haastattelussa ymmärtää, että keskustelujen ajankohta on hankala. Perjantaina vietettiin myös Helsingin juhlaviikkojen avajaisia.

Sote-keskustelut jatkuivat vielä Katajanokalla, kun Vapaavuori kiiruhti jo juhlaviikkojen avajaistilaisuuteen Helsingin kaupungintalolle.

Vapaavuoren mielestä erillisratkaisun valmistelu sai huonon alun, kun hallitus ilmoitti “ajan, paikan ja agendan” ensimmäiselle tapaamiselle. Perjantaina hän kuitenkin uskoi, että yhteistyö lähtee sujumaan paremmin.

– Pääministeri käytti rakentavan puheenvuoron. Mielestäni se oli osoitus siitä, että tästä eteenpäin tämä selvitys lähtee paremmassa hengessä, Vapaavuori sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE