Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Vapauden puolustaminen on kestävyyslaji: Vladimir Putin luottaa, että luovutamme ennen häntä

Antti Pitkäjärvi
Kolumnit

Janne Riiheläinen

Kirjoittaja on bloggaaja ja turvallisuuspolitiikan kommentaattori.

Vladimir Putin toivoo, että demokraattiset maat vaihtavat johtajiaan moneen kertaan ennen kuin Ukrainan sota on ohi – eikä hänen tarvitse muuta kuin kestää siihen asti että länsi luovuttaa.

Janne Riiheläinen

Uudenvuodenaattona 1999 Venäjän silloinen presidentti Boris Jeltsin ilmoitti vetäytyvänsä ja nimitti seuraajakseen varsin tuntemattoman pietarilaispoliitikon, Vladimir Putinin.

Otettaan Venäjästä jatkuvasti kiristänyt Putin on nähnyt samaan aikaan vallassa aloittaneiden demokraattisten maiden johtajien ja hallitusten tulevan ja menevän.

Demokratiassa vallanpitäjä joutuu altistamaan valta-asemansa tasaisin väliajoin vaaleissa. Vapaa media pitää valtaa silmällä ja riippumaton oikeuslaitos takaa, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

Kaikki nämä esteet Putin on raivannut vallankäyttönsä tieltä. Saamansa vallan voimin hän käy nyt Ukrainassa julmaa hyökkäyssotaa veljeskansaa vastaan, rakentaen raudalla ja verellä Venäjän uutta imperiumia.

Oman valtansa suojelemisen takia Putin ei voi sallia ukrainalaisille tai valkovenäläisille vapautta ja vaurastumista. Ukrainan kohtuullisesti toimiva demokratia oli antanut toivoa venäläiselle ja valkovenäläiselle demokratiaoppositiolle. Siksikin se on ensin mustamaalattava ja sitten tuhottava.

Putinin Venäjän propagandassa väitetään, että myös lännen demokratiat ovat luhistumassa sekä taloudellisesti että moraalisesti. Kansalaisille vakuutetaan, että länsimaissa demokratia ei oikeasti ole yhtään sen paremmalla tolalla kuin Venäjälläkään.

Lisää aiheesta

Nämä väitteet on tarkoitettu kertomaan omalle kansalle, että mitään parempaa ei ole muualla tarjolla. Samaa valhetta lumedemokratiasta toistelevat meilläkin Venäjän asialla olevat toimijat.

Viime vuoden lopulla Kremlin EU-maille, Natolle ja Yhdysvalloille esittämät vaatimukset kertovat siitä, että jos Ukraina saadaan alistettua, jatkuu imperiumin vallan laajentaminen jossain muualla.

Putin on heittänyt arpansa eikä hänellä ole enää paluuta. Siksi hän tekee kaikkensa, jotta saisi muun maailman taipumaan tahtoonsa. Siihen kuuluu iso valikoima keinoja ydinaseilla pelottelusta nälänhädän aiheuttamiseen ja köyhyyden kylvämisestä ääriainesten tukemiseen.

Putinin arvion pohjalla vaikuttaa olevan ajatus, että aika olisi automaattisesti hänen puolellaan. Kuitenkin me demokraattisten maiden kansalaiset itse asiassa saamme päättää, onko aika Putinin puolella vai häntä vastaan. Putin laskee, että me lännessä taivumme hänen kiristykseensä, voidaksemme säilyttää elintasomme.

Putin laskee, että me lännessä taivumme hänen kiristykseensä, voidaksemme säilyttää elintasomme.

Lomakauden jälkeen myös yhä useampi venäläinen huomaa elämänsä kurjistuvan. Venäjälle asetetut pakotteet nakertavat koko kansantalouden perustuksia. Samalla arkiset asiat auton varaosista ulkomaanmatkoihin asti kaikkoavat tavallisten kansalaisten ulottuvilta. Sotaväsymys ei ole länsimaiden ihmisten yksinoikeus.

Länsimaiden ihmisten, myös suomalaisten halu antaa tukea Ukrainalle kasvoi tyrmistyksestä, jonka Venäjän hyökkäys ja julmat sotarikokset ovat synnyttäneet.

Tunteet kuitenkin hiipuvat aina ajan kuluessa. Siksi nyt on syytä rakentaa pragmaattinen ymmärrys siitä, että kestämällä sodan seurauksia omassa arjessamme, kamppailemme Putinia vastaan.

Kestämällä sodan seurauksia omassa arjessamme kamppailemme Putinia vastaan.

Vapautta ja itsenäisyyttä puolustetaan nyt tinkimällä aineellisesta hyvästä ja tukemalla niitä, joilla ei tingittävää enää ole. Samalla on tuettava kaikin mahdollisin keinoin Ukrainaa sen taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan.

Jos ja kun Putin huomaa aliarvioineensa demokraattisten maiden kansalaisten halun vastustaa häntä, on seuraava askel todennäköisesti valheellinen ilmoitus Kremlin halusta rauhaan.

Tämä tai vastaava hallinto Venäjällä ei kuitenkaan pysyvästi luovu valtapiirinsä kasvattamisesta väkivalloin. Korkeintaan se pitää taukoa siitä.

Putin tietää kokemuksesta, että demokratioissa johtajat vaihdetaan säännöllisesti. Siksi hänen strategiansa ydin on saada demokraattisten maiden kansalaiset äänestämään vallasta pois ne johtajat, jotka panevat hänelle kampoihin.

Omat kansalaisensa hän pitää samaan aikaan otteessaan yhä vahvemmalla valvonnalla ja ankarammilla rangaistuksilla.

Ukrainan kohtalo, ja sen mukana moni muukin asia, on siis riippuvainen siitä, kumpi kestää kauemmin: demokraattisten maiden kansalaisten halu puolustaa vapautta vai diktaattorin kurjistuvaa kansaansa kurissa pitävä sortokoneisto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE