Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Vasemmistoliitto julkaisi vaaliohjelmansa, sopeuttaisi valtiontaloutta kolmella miljardilla – ”Miljonääreillä on varaa osallistua talkoisiin”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo esittelivät puolueen eduskuntavaaliohjelman Helsingissä 31. tammikuuta 2023.

Vasemmistoliitto näkee tarpeen kohentaa valtiontalouden tasapainoa ensi vaalikaudella kolmen miljardin euron verran.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samalla puolue esittää julkisiin menoihin 1,5 miljardin euron lisäyksiä, jotka kohdistuisivat koulutukseen, sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Tämä tarkoittaisi yhteensä 4,5 miljardin euron sopeutusta.

Valtaosan tästä puolue toteuttaisi verotuksen kautta. Puolue esittää 2,5 miljardin euron lisäyksiä verotukseen ja menosäästöjä puolen miljardin edestä. Loppuosa toteutuisi työllisyyden ja tuottavuuden parantumisen kautta.

Vaaliohjelman julkaisutilaisuudessa puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että olisi kestämätön ajatus leikata niiltä, joilla on kaikkein vähiten.

-  Haluamme osoittaa, että valtiontaloutta on mahdollista hoitaa ja tasapainottaa oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla, Andersson sanoi.

Kolmen miljardin sopeutus on alhaisempi kuin mitä valtiovarainministeriö on pitänyt esillä. Ministeriö on esittänyt kahdelle vaalikaudelle yhdeksän miljardin sopeutusta, joista kuusi miljardia tulisi toteuttaa ensi vuonna.

Oppositiossa nykyhallituksen velkaantumista kritisoinut kokoomus on sitoutunut ministeriön ilmoittamaan tavoitteeseen. Perussuomalaiset ei ole sanonut pitävänsä lukua puolueelle mahdottomana, ja myös viime viikolla vaaliohjelmansa julkaissut keskusta katsoi pitävänsä ministeriön tavoitetta perusteltuna.

VASEMMISTOLIITON verolinjauksiin sisältyy vaatimus verovälttelyn suitsimisesta. Puolueen ohjelmassa linjataan, että miljonääreillä on varaa osallistua talkoisiin.

-  Vasemmistoliiton tavoitteena on lisätä progressiota ja kiristää omaisuuksien verotusta. Ansiotuloverotukseen ei esitetä kiristyksiä, ohjelmassa lukee.

Progression saavuttamiseksi puolue tavoittelee yhden veroasteikon paluuta. Suomessa pääoma- ja ansiotuloja on verotettu eri asteikon mukaan viimeiset 30 vuotta. Puolue haluaa kiristää suurten pääomatulojen verotusta noin 200-300 miljoonalla eurolla.

Puolueen ajamiin verouudistuksiin lukeutuu myös listaamattomien yhtiöiden osinkojen nykyistä tiukempi verottaminen yhteensä puolen miljardin euron edestä. Lisäksi puolue ehdottaa miljonääriveroa, joka koskee yli miljoonan euron omaisuuksia. Puolen prosentin varallisuusvero tuottaisi puolueen mukaan niin ikään puoli miljardia euroa. Verotettavaan omaisuuteen ei laskettaisi mukaan oman asunnon arvoa.

Vasemmistoliitto nostaa ohjelmassaan esille valtiovarainministeriön arvion, jonka mukaan Suomen veroaste laskee lähivuosina ilman uusia päätöksiä.

Puolue linjaa seuraavan vaalikauden keskeisimmiksi tehtäviksi valtiontalouden tasapainottamisen oikeudenmukaisesti, reilun ilmastopolitiikan, koulutukseen panostamisen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisin ratkaisun.

Säästökohteiksi vasemmistoliitto esittää maatalousyrittäjien ja muiden yrittäjien eläkejärjestelmien yhdistämisen sekä maatalouden energiaveron palautuksesta luopumisen asteittain. Puolue myös poistaisi useita veroetuja, kuten sijoittajien oikeuden taloyhtiön rahoitusvastikkeen verovähennykseen. Kotitalousvähennyksen puolue muuttaisi kotitalouskohtaiseksi.

Ilkka Hemmilä, Elias Peltonen / STT

Muokattu 31.1. klo 11.09: uutista täydennetty kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE