Ulkomaat
28.4.2025 13:02 ・ Päivitetty: 28.4.2025 13:02
Vatikaani ilmoitti aikatauluistaan: Haluatko paaviksi -kilvoittelu alkaa ensi viikolla
Konklaavi eli kardinaalikokous uuden paavin valitsemiseksi alkaa 7. toukokuuta eli ensi viikon keskiviikkona, kertoi Vatikaani. Kardinaalit päättivät kirkon johtajakilvan aikataulusta kokouksessaan.
Pääsiäisenä kuollut paavi Fransiscus haudattiin viikonloppuna.
Kardinaalit osallistuvat konklaavin alkaessa ensi keskiviikkona Vatikaanin Pietarinkirkossa messuun. Tämän jälkeen he kokoontuvat Sikstuksen kappeliin valmistelemaan valintaa ja mittaamaan toistensa kannatusta tehtävään.
Suljettujen ovien takana tapahtuva valintaprosessi voi kestää useita päiviä ja mahdollisesti pidempäänkin. Paaviksi valittavan kardinaalin pitää olla alle 80-vuotias.
Kardinaalit äänestävät lippuäänestyksellä. Jos kukaan ei saa vaadittavaa äänimäärää, äänestysliput poltetaan sellaisten kemikaalien kanssa, joista nousee mustaa savua. Seuraa uusi äänestyskierros.
Viimeisen äänestyskierroksen liput poltetaan sellaisten kemikaalien kanssa, jotka tuottavat valkoista savua. Kun valkea savu nousee Sikstuksen kappelin savupiipusta, koko maailma saa tietää, että valinta on saatu päätökseen eli tarvittava äänimäärä on löytynyt.
Kardinaalidiakonien vanhin siirtyy Pietarinkirkon parvekkeelle ja lausuu: ”Habemus Papam.”
Se tarkoittaa: ”Meillä on paavi.”
Valittu paavi näyttäytyy Pietarinkirkon parvekkeella äänestystulosta odottaneen väkijoukon edessä ja antaa ensimmäisen siunauksensa.
KATOLISEN kirkon sääntöjen mukaan konklaavin on alettava 15-20 päivän sisällä paavin kuolemasta. Paavi Franciscus kuoli pääsiäismaanantaina 88-vuotiaana, ja hänet laskettiin haudan lepoon lauantaina.
Argentiinalainen Franciscus oli roomalaiskatolisen kirkon ensimmäinen Latinalaisesta Amerikasta kotoisin oleva paavi. Monien arvioiden mukaan myös seuraava paavi voi tulla jostain muualta kuin Euroopasta, jossa katolisen kirkon jäsenmäärä ei monista muista maanosista poiketen enää juuri kasva.
Franciscuksen valinta paaviksi vuonna 2013 oli kompromissi perinteen ja muutoksen välillä. Hän oli myös köyhien puolustaja, joka luopui paavien ylellisestä kattohuoneistosta ja muutti vierastaloon.
Franciscus pyrki uudistamaan Vatikaanin hallintoa, kitkemään korruptiota Vatikaanin pankissa ja käsittelemään lasten seksuaalisen hyväksikäytön perintöä kirkossa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.