Ulkomaat
26.11.2018 09:11 ・ Päivitetty: 26.11.2018 09:18
”Venäjä ei tule sallimaan sotilaallisia provokaatioita aluevesillään” – Ukrainan mukaan kuusi ukrainalaista miehistön jäsentä haavoittui
Krimin niemimaan edustalla sijaitseva Kertshinsalmi on avattu siviilialusten liikennöintiä varten, kertoo Krimin laivaliikenteestä vastaava Aleksei Volkov uutistoimisto Tassin mukaan. Salmi suljettiin eilen kun Venäjä otti haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta ja käytti valtauksen yhteydessä myös aseita.
Ukrainan laivaston mukaan kaksi tykkivenettä ja hinaaja olivat matkalla salmen läpi kohti Mariupolin satamakaupunkia Asovanmeren rannalla, kun venäläinen rajavartioston vene kolhi hinaajaa ja sen jälkeen tulitti aluksia. CNN:n mukaan Venäjän laivasto hinasi pois hinaajan ja toisen tykkiveneistä.
Jo aiemmin kerrottiin, että Venäjä on sulkenut Kertshinsalmen suurella rahtilaivalla.
Ukrainan mukaan kuusi ukrainalaista miehistön jäsentä haavoittui tilanteessa, heistä kaksi vakavasti. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoo puolestaan, että haavoittuneita olisi kolme, heidän vammansa eivät olleet vakavia ja he ovat saaneet hoitoa vammoihinsa.
Soini: Vapaa liikkuvuus salmessa palautettava
Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi Twitterissä olevansa hyvin huolissaan jännitteiden kiristymisestä Asovanmerellä ja Kertshinsalmessa. Soinin mukaan vapaa liikkuvuus Kertshinsalmessa on palautettava, haltuun otetut alukset ja niiden miehistö palautettava sekä kunnioitettava Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.
Suomen Ukrainan-suurlähettilään Juha Virtasen mukaan jännitteiden kiristyminen Asovanmerellä alkoi jo keväällä.
Lisää aiheesta
– Silloin ukrainalaiset pidättivät Krimiltä tulleen kalastusaluksen, minkä jälkeen venäläiset alkoivat pysäytellä aluksia, jotka tulivat Asovanmerelle ja menivät Mariupoliin satamaan. Sen jälkeen pidätyksiä on tullut yhä tiiviimmin, mikä on tietysti merenkululle hankala asia ja vastoin periaatteita, Virtanen sanoi puhelimitse STT:lle.
– Venäjä haluaa edelleen lisätä epävakautta Asovanmerellä, suurlähettiläs jatkaa.
Virtasen mukaan ajoitukseen saattoi vaikuttaa myös se, että ukrainalaiset olivat siirtämässä sota-aluksia Mariupoliin Odessasta, mistä Venäjä sai syyn väliintuloonsa.
EU vaati niin ikään omassa lausunnossaan Venäjää kunnioittamaan Kertshinsalmen vapaata liikkuvuutta ja lopettamaan alusten tarkastukset.
Venäläiset poliitikot varoittivat AFP:n mukaan puolestaan Ukrainaa enää kiristämästä välejä.
– Venäjä ei tule sallimaan sotilaallisia provokaatioita aluevesillään, uhosi duuman varapuhemies Pjotr Tolstoi.
Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov puolestaan kirjoitti Facebookissa olevansa varma, että kriisin takana on ”länsimaiden operoima Kiovan hallinto”
Sekä Venäjä että Ukraina pyysivät YK:ta koolle
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapasi Ukrainan armeijan johtoa ja kokousti sen jälkeen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa.
Poroshenko esittää parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa. Presidentti on kutsunut parlamentin täksi päiväksi ylimääräiseen istuntoon käsittelemään tilannetta.
Tiedotteen mukaan Poroshenko korosti, että poikkeustilalain käyttöönotto ei tarkoita, että Ukraina toteuttaisi ”hyökkääviä toimia”.
– Haluan erikseen painottaa, että meillä on kiistattomat todisteet siitä, että hyökkäys Ukrainan laivaston aluksia vastaan ei ollut virhe eikä onnettomuus vaan tarkoituksellista toimintaa, Poroshenko sanoi lausunnossa.
Venäjä syyttää Ukrainaa aluevesilleen tunkeutumisesta. Ukraina ja Venäjä ovat kuitenkin sopineet vuonna 2003 keskinäisellä sopimuksella Asovanmeren olevan niiden yhteinen, ilman aluevesirajoja.
Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu maanantaina hätäistuntoon Ukrainan tilanteen takia. Haley kertoi asiasta Twitterissä. Kokousta ovat pyytäneet sekä Venäjä että Ukraina, diplomaattilähde kertoi AFP:lle.
Sillan valmistuminen kärjisti tilannetta
Venäjän Krimin valtaus keväällä 2014 muutti Asovanmeren tilannetta perusteellisesti. Entisestään se kärjistyi reilu puoli vuotta sitten, kun Venäjän rakentama silta Kertshinsalmen yli valmistui ja Venäjä ryhtyi järjestelmällisesti tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.
Ukrainan laivasto syytti syyskuussa Venäjän rajaviranomaisia provokaatiosta Ukrainan aluksia kohtaan. Ukraina on lisännyt alustensa määrää ja rajaviranomaistensa partiointia Asovanmerellä sen jälkeen, kun Venäjä toi sinne viisi uutta sota-alusta.
Ukraina ja sen länsiliittolaiset ovat syyttäneet Venäjää, että se tarkoituksella estää laivojen pääsyn Asovanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupolin satamaan. Satama on Ukrainalle tärkeä, koska Mariupolin ympäristössä on paljon raskasta teollisuutta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.