Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Venäjän duuma on hyväksynyt YYA-sopimukset Donetskin ja Luhanskin kanssa

LEHTIKUVA / AFP

Venäjän duuma on hyväksynyt ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset Itä-Ukrainan separatistitasavaltojen kanssa, joiden itsenäisyyden Ukrainasta presidentti Vladimir Putin tunnusti eilen. Duuman kokous päättyi raikuviin aplodeihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sopimukset sisältävät niin puolustusyhteistyötä kuin taloudellistakin integraatiota, ja ne mahdollistavat Venäjän sotilastukikohtien perustamisen separatistialueille. Venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan sekä Donetskin että Luhanskin niin sanotut kansantasavallat ratifioivat sopimukset Venäjän kanssa jo aiemmin.

Sopimukset ovat kymmenvuotisia ja uusiutuivat automaattisesti viiden vuoden jaksoille, ellei toinen osapuoli niitä katkaise.

Venäjän ulkoministeriö kehotti tiistaina muitakin maita tunnustamaan separatistialueiden itsenäisyyden. Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossaan, että alueiden itsenäisyyden tunnustaminen “ei ollut helppoa, mutta se oli ainoa mahdollinen askel”.

Venäjä on tosiasiassa ylläpitänyt separatistihallintoja vuodesta 2014 asti, jolloin ne julistautuivat itsenäisiksi. Venäjä on ensimmäinen maa, joka on tunnustanut tasavaltojen itsenäisyyden.

Putin kertoi maanantaina lähettävänsä venäläissotilaita alueille “turvaamaan rauhaa.”

Tasavaltojen rajoilla merkitystä konfliktin laajenemisen kannalta

Lisää aiheesta

Venäjän hallinnon edustajat ovat antaneet kryptisiä lausuntoja sen suhteen, millä rajoilla Venäjä tunnustaa separatistitasavaltojen itsenäisyyden.

Tasavaltojen rajoilla on merkitystä sodan kannalta, sillä separatistit pitävät nykyisellään hallussaan vain noin kolmasosaa Donetskin ja Luhanskin alueista, kun taas loput ovat Ukrainan hallussa. Jos Venäjä katsoo, että koko Donetskin ja Luhanskit alueet ovat itsenäisiä, se voi käyttää tätä verukkeena tunkeutua sotilaallisesti Ukrainan hallitsemille alueille ja laajentaa sotaa.

Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi RIA Novostin mukaan tiistaina Venäjän tunnustavan tasavallat niillä rajoilla, jotka ovat tasavaltojen johtajien hallinnassa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi, että Venäjä tunnustaa tasavaltojen itsenäisyyden niillä alueilla, joilla ne julistautuivat itsenäisiksi.

Venäjän ulkoministeriön edustajan Maria Zaharovan mukaan ulkoministeri Sergei Lavrov on edelleen valmis tapaamaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin suunnitellusti torstaina Genevessä.

-  Jopa kaikkein vaikeimpina hetkinä me sanomme, että olemme valmiita neuvotteluihin. Olemme aina diplomatian kannalla, Zaharova sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE