Politiikka

Veronmaksajien keskusliitto: Budjettiehdotus toteutuessaan kiristäisi palkansaajien verotusta selvästi

Budjetti saattaa kiristää palkansaajien verotusta.
Budjetti saattaa kiristää palkansaajien verotusta.
Budjetti saattaa kiristää palkansaajien verotusta.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan valtiovarainministeriön budjettiehdotus toteutuessaan kiristäisi palkansaajien verotusta selvästi ensi vuonna.

Keskituloisen 3 312 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti nousisi 0,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen nettopalkan ostovoima alenisi 0,7 prosenttia. Veronmaksajain Keskusliiton arvioissa on valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen ja kiky-sopimuksen vero- ja maksumuutosten lisäksi huomioitu arvioidun ansio- ja hintakehityksen vaikutukset veroihin ja ostovoimaan.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan elokuun lopun budjettiriihessä pitäisi tehdä noin 400 miljoonan edestä kompensoivia kevennyksiä, ettei verotus kiristy. Suurimmissa palkoissa verotus on pysymässä ennallaan ensi vuonna muutenkin, jos uutta ei päätetä, sillä määräaikainen solidaarisuusveron kiristys isotuloisimmille on päättymässä.

– Meidän toive onkin, että budjettiriihessä päätettävät kevennykset painottuisivat pieni- ja keskituloisiin, Lehtinen sanoo STT:lle.

Suomen talouden vireestä on virrannut myönteisiä uutisia pitkin kevättä ja kesää, ja useat talousennustajat ovat vetäneet ylöspäin talouden kasvuarvioita. Keskellä vankistuvaa talouskasvua veronalennusten tarpeellisuus voi herättää kysymyksiä. Lehtinen torjuu kritiikin ja muistuttaa, että nyt esillä on ollut vain verotuksen kiristymisen estäminen.

– Kyse ei ole veronalennuksista vaan siitä, että verotuksen kiristyminen estetään, Lehtinen sanoo.

Syksyn työmarkkinakierros lämpiämässä

Veroratkaisut ovat tarkka paikka, sillä syksyn liittokierroksesta työmarkkinoilla on ennakoitu tuulista. Palkkaverotuksen kiristymisen estämiseksi palkansaajajärjestöt odottavat, että kahtena seuraavana vuonna hallitus kompensoi kaikilla palkkatasoilla kilpailukykysopimuksesta johtuvat eläke- ja sosiaaliturvamaksujen korotukset.

– Hallituksen kannattaa tehdä ostovoimaa turvaavat toimet etupainotteisesti kehysriihessä, jotta syksyn neuvotteluissa tiedetään, että verotus ei kiristy. Tämä tukee palkkamalttia, Lehtinen sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat