Ulkomaat

Vesitykit, kyynelkaasu ja kivet puhuivat G20-mielenosoituksissa – ainakin 80 poliisia loukkaantunut

LEHTIKUVA / SEBASTIAN WILLNOW
LEHTIKUVA / SEBASTIAN WILLNOW
LEHTIKUVA / SEBASTIAN WILLNOW

G20-huippukokouksen alla väkivaltaisiksi äityneissä mielenosoituksissa on loukkaantunut lähes 80 poliisia, kertovat viranomaiset Saksan Hampurissa.

Hampurin poliisin tiedottajan mukaan suurimman osan vammat ovat kuitenkin lieviä. BBC kertoo poliisilähteiden perusteella, että kolme poliisia olisi viety sairaalaan.

Eilisiltaisilla mielenosoituksilla on vastustettu Hampurissa tänään käynnistyvää G20-huippukokousta. Tapahtumien kulku kaiken kaikkiaan on ollut epäselvä.

Hampuri on kieltänyt mielenosoitukset kaupungin keskustassa ja lentokentälle vievällä reitillä ja siksi mielenosoittajat kokoontuvatkin satama-alueilla.

Mielenosoittajat ovat älähtäneet siitä, että heidän kokoontumisvapauttaan loukataan ajamalla heidät etäälle huippukokouspaikasta.

Maailman johtavien talousmaiden päämiehet kokoavan tapahtuman turvatoimet ovat tiukat. Hampurin kaduilla partioi viikonlopun aikana 20 000 mellakkavarusteista poliisia panssaroituine ajoneuvoineen.

Hampuriin odotetaan viikonvaihteessa kaikkiaan jopa 100 000 mielenosoittajaa kokouksen aikana.

”Musta blokin” kerrottiin heittäneen poliiseja muun muassa pulloilla ja kivillä.

Jo eilen kerrottiin, että useita ihmisiä loukkaantui, kun mellakkapoliisi hajotti kokousta vastustavien mielenosoittajien joukon.

On kuitenkin epäselvää, loukkaantuiko yhteenotoissa poliisien lisäksi myös mielenosoittajia. BBC:n mukaan myös protestoijia olisi mahdollisesti loukkaantunut.

Poliisi kertoi käyttäneensä vesitykkejä, pippurisumutetta ja kyynelkaasua poliisin kimppuun hyökänneitä mielenosoittajia vastaan.

Tervetuloa helvettiin -motolla kulkevaan mielenosoitukseen osallistui äärivasemmistolaisten ”musta blokki”, jonka kerrottiin heittäneen poliiseja muun muassa pulloilla ja kivillä. Lisäksi poliisi kertoi mielenosoittajien sytyttäneen tuleen muun muassa auton ja roskalavoja.

Alkujaan rauhanomaiseksi tarkoitettuun marssiin osallistui torstaina poliisin arvion mukaan noin 12 000 ihmistä. Poliisi kertoo, että järjestäjät keskeyttivät mielenosoituksen yhteenottojen jälkeen.

Myös suomalaisia osallistuu suurmielenosoitukseen.

Myös suomalaisia osallistuu Hampurin viikonvaihteen suurmielenosoitukseen. Vasemmistonuoret painottavat muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen tiukennusta ja sitä, että G20-kokouksessa tulisi kuulua nykyistä enemmän maailman köyhien ääni.

Vasemmistonuoret vaatii mielenosoituksessa solidaarista vaihtoehtoa kansainväliselle yhteistyölle ja talouden demokratisointia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat