Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

13.4.2019 07:10 ・ Päivitetty: 13.4.2019 07:10

Vetoomus: Raiskauksesta epäilty Assange luovutettava Ruotsiin – Yhdysvallat vaatii myös tietovuotajaa itselleen

Britanniassa yli 70 kansanedustajaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan maan sisäministeriä luovuttamaan tietovuotaja Julian Assange ensisijaisesti Ruotsiin, mikäli se haluaa Assangen vastaamaan epäilyihin raiskauksesta. Valtaosa allekirjoittajista on työväenpuolueen edustajia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yleisradioyhtiö BBC:n haltuunsa saaman vetoomuksen kopiossa kehotetaan sisäministeri Sajid Javidia pitämään seksuaalirikoksen uhreiksi joutuneiden puolta ja varmistamaan, että epäilyt voidaan tutkia kunnolla.

– Emme tietenkään ota kantaa syyllisyyteen, mutta mielestämme asia tulisi käsitellä oikealla tavalla ja kantajan tulisi saada nähdä oikeuden toteutuvan, vetoomuksessa sanottiin.

Assangea epäiltiin Ruotsissa useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt raiskausepäilyä lukuun ottamatta ehtivät vanhentua niiden vuosien aikana, jotka Assange vietti Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä.

Raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, koska syyttäjä katsoi, ettei edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin enää ollut. Nyt Assangea raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoi tekevänsä kaiken voitavansa, jotta tapaus avataan uudelleen.

Assange on kiistänyt epäilyt.

YK:n erityistarkkailija: Yhdysvallat ei ole turvallinen maa.

Lisää aiheesta

Myös Yhdysvallat haluaa Assangen, koska hänen perustamansa Wikileaks-sivusto julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus.

YK:n erityistarkkailija Nils Melzer varoitti eilen, ettei Assange välttämättä saa Yhdysvalloissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Melzerin mukaan Yhdysvallat ei ole turvallinen maa, kun kyse on kansallisen turvallisuuden rikosepäilyistä. Melzer viittasi muun muassa Guantanamon vankileiriin.

Assange otettiin kiinni Ecuadorin suurlähetystöstä torstaina sen jälkeen, kun Ecuador oli perunut hänen turvapaikkansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU