Kotimaa
11.4.2025 11:04 ・ Päivitetty: 11.4.2025 11:04
Vielä ei muutosta näy: nämä ihmisryhmät käyttävät nyt eniten yksityislääkärien palveluita
Yksityislääkäripalveluiden käyttö Suomessa on selvästi yleisempää suuri- kuin pienituloisilla. Asia selviää Kelan tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin tuloryhmien välisiä eroja yksityislääkärikäynneissä vuosina 2018-2023.
Kela-korvauksia yksityislääkärikäynnistä sai vuonna 2023 neljännes Suomen aikuisväestöstä. Kela-korvauksia saa kaikista yksityislääkärikäynneistä.
Yksityislääkärillä asioineiden osuus aikuisväestöstä oli ylimmässä tuloryhmässä vähintään kaksinkertainen verrattuna alimpaan vuosina 2018-2023.
Tuloryhmien väliset erot pysyivät pääosin ennallaan koko tarkastelujakson ajan. Vuoden 2023 Kela-korvausten leikkaus tai sote-uudistus eivät juuri muuttaneet tilannetta.
Tutkimuksen tuloryhmät perustuvat siihen, että kunkin vuoden aikuisväestö jaettiin viiteen samansuuruiseen osaan veronalaisten vuositulojen perusteella.
KELAN MUKAAN yksityislääkärin käyttö oli arviointijaksolla johdonmukaisesti yleisintä naisilla ja 65 vuotta täyttäneillä.
Tuloryhmien väliset erot olivat erityisen suuret eläkeikäisillä, joista harva kuuluu työterveyshuollon piiriin. Yksityisellä yleislääkärillä käyneiden osuus eläkeikäisistä miehistä oli suurituloisimmilla yli kolminkertainen pienituloisimpiin verrattuna vuonna 2018.
Tuloryhmien väliset erot kasvoivat eläkeikäisillä viidenneksellä vuoteen 2023 mennessä.
- Ylimpiin tuloryhmiin kuuluvat eläkeikäiset lisäsivät yksityisten yleislääkäripalveluiden käyttöä, ja sen vuoksi ero pienempituloisiin kasvoi, kertoo Kelan erikoistutkija Heta Moustgaard tiedotteessa.
TUTKIMUKSEN tulokset ovat linjassa aiempien yksityislääkäripalveluiden käyttöä koskevien selvitysten kanssa.
Moustgaardin mukaan tuloryhmien erot yksityislääkärikäynneissä ovat pysyneet pääosin vakaina jo pitkään.
- Korkeampi tulotaso mahdollistaa yksityisen terveydenhuollon käytön, kun taas pienituloisilla vaihtoehdot rajoittuvat julkiseen terveydenhuoltoon sekä työterveyshuoltoon, jos henkilöllä on työpaikka, Moustgaard sanoo.
Moustgaard arvioi, että niin kauan kuin suuri osa käynnin kustannuksista jää asiakkaan itsensä maksettavaksi, suuretkaan prosentuaaliset muutokset korvaustasoon eivät merkittävästi muuta tuloryhmien välisiä eroja.
SUUNNITELLUT Kela-korvausten muutokset voivat kuitenkin Moustgaardin mukaan vaikuttaa tilanteeseen.
Muun muassa gynekologikäyntien korvaustasoa nostetaan tuntuvasti. Lisäksi suunnitteilla on parivuotinen kokeilu, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille 28 euron hinnalla.
- Suunnitteilla olevan kokeilun korvaus on täysin erilainen kuin aiemmin, eli siinä on sovittu hintakatto, joka estää palveluntuottajia siirtämästä hintoihin korvausten kasvua, Moustgaard sanoi torstaina STT:lle.
Ongelmaksi mallissa voi muodostua Moustgaardin mukaan kuitenkin se, että mallissa Kela korvaisi vain yleislääkäripalvelut, ei esimerkiksi erikoislääkärin palveluja tai kaikkia tutkimuksia.
Lisäksi kokeiluun sisältyvistäkin tutkimuksista jäisi asiakkaalle maksettavaksi merkittävä omavastuu.
- Todennäköisesti tuloryhmien välisiä eroja syntyy kokeilussakin, mutta ei ehkä samoissa määrin kuin aiemmin, hän arvioi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.