Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Vihreät SDP:n jalanjäljillä: puolue ottaa kantaa nelipäiväiseen työviikkoon

LEHTIKUVA / LARI LIEVONEN

Puoluekokoukseen viikonlopuksi kokoontuvat vihreät käsittelevät kantaansa nelipäiväiseen työviikkoon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokouksessa on esillä aloite, joka haluaisi puolueen edistävän laajamittaista nelipäiväisen työviikon kokeilua. Vihreiden puoluehallitus esittää yksittäisten jäsenten tekemän aloitteen hyväksymistä.

Aloitteessa ja puoluehallituksen lausunnossa viitataan lyhennetyn työajan kokeiluihin esimerkiksi Britanniassa. Niiden katsotaan lisänneen työntekijöiden hyvinvointia ja myös parantaneen tuottavuutta.

-  Vihreässä talouspoliittisessa ajattelussa on katsottu, että jos ihmiset voisivat vapaammin vaihtaa osan palkkatuloistaan suurempaan vapaa-aikaan, he voisivat käyttää sen ajan kaikenlaiseen itselleen merkitykselliseen, jolloin ihmiset voisivat paremmin ja samalla työelämän rakenteet kannustaisivat pienempään kulutustasoon, aloitteen laatijat perustelevat.

Puoluehallituksen mukaan kokeilussa tulisi tutkia nelipäiväisen työviikon lisäksi muitakin lyhyemmän työajan ja työviikon malleja.

AJATUS työajan lyhentämisestä on satunnaisesti esiintynyt julkisessa keskustelussa, ja esimerkiksi väistyvä pääministeri Sanna Marin (sd.) on kannattanut ajatusta useaan otteeseen pitkän aikavälin tavoitteena.

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Maria Ohisalo on Iltalehdelle kesällä 2021 antamassaan haastattelussa kannattanut kokeilua työajan lyhentämisestä. Hän kuitenkin suhtautui työajan lyhennyksiin tietyin varauksin. Puolueessa ajatuksella on ollut myös vastustajia, kuten eduskuntaan viime vaaleissa palannut Oras Tynkkynen.

Seinäjoella kokoontuva vihreiden puoluekokous päättää kokousaloitteiden kohtalosta.

Kymmenien aloitteiden joukossa on esillä myös esimerkiksi toive omaishoitajan palkkion vapauttamisesta verosta. Tätä aloitetta puoluehallitus esittää hylättäväksi, koska omaishoitajien joukossa on myös hyvin toimeentulevia ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE