Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vihreiden kokouksesta terveisiä Orpolle – ”Mitä tapahtui kokoomukselle?”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen vaihtoehtobudjetin julkaisutilaisuudessa Helsingissä 22. marraskuuta 2024.

Vihreiden puoluevaltuuston kokouksesta lauantaina lähti terveisiä kokoomukselle vihreiden puheenjohtaja Sofia Virralta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkyseltä ja europarlamentaarikko Maria Ohisalolta.

Demokraatti

Demokraatti

Virran mukaan Orpon hallitus horjuttaa pahasti sivistysyhteiskuntaa ja toistaa 1990-luvun laman virheitä. Virta viittaasi vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa pääministeri Petteri Orpon (kok.) vuonna 2020 kirjoittamaan kolumniin, jossa tämä oli varoittanut, että Suomessa ei tule toistaa lama-ajan virheitä vaan tehdä tarvittavat toimet työpaikkojen ja peruspalvelujen säilyttämiseksi.

– Kysyn pääministeriltä: kumpi on se todellinen Petteri Orpo, jota meidän nyt kuuluisi uskoa? Se neljän vuoden takainen, kenties koronakriisin keskellä omat arvonsa löytänyt viisas johtaja, joka sanoi ettei samoja virheitä saa toistaa vai tämä nykyinen pääministeri, joka on tekemässä juuri sitä mistä itse varoitti?

Virta kysyi puheessaan pääministeri Orpolta, mitä tapahtui kokoomukselle, joka sanoi olevansa sivistyksen puolue.

– Mitä tapahtui kokoomukselle, joka ainakin omien sanojen mukaan piti koulutusta ja itse kunkin jatkuvaa itsensä kehittämistä erittäin tärkeänä yksilön ja yhteiskunnan kannalta?

Virran mukaan vihreille sivistysyhteiskunta on koulutusta, kulttuuria ja tasa-arvoa edustava yhteiskunta, joka perustuu oikeudenmukaisuuteen, yhteisöllisyyteen sekä pyrkimykseen taata yksilöiden hyvinvointi ja vapaudet.

– Juuri nyt Orpon hallitus pahasti horjuttaa näitä sivistysyhteiskunnan palasia. Kysyn pääministeri Orpolta, onko kokoomus todella miettinyt loppuun saakka, mitä Suomesta jää jäljelle jos nämä palaset hapertuvat?

PUOLUEVALTUUSTOSSA puhuneet virheiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen ja europarlamentaarikko Maria Ohisalo lähettivät niin ikään terveisiä kokoomuksen suuntaan.

Kokoomus päättää tänään, kuka nousee ympäristö- ja ilmastoministeriksi Kai Mykkäsen siirtyessä Espoon kaupunginjohtajaksi helmikuussa. Tynkkynen esitti uudelle ympäristö- ja ilmastoministerille viisi vinkkiä ilmasto- ja luontoratkaisuiksi.

– Pelasta valtion vanhat metsät korjaamalla vanhojen metsien suojelukriteerit vahvoiksi. Päivitä maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma ja laadi hiilinielujen pelastuspaketti. Sisällytä purot suojelulakeihin ja kirjaa riittävät suojavyöhykkeet lakiin. Tee esitykset riittävistä ohjauskeinoista teknisten hiilinielujen vauhdittamiseksi. Käynnistä toden teolla ennallistamisasetuksen toteutus, Tynkkynen luetteli puheessaan tiedotteen mukaan.

Ohisalo taas nosti puheessaan puoluevaltuustolle esiin huolen ääri- ja laitaoikeiston normalisoinnista niin Suomessa kuin EU:ssa. Hän totesi, että vaikka kesän eurovaaleissa Eurooppa siirtyi oikeistolaisempaan ja konservatiivisempaan suuntaan, yhteistyö laita- ja äärioikeiston kanssa ei ole välttämätöntä vaan kokoomuksen parlamenttiryhmä EPP:n tietoinen valinta.

– Äärioikeiston nousun on historian saatossa mahdollistaneet nimenomaan maltilliset keskiryhmät normalisoimalla ja antamalla niille valtaa. Näemme Suomessa, miten kokoomus on lyönyt hynttyyt yhteen laitaoikeiston kanssa ja millä tavalla se normalisoi vaikkapa rasistista puhetta ja rasismiin pohjaavaa päätöksentekoa aivan vallan ytimessä, hän sanoi.

– Tätä samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa eikä Euroopan parlamentti ole sekään suojassa. Euroopan parlamentissa demokraattisten, Eurooppa-myönteisten parlamenttiryhmien enemmistö on olemassa ja meillä olisi kaikki mahdollisuudet olla tekemättä yhteistyötä laita- ja äärioikeiston kanssa, jos EPP näin haluaisi.

Ohisalon mukaan kokoomuksen EPP on pitkin syksyä etsinyt tukea omalle politiikalleen nimenomaan laita- ja äärioikeiston suunnasta.

– Tämä nähtiin europarlamentin budjettikäsittelyssä, tämä nähtiin metsäkatoasetuksen vesittämisessä, tämä nähtiin ehkä kaikkein räikeimpänä uuden komission valinnassa tällä viikolla.

– Selvää on, että nyt nähdyllä komissiosta tehdyllä sovulla ovi jätetään avoimeksi jatkuvalle yhteistyölle laita- ja äärioikeiston kanssa. Ja tämän mahdollistavat omalla päätöksellään myös eurooppalaiset demarit ja keskusta, Ohisalo moitti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE