Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vihreiden Koponen: “Nämä työntekijät ovat koko soten perusta ja kivijalka”

Lehtikuva

Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen piti ryhmäpuheen eduskunnan täysistunnossa maanantaina. Puheessaan Koponen muistutti, että sote-rakenneuudistukseen on tartuttava rohkeudella ja kunnianhimolla, mutta myös kyvyllä ja halulla kuulla palveluiden käyttäjiä, tuottajia ja henkilöstöä.

Demokraatti

Demokraatti

“Harva rakenne kiinnittyy ihmiseen yhtä vahvasti kuin sote. Kuitenkin puheissamme tuntuu välillä unohtuvan, että sote on muutakin, ja itse asiassa paljon enemmän, kuin terveysasemaverkosto, johon hakeudumme hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävä on turvata ihmisen terveys, hyvinvointi ja elämä. Voidaan sanoa, että ilman toimivia sosiaali- ja terveyspalveluita ei ole hyvinvointivaltiota”, Koponen sanoi.

Koposen mukaan sote-rakenneuudistusta tehdessä yksi ydinkysymys on se, kuinka hoitojonot saadaan purettua. Lisäksi on ymmärrettävä, että soten rajalliset resurssit on jaettava yhdenvertaisesti.

“Henkilöstö on joukko ihmisiä, jotka ovat joka päivä vastuussa meidän hyvinvoinnistamme. Nämä työntekijät ovat koko soten perusta ja kivijalka, ja siksi heidän jaksamisensa ja hyvinvointinsa on varmistettava jatkossa.”

Koposen mukaan puhuttaessa valtavasta uudistuksesta on epärealistista olettaa, että se olisi syntyessään valmis. Sote-rakenneuudistuksen työstäminen eduskunnassa alkaa vasta nyt.

“Uutta rakentaessa meillä on mahdollisuus korjata se mikä ei toimi, ja muuttaa järjestelmää toimimaan niin, että apua saa silloin, kun sille on tarve. On aika lakata miettimästä sitä, miten kynnyksiä eri palveluiden välillä ja ihmisen elämässä voitaisiin madaltaa. Sen sijaan on aika miettiä sitä, miten ne voitaisiin poistaa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE