Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Viidestä murhasta tuomittu ”myrkkyhoitaja” ei pääse vapauteen – Hovioikeus: riski syyllistyä uusiin rikoksiin

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Helsingin hovioikeus on hylännyt Suomen tunnetuimpiin rikollisiin kuuluvan myrkkyhoitajan hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ann-Maria Myllgren, entiseltä nimeltään Aino Nykopp-Koski, anoi pääsyä ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa, jolloin hän olisi istunut elinkautistaan laissa määrätyn vähimmäisajan eli 12 vuotta.

Myllgren istuu tuomiotaan viidestä murhasta, viidestä murhan yrityksestä, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä varkaudesta, kahdesta varkaudesta ja kahdesta huumausainerikoksesta.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2004–2009.

Myllgren työskenteli tekojensa aikaan perushoitajana ja kotihoitajana. Hän tappoi suunnitelmallisesti viidellä eri kerralla uhrinsa antamalla näille salaa hoitoon kuulumattomia lääkkeitä, jotka hän oli ennalta hankkinut.

Myllgrenin uhrit olivat suurimmaksi osaksi iän ja heikon terveydentilan takia täysin puolustuskyvyttömiä.

Myllgren on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä. Hän oli mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä. Hänellä kuitenkin todettiin muun muassa vahva taipumus valehteluun.

Varkaudet kohdistuivat myrkytettyihin vanhuksiin.

Yksi törkeän pahoinpitelyn uhreista oli hoitajan työtoveri, jolle hän tarjosi ilmeisesti silmätipoilla terästettyä kahvia. Varkaudet sen sijaan kohdistuivat myrkytettyihin vanhuksiin. Naiselta myös takavarikoitiin 1 800 huumaavaa lääketablettia.

Vaikka Myllgren on käyttäytynyt vankilassa siinä määrin hyvin, että hänen käytöksensä puhui vapauttamisen puolesta, katsoi hovioikeus tekojen määrän ja laadun olevan sellaisia, että hänen tulee kärsiä vankeusrangaistustaan selvästi pidempään kuin vähimmäisaika 12 vuotta.

Hovioikeus kertoo julkisessa selosteessaan, että psykiatrisen vankisairaalan lausuntoon sisältyvä arvio Myllgrenin riskistä syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin puhui vapauttamista vastaan. Lausunnon sisältöä ei avata julkisessa selosteessa tämän enempää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE