Viimeinen hetki pysäyttää tämä mies? – kello lyö viidessä osavaltiossa

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160315 HICKORY, NC - MARCH 14: Republican presidential candidate Donald Trump addresses the crowd during a campaign rally at Lenoir-Rhyne University March 14, 2016 in Hickory, North Carolina. The North Carolina Republican primary will be held March 15. LEHTIKUVA / Sean Rayford / Getty Images / AFP
Donald Trump kampanjoi eilen Pohjois-Carolinan Hickoryssa.

Yhdysvalloissa usean tärkeän osavaltion kannatus demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaille ratkeaa tänään.

Esivaaleja ja vaalikokouksia järjestetään Floridassa, Ohiossa, Illinoisissa, Missourissa ja Pohjois-Carolinassa.

Uudet voitot veisivät Donald Trumpin yhä vakuuttavampaan johtoon republikaanien puolella. Muille ehdokkaille edessä on pakkovoittojen paikka kisan jatkamiseksi.

Demokraattien puolella ennusteet lupaavat menestystä Hillary Clintonille.

Ei syytteitä kahakasta Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa.

Donald Trump ei saa syytteitä mellakasta, joka puhkesi hänen kampanjatilaisuudessaan viime viikolla, kertoo uutiskanava CNN.

Pohjois-Carolinan poliisi tutki, lietsoiko Trump kahakkaa Fayettevillessä, jossa Trumpin kannattaja iski kasvoihin Trumpia vastustanutta mielenosoittajaa.

Cumberlandin sheriffinviraston mukaan tutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt riittävästi näyttöä yllytyksestä.

78-vuotiasta hyökkääjää vastaan on nostettu syytteet muun muassa pahoinpitelystä. Trump sanoi, että harkitsee maksavansa syytetyn oikeuskulut.

Oikeus asettui burkinikieltoa vastaan Ranskassa

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160825 7577; People take a sea bath on August 25, 2016 in Calais, as a wave of heat strikes France. / AFP / PHILIPPE HUGUEN - LEHTIKUVA / AFP
Rantaelämää Ranskan Calaisissa.

Ranskassa korkein hallinto-oikeus on kumonnut keskustelua herättäneen burkinikiellon yhdessä kunnassa. Päätös vaikuttanee myös muiden kuntien burkinikieltoihin.

Oikeuden mukaan paikallisviranomaiset voivat rajoittaa yksilön oikeuksia vain, jos voidaan todistettavasti osoittaa, että ilman rajoituksia yleinen järjestys häiriintyy.

Muslimien suosiman, peittävän uimapuvun käyttö on kielletty usealla paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa.

Ihmisoikeusjärjestön oikeuteen tekemä valitus koskee kieltoa pienessä Villeneuve-Loubet’n kaupungissa Rivieralla.

Oikeuden päätöksen odotetaan vaikuttavan tämän kaupungin ohella kieltoihin noin 30 paikkakunnalla.

Kieltojen taustalla vaikuttavat paitsi islamistien tekemät terrori-iskut, myös Ranskassa vaalittu sekularismin periaate eli valtion tiukka pesäero uskontoihin. Maassa on jo aiemmin kielletty kasvot peittävien muslimihuivien käyttö.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vuonna 2014, ettei Ranskan huivikielto loukkaa uskonnonvapautta.

Uutiskanava: Vuosien piiritys Syyrian Darayassa päättyi

Syyriassa tuhannet siviilit pääsevät pois pitkään piiritetystä Darayasta, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Sekä Syyrian valtion uutistoimisto Sana että kapinallisten johto ovat uutiskanavan mukaan kertoneet, että pääkaupunki Damaskoksen lähiötä piirittäneet hallituksen joukot ja kapinalliset ovat päässeet sopuun Darayan evakuoinnista.

Arviolta 5 000 siviilin lisäksi Darayasta evakuoidaan liki 1 000 kapinallista.

Kapinalliset pääsevät siirtymään kapinallisten hallitsemaan Idlibin kaupunkiin. He saavat ottaa mukaansa vain henkilökohtaiset aseensa. Muun aseistuksensa poistuvat kapinalliset joutuvat luovuttamaan hallituksen joukoille.

Syyrian armeija on piirittänyt Darayaa vuodesta 2012. Siviilien ahdinkoa on lisännyt se, että ruoan avustuskuljetuksia alueelle on estetty tai rajoitettu.

Evakuoinnin oli määrä alkaa perjantaina.

Kysymykset kasautuvat, kun Italian järistyksen uhrimäärä nousee

Kuva: Lehtikuva-AFP
35852348
Maanjäristys teki tuhoa Arguata del Tronton kaupungissa.

Italian maanjäristyksen kuolonuhrien määrä nousi myöhään eilisiltana edelleen. Tuoreimpien tietojen mukaan Keski-Italian järistys on vaatinut ainakin 250 ihmisten hengen.

Suurin osa varmistuneista kuolemista, 193, on tapahtunut pienessä Amatricen kaupungissa.

Samalla kun toiveet elonjääneiden löytämisestä raunioista hiipuivat, vaikeat kysymykset alkoivat nousta esille. Eräs niistä on se, oliko tuhoihin varauduttu järistysherkällä seudulla riittävästi.

Moni on kysynyt, mitenharvaanasutulla alueella voi tulla näin suuri määrä kuolonuhreja melko pian vuoden 2009 suurjäristyksen jälkeen. Tuolloin läheisessä L’Aquilan kaupungissa menetti henkensä 300 ihmistä.

Järistyksen kokeneen seudun pääsyyttäjä Giuseppe Saieva tiedotti, että hän alkaa selvittää, voiko ketään pitää vastuullisena tapahtuneeseen katastrofiin.

Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti torstaina, että Italia alkaa valmistella suunnitelmaa nykyistä parempaan järistyksiin varautumiseen. Renzi myönsi, että osin hyvin vanhan rakennuskannan vahvistaminen maan järkkymisen varalta on vaikeaa. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että moderni teknologia tarjoaa valmiuksia tähän.

Vaikka moni vanha, suojeltu rakennus on selvinnyt vuosisatoja järistysalttiilla seudulla, nyt niin ei monen kohdalla käynyt. Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini ilmoitti torstaina, että ainakin 293 historiallista rakennusta oli tuhoutunut tai vaurioitunut.

Italian maanjäristyksessä kuolleista ainakin kahdeksan oli ulkomaalaisia, ilmoittavat Italian viranomaiset yöllä.

Kolme brittiä kuoli Amatricen pikkukaupungissa, josta valtaosa järistyksen muistakin kuolonuhreista on löydetty. Yksi surmansa saaneista briteistä oli 14-vuotias poika.

Ulkomaalaisten uhrien joukossa on myös kaksi romanialaista, vahvisti Romanian ulkoministeriö.

Lisäksi järistyksessä kuoli yksi ihminen Espanjasta, Kanadasta ja Salvadorista.

AVAINSANAT

Kuolonuhrien määrä Italiassa jo liki 247 – tyttö löytyi illalla elossa raunioista

Kuva: Lehtikuva-AFP
35843814
Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset etsivät ihmisiä Amatricen kaupungissa Italiassa.

Keski-Italiassa tapahtuneen maanjäristyksen eloonjääneiden uhrien etsintä raunioista ei hidastu, lupaa maan pelastusjohtaja. Siviilien turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Fabrizio Curcio painotti yleisradioyhtiö Raille, että pelastustyöt jatkuvat läpi yön ja myös sen jälkeen.

Viranomaisten mukaan katastrofissa kuoli ainakin 247 ihmistä. Lisäksi satoja on loukkaantunut.

Sortuneiden talojen alle loukkuun jääneiden ihmisten lukumäärää ei tarkkaan tiedetä.

Eilen aamuyöllä tapahtuneen järistyksen voimakkuus oli noin kuusi. Suurimpia vaurioita kärisivät alueen useat pienet kylät.

Järkytyksen keskellä saatiin lohtua joistakin yllättävistä pelastumisista. The Guardian-lehden mukaan noin kymmenvuotias tyttö löydettiin elossa raunioista vielä eilisiltana Pescara del Trontossa, joka on yksi kolmesta pahimmin tuhoutuneista kaupungeista. Samalta alueelta kaivettiin esiin illalla elossa myös yksi nainen.

Italian pääministeri Matteo Renzi painotti, että Italia näyttää todelliset kasvonsa vaikeina hetkinä.

– Ainutkaan perhe, kaupunki tai pikkukylä ei jää yksin, Renzi sanoi.

Järistysalueella asuva geologi Manlio Faraoni muistutti, että nyt koettu oli poikkeuksellista myös muuten kuin järistyksen voimakkuuden osalta.

– Useimpien järistysten keskus sijaitsee 8–10 kilometrin syvyydessä maankuoressa. Tämä sen sijaan tapahtui vain neljän kilometrin syvyydessä. Siitä syystä tuhot ovat niin vakavat.

Keski-Italiassa koettiin eilen pitkin päivää myös jälkijäristyksiä. Kun pääjäristyksen voimakkuus oli 6,2, jälkijäristyksistä kovimmat yltivät lukuun 5,5.

Ranskan presidentti Francois Hollande on vakuuttanut, että Ranska antaa naapurimaalleen kaikkea apua joka voisi olla tarpeen. Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi hänkin Italialle apua.

Puoli vuosisataa jatkunut sisällissota ohi Kolumbiassa

Kuva: Lehtikuva-AFP
35848358
Kolumbialaiset seurasivat pääkaupungissa Bogotassa screeniltä, kun rauhansopimus allekirjoitettiin Kuubassa.

Kolumbia ja pitkään maan hallitusta vastaan taistelleet Farc-sissit ovat päässeet rauhansopimukseen. Osapuolet ilmoittivat sopimuksen syntymisestä yhteisellä julkilausumalla Kuuban Havannassa, missä ne ovat neuvotelleet.

Historialliseksi luonnehdittu rauhansopimus päättää puoli vuosisataa jatkuneen sisällissodan. Kolumbian sitkeä sota on ollut Amerikkojen viimeinen mittava aseellinen konflikti valtion sisällä.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ylisti sopimuksen tekohetkeä “hyvin erityiseksi päiväksi”.

– Tulkoon todeksi se valtio, jota olette kuvitelleet ja mielikuvissanne maalanneet, Santos muotoili.

Farcin johtaja Timoleon Jiminez puolestaan kuvaili Kolumbian päässeen nyt turvasatamaan.

Aseleposopimuksen hallitus ja vasemmistolaiset sissit allekirjoittivat kesäkuussa.

Farc siirtyy viidakoista aseidenriisuntakeskuksiin.

Osapuolet ilmoittivat nyt, että rauhansopimus on lopullinen, täydellinen ja kattava. Sekä hallitus että Farc korostivat, että tavoitteena on rakentaa vakaa ja kestävä rauha Kolumbiaan.

Kolumbian asukkaiden on vielä määrä äänestä rauhansopimuksen hyväksymisestä. Presidentti Santos ilmoitti varhain aamulla, että uurnille mennään 2. lokakuuta.

Rauhansopimuksen läpimenoa kansanäänestyksessä pidetään hyvin todennäköisenä. Perustuslakituomioistuimen päätöksellä sopimus tarvitsee taakseen vain runsaat 13 prosenttia äänioikeutetuista, eli noin neljä miljoonaa ihmistä.

Santosin kilpailija, entinen presidentti Alvaro Uribe on kuitenkin yllyttänyt kansalaisia hylkäämään sopimuksen vaaliuurnilla. Hänen mukaansa Santosin hallinto on antanut liian pitkälle periksi Farcin vaatimuksille.

Käytännössä rauhansopimus merkitsee aluksi sitä, että Farc alkaa siirtää joukkojaan viidakoista ja vuoristoista aseidenriisuntakeskuksiin. Ne pystyttää YK, jonka on määrä myös valvoa tulitauon pitävyyttä.

Kolumbian sisällissota alkoi 1960-luvulla. Siinä kuoli 260 000 ihmistä ja lähes seitsemän miljoonaa joutui pakolaisiksi. Sisällissota on lisäksi helpottanut huumekartellien toimintaa Latinalaisen Amerikan maassa.

Kokonaan Kolumbian levottomuudet eivät rauhansopimukseen pääty, sillä pienempi kapinallisten sissien järjestö ELN on jatkamassa iskujaan. ELN:n tekemät kidnappaukset viivästyttivät hallituksen ja Farcin rauhanneuvotteluja.