Politiikka
4.9.2017 08:06 ・ Päivitetty: 4.9.2017 08:06
Viinaa, armomurhaa, tiedustelua – eduskunnalla kiperä syksy
Eduskunnalla on syksyllä edessä kiperät ajat, kun sen pitää ratkaista kantansa muun muassa tiedustelulakiin, alkoholilakiin ja eutanasiaa koskevaan kansalaisaloitteeseen.
Nousevat ja laskevat kannatusluvut tuonevat omaa maustettaan eduskuntakeskusteluun. Oppositiopuolue vihreät on ampaissut tuoreissa kyselyissä toiseksi.
– Odotettavissa on, että muut puolueet haastavat meitä syksyllä paljon, arvelee vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen STT:lle.
– Meidän pitää vain tehdä omaa hyvää perusduunia ja tuoda entistä enemmän omia vaihtoehtoja esiin, sanoo Mikkonen ja lisää, että vaihtoehtojen pitää olla uskottavia.
–Toivotaan, että meitä myös kuunnellaan enemmän nyt, kun tiedetään, että suomalaiset ovat antaneet luottamuksen meidän politiikalle.
Mikkonen uskoo, että myös sote nousee jälleen syksyllä framille. Odottelulle ei ole sijaa, vaikka vääntö sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta siirtyi eduskunnan kalenterissa syksyltä kevääseen. Ministeriöissä uusi esitys on puristettava valmiiksi loka-marraskuussa, jotta se ehtii ajallaan lausunnoille.
– Soten suuri kokonaisuus vaatii vielä paljon työtä yksityiskohdissa, arvioi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
Myös SDP:n ryhmyri Antti Lindtman on samaa mieltä.
Lisää aiheesta
– Vaikka sote siirtyi hidastuskaistalle, niin uskon, että kun syksyä mennään eteenpäin, sote nousee uudelleen.
”Tölkki potkaistiin eteenpäin”
Budjettiriihessään hallitus päätti aloittaa yritystukien remontin yhteistyössä kaikkien puolueiden kanssa. Oppositiossa odotellaan nyt kiinnostuneina jatkoa, vaikka siihen ollaankin pettyneitä, ettei hallitus itse tehnyt mitään asialle.
– Olemme valmiita parlamentaariseen yhteistyöhön omilla esityksillä, tehottomat verotuet pitää käydä läpi. Hallitus sanoi kehysriihessä, että tämä on yksi pääteema budjettiriihessä, mutta näyttää siltä, että tölkki vain potkaistiin eteenpäin, sanoo Lindtman.
Myös perhevapaauudistukseen oppositio toivoo pääsevänsä mukaan heti valmisteluvaiheessa.
Lindtmanin mukaan yksi syksyn kärkiteemoja SDP:lle on saada hallitus perumaan julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaleikkaukset.
Alkoholilain äänestyksestä jännittävä
Sisäinen turvallisuus laajasti ja tiedustelulaki siihen liittyvänä isona yksityiskohtana on yksi syksyn kuumoittavimmista politiikan teemoista Turun puukotusten jälkimainingeissa.
– Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat perjantaina keskustelemaan tiedustelulaista, kertoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Kaikkosen mukaan tarkoitus on keskustella lain sisällöstä ja siitä, millä tavalla laki olisi mahdollista viedä läpi jo tämän eduskuntakauden aikana.
– Ensin pitää katsoa se sisältö, ja sitten mennään käsittelyjärjestykseen, sanoo Lindtman.
Hänen mukaansa koko turvallisuusasia pitää käsitellä yksituumaisesti niin, että siihen ei sekoitu puoluepolitikointia, eikä sillä hajoteta kansakuntaa.
Keskustan Kaikkonen odottaa myös syyskuun ohjelmaan kuuluvasta alkoholilain käsittelystä mielenkiintoista.
– Hallituspuolueissa edustajat voivat äänestää harkintansa mukaan ruokakaupoissa myytävän alkoholin alkoholiprosenteista, mutta katse kääntyy myös oppositioon, että onko myös sen edustajilla vapaat kädet. Se ratkaisee lopulta, pysyykö nykyinen 4,7 prosenttia rajana, vai tuleeko siihen muutoksia.
Sanna Nikula, STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.