Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Viitanen: “Varallisuuden keskittyminen ei voi jatkua loputtomiin”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen.

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen toteaa tiedotteessaan, että valtiovarainministeriön asettama työryhmän mukaan verosta vapautettujen institutionaalisten sijoittajien Suomesta saamat osingot ja kiinteistötulot voitaisiin asettaa verotuksen piiriin.

Demokraatti

Demokraatti

Työryhmän raportti julkaistiin tänään.

– Verotuloja tarvitaan julkisten palvelujen rahoittamiseen. Työryhmän raportti osoittaa, että niin suursijoittajien lähdevero kuin ulkomaisiin kiinteistörahastoihin kohdistuva vero olisi mahdollista toteuttaa ja niistä voisi kertyä reilusti yli sata miljoonaa euroa vuodessa. Pienituloisten palkansaajien ja eläkeläisten veroja voidaan jopa alentaa vahvistamalla pääomien veropohjaa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen tiedotteessaan.

Hän jatkaa raportin osoittavan, että erilaisia veromalleja rahastojen ja muiden institutionaalisten sijoittajien verottamiseksi on jo nyt käytössä monissa maissa. Hallitus tiedotti kehysriihen yhteydessä, että johtopäätöksistä linjataan budjettiriiheen mennessä.

– Muissa Pohjoismaissa ulkomaisten sijoittajien kiinteistötulot ovat laajasti verotuksen piirissä. Tanskassa ollaan ottamassa käyttöön 15 prosentin lähdevero rahastojen osingoille ja Saksassa tällainen malli on jo nyt. Suomessa on keskusteltu 5 prosentin verotasosta. Hallituksen tulisi linjata syksyn budjettiriihessä toimista, jotta Suomen veropohja voidaan turvata ja parantaa näin palvelujen rahoitusta, Viitanen sanoo.

Tänään julkaistiin myös Tilastokeskuksen varallisuustilasto, jonka mukaan 1990-luvulta alkaen jatkunut varallisuuden keskittyminen on kiihtynyt. Varakkain kymmenys omistaa jo noin puolet kotitalouksen varallisuudesta.

– Varallisuuden keskittyminen ei voi jatkua loputtomiin. Pääomien veropohjan tiivistäminen on siihen yksi ratkaisu. Verotuloja tulisi kerätä puuttumalla suuryritysten verovälttelyyn ja laajentamalla veropohjaa aliverotettuihin kohteisiin, kuten vakuutuskuoriin ja verosta vapautettuihin institutionaalisiin sijoittajiin, Viitanen sanoo.

– Tämä on se suunta, mihin koko maailma on menossa. Suuret G7-maat sopivat viikonloppuna minimiverosta yhteisöjen voitoille ja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ollaan korottamassa varakkaimpien verotusta, jotta koronalasku voidaan jakaa reilusti ja investoinnit ekologiseen rakennemuutokseen saadaan käyntiin, Viitanen päättää tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE