Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ville Niinistö katsoo Vapaavuoren voiton Helsingissä syntyneen isolla rahalla ja keskittämällä

Ville Niinistön vihreät ovat saamassa hyvän kannatuksen kuntavaaleissa. Taustalla Li Andersson, jolle Niinistö on häviämässä Turun äänimäärissä.

Helsingissä äänestysprosentti on Helsingin Sanomien mukaan noussut 57,4 %:sta 61,6 %:iin.

Pormestarivaalit ovat todennäköisesti lisänneet Helsingissä äänestysvilkkautta. Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori on kerännyt huiman äänipotin, kun taas vihreiden ehdokas Anni Sinnemäki on pärjännyt huomattavasti Vapaavuorta heikommin. Myös SDP:n pormestariehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) on tällä hetkellä Sinnemäen edellä.

Vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö, miksi Anni Sinnemäki sai niin vähän ääniä?

– Vihreillä on Helsingissä aika paljon muitakin tunnettuja henkilöitä. Vihreät on aina ollut monella kärjellä kulkeva puolue. Kokoomus on keskittänyt isolla rahalla kampanjaa Vapaavuoren taakse, Niinistö sanoo.

Hänen mielestään kokoomuksen muu lista oli Helsingissä köykäisempi kuin vihreillä.

– He menivät yhdellä kärjellä ja se näköjään nyt toimi, Niinistö sanoo Vapaavuoren menestyksestä.

Niinistö uskoo vihreiden kannatuksen kasvavan Helsingissä ja sanoo kokoomuksen kampanjoineen Helsingissä vihreiden viime vuosina ajamilla ja vielä hiljattain kokoomuksen itsensä vastustamilla tavoitteilla.

Kokoomus näyttää voittavan selvästi vaalit Helsingissä. Hetki Niinistön haastattelun jälkeen tilanne alkoi näyttää siltä, että vihreitten kannatus voisi laskea.

Niinistö: Vasemmistoliitto veti Turussa yhdellä kärjellä.

Turussa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on ääntenlaskentatilanteen mukaan saamassa selvästi enemmän ääniä kuin Ville Niinistö. Niinistö sanoo olevansa tyytyväinen vihreitten tulokseen ja omaan äänisaldoonsa Turussa ja uskoo puolueen ohittavan SDP:n ja nousevan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

– On vielä teoreettinen mahdollisuus, että mennään myöskin kokoomuksen ohi.

Selitys Anderssonin pärjäämiseen on suurin piirtein sama kuin Vapaavuoren menestykseen Helsingissä.

– Vasemmistoliitolla on ollut taipumusta siihen, että äänet keskittyvät puolueen johtohahmolle. Li Andersson on henkilökohtaisesti karismaattinen henkilö. Puolue on Turussa vetänyt vähän niin kuin yhden kärjen taktiikalla. Vihreillä on Turussa kymmenen paikallisesti tunnettua vahvaa henkilöä entisestä kansanedustajasta Janina Anderssonista alkaen.

Niinistö ajaa pormestareita eri kuntiin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi hetki sitten Ylen vaalivalvojaisissa, että pormestarivaaliasetelma on vaikuttanut kokoomuksen ja vihreitten äänimääriä nostavasti.

Niinistölle pormestariasetelma luonnollisesti sopii.

– Se on vähän niin kuin eduskuntavaaleissa, että totta kai pääministeripuolueilla ja pääministerillä on iso merkitys, mutta se ei ole ainoa asia joka ratkaisee. Siellä tulee olemaan apulaispormestareita ja yhteistyötä tehdään yli puoluerajojen.

– Pormestarimalli itsessään lisää demokratiassa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, kun silloin tehdään politiikkaa suoraan sillä mandaatilla, jota on vaaleissa kansalaisilta haettu.

Niinistö sanoo kannattavansa pormestarimallia laajasti myös muihin kuntiin.

– On myös hyvä, että ihmiset silloin vaaleissa tiedostavat, että se ei ole ainoa peruste äänestää. Totta kai myös muiden puolueiden valtasuhteilla ja koolla on merkitystä.

– Minun mielestäni pormestarimalli on kuitenkin parempi kuin kaksipäinen kotka, jossa kaupunginjohtaja ja luottamushenkilöjohto/kaupunginhallitus voi olla eri mieltä ja sitten kunnassa ei tapahtu mitään.

Nämä olivat Ville Niinistön viimeiset vaalit vihreitten puheenjohtajana. Hänelle valitaan kesällä seuraaja. Niinistö sanoo, ettei puutu seuraajansa valintaan.

– Minä olen leiviskäni hoitanut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE