D-analyysit

Ville Niinistö tarvitsi 1 minuutin kommentoidakseen Pekka Haaviston ehdokkuutta – Outi Alanko-Kahiluodon ilmoitusta säesti vain puolueväen synkkä hiljaisuus

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Vihreiden Pekka Haavisto ilmoitti viimein tänään olevansa valmis vihreiden puheenjohtajaksi ja Touko Aallon seuraajaksi. Vihreillä on nyt kaksi kokenutta ehdokasta. Aiemmin tehtävään tarjolle ilmoittautui eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Aallon edeltäjä, eilen ehdolle asettumisesta kieltäytynyt Ville Niinistö reagoi Haaviston ilmoitukseen salamannopeasti. Niinistö riemuitsi asiasta Twitterissä vain minuuttia myöhemmin, kun Haavisto oli kirjoittanut ehdokkuudestaan omalla Twitter-tilillään.

Kontrasti on jyrkkä, kun vertaa Niinistön riemukaarta vajaan viikon takaiseen synkkään hiljaisuuteen, kun Alanko-Kahiluoto kertoi omista aikeistaan. Ei tsemppiviestejä, ei hymyemojeita, ei mitään.

On ollut vaikea väistää ajatusta, että haavat puolentoista vuoden takaa eivät ole umpeutuneet. Kun Niinistön seuraajaa tuolloin etsittiin, Alanko-Kahiluoto luopui kisasta katkerissa tunnelmissa ja kertoi luopumisensa syyksi sen, että Niinistö tuki liian näkyvästi seuraajakseen Emma Karia. Mielipiteitä jakava Kari ei tosin kisaa lopulta voittanut vaan maakunnista noussut rivien kokoaja Aalto.

Entä mitä sanoi Emma Kari aiemmin tänään kertoessaan, ettei asetu ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi?

”Viime viikot ovat hitsanneet vihreät tiiviiksi joukkueeksi, jossa kaikki ajattelemme ensisijaisesti yhteistä etua. Kukaan ei voi tässä tilanteessa ajatella asiaa itsekkäästi. Tässä ei ole kyse ensisijaisesti minusta henkilönä vaan siitä, mikä on Vihreiden etu vaikeassa tilanteessa.”

Muu vihreä joukkue taisi ajatella toisin kuin Alanko-Kahiluoto, joka ei odottanut kauan ilmoituksensa kanssa. Viikon ajan olemme saaneet todistaa eräänlaista vihreää Vain elämää -reality-näytelmää, jossa vuoroin on eletty Marian päivää, Olli-Pojan päivää, Villen päivää sekä Emman ja Pekan päivää.

Sekasortoinen vaikutelma korostuu, kun kahdesta ehdokkaasta toinen, Alanko-Kahiluoto, on lauantaina valinnan hetkellä 7 700 kilometrin päässä Suomesta, Japanin Kiotossa. Haavisto lentää perjantaina Suomeen Afrikan sarvesta.

Valinnan tekee lauantaina vihreiden puoluevaltuuskunta. Liberaali kaupunkipuolue valitsee puheenjohtajan suljettujen ovien takana medialta ja yleisöltä piilossa. Esiripun takana Pekasta tulee pätkä(puheenjohtaja) heittämällä.

Vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi tiivisti vihreiden viikon twiittiinsä.

”Näin Vihreänäkin on rehellisesti todettava ettei tämä meidän pj-valintaprosessi ole ihan putkeen mennyt.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat