Mielipiteet
5.9.2024 07:00 ・ Päivitetty: 5.9.2024 07:00
Vinkkejä väestöpoliittisen ohjelman laadintaan – vauvarahat ja naisten syyllistäminen nostavat vain verenpainetta
”Pääministeri Orpon hallitus laatii väestöpoliittisen ohjelman, jossa haetaan konkreettisia ratkaisuja vastaamaan väestörakenteen muutoksen tuomiin haasteisiin sekä alhaisen syntyvyyden juurisyihin…”, kerrotaan valtioneuvoston verkkosivuilla.
On totta, että Suomen syntyvyysluvut ovat historiallisen alhaalla ja esimerkiksi väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch pitää YLEn haastattelussa tilannetta yhteiskunnallisena kriisinä.
Miten tähän kriisiin siis tulisi vastata?
SOSIAALISEN median kommenttipalstojen tietäjät syyllistävät luonnollisesti itsekkäitä nykynuoria ja etenkin itsekkäitä nykynaisia, jotka opiskelevat ja luovat uraa kotiäitiyden sijaan.
Puhutaan myös erilaisista taloudellisista porkkanoista ja vauvarahoista. Asiantuntijat sen sijaan tyrmäävät taloudelliset porkkanat ja nostavat esiin esimerkiksi hedelmällisyysopetuksen, arvomuutoksen yhteiskunnassa sekä koulutuksen.
Tässä keinovalikoimassa asiantuntijoiden näkemykset toki ovat tutkittua tietoa ja niitä kannattaa myös maan hallituksen kuulla.
Erilaiset vauvarahat ja naisten syyllistäminen puolestaan lähinnä vain nostavat verenpainetta. Työelämästä, perheestä ja arvoista sekä niiden suhteesta lapsilukuun voisi toki keskustella pitkäänkin, mutta kun tällainen ohjelmatyö nyt on käynnissä, tässä muutama vinkki ihan sinne käytännön työhön.
ENSINNÄKIN hallituksen olisi syytä tarttua rivakasti ilmastotoimiin sen sijaan, että niistä peruutellaan.
Ilmastoahdistus on todellinen asia nuorten aikuisten elämässä ja kukapa haluaisi jälkipolvia maailmaan, jonka tulevaisuuden eteen ei olla valmiita tekemään kaikkea mahdollista.
Toiseksi Suomen talouden tasapainottamisessa olisi vihdoinkin aika ottaa talkoisiin mukaan myös varakkain väestöryhmä.
Mikäli hallitus valitsee laittaa muun muassa opiskelijat, työttömät, matalapalkka-alojen työntekijät sekä keskituloiset maksamaan ja jatkaa peruspalveluiden heikentämistä, tämä tuskin rohkaisee nuoria aikuisia perheen perustamiseen.
Kolmanneksi Suomi on myös melkoisen pieni maa geopoliittisesti haastavassa maailmankolkassa ja meille erityisen tärkeää pääomaa on korkea koulutustaso, laadukas tutkimus ja erilaiset innovaatiot.
Myös asiantuntijoiden keinovalikoimassa koulutus ja työ nousevat esiin keskeisinä keinoina syntyvyyden lisäämiseksi. Juuri nyt tulee siis panostaa koulutukseen, työllisyyteen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Ei romuttaa näitä.
JA bonusvinkkinä vielä seuraavat näkökulmat:
Mikäli nuoret aikuiset valitsevat vapaaehtoisen lapsettomuuden, se on aivan yhtä hyvä valinta kuin mikä tahansa muukin ja sitä tulee kunnioittaa.
Ja koska meitä nyt on liian vähän, tehtäisiinkö kuitenkin muutto ulkomailta Suomeen helpommaksi sen sijaan, että sitä vaikeutetaan niin, että menetämme kansainvälistä osaamista ja sitä myötä myös potentiaalisia lapsiperheitä muualle?
Näillä vinkeillä onnea hallitukselle väestökehityksen korjaamiseen.
Kirjoittaja on lehtori (AMK) ja kunta- ja aluepäättäjä Kokkolasta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.