Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

22.1.2021 11:45 ・ Päivitetty: 22.1.2021 12:00

Voiko jokin alue saada koronarokotukset ensin? – Sanna Marinilta selkeä linjaus

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Sanna Marin (sd.) Säätytalon edustalla Helsingissä.

Hallitus pitää kiinni rokotusstrategiastaan. Asian linjasi pääministeri Sanna Marin (sd.) tänään ennen hallituksen neuvotteluita.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallitus on koolla Säätytalolla paraikaa. Aiheina ovat epidemiologinen tilannekuva, hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentäminen sekä rajapäätösten päivittäminen.

– Rokotusten osalta me etenemme sen strategian mukaisesti, jonka hallitus on tehnyt. Eli ensimmäisenä rokotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta, joka on tekemissä koronapotilaiden kanssa, erityisesti myös hoivakotien henkilökuntaa ja asukkaita sekä riskiryhmiä siinä järjestyksessä kuin terveysviranomaiset katsovat tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Eli tämänmukaisesti etenemme, Marin totesi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut tällä viikolla Demokraatille, että aikoo keskusteluttaa hallitusta strategiasta siltä osin, voitaisiinko tietyt alueet rokottaa ensin. Vanhanen uskoo niin terveys- kuin taloushyötyihin, mikäli näin toimittaisiin. Tiedossa ei ole, aikooko Vanhanen nostaa asian tänään esiin.

Marin kertoi medialle Säätytalon portailla, ettei hallituksessa ole keskusteltu lähestymistavasta, jossa esimerkiksi ammattiryhmittäin tai alueittain rokotettaisiin tiettyjä ryhmiä ensin.

– Tästä ei olla käyty keskustelua enkä ole tähän asti saanut sellaista viestiä myöskään viranomaisten suunnalta. Tänään tietenkin kuulemme epidemiologisen tilannekatsauksen ja myös rokotetilanteesta yleisesti eli voi olla, että näitä viestejä alueilta tulee tähänkin suuntaan, Marin jatkoi.

Kuntien toiveita kuultiin

Lisää aiheesta

Marin kertoi myös käyneensä tänään keskusteluja 12 kaupungin edustajien kanssa.

Kuntakenttää kuultiin siitä, miten rokotuksia on järjestetty ja rokotussuunnitelmia tehty. Kyse oli myös siitä, mitkä ovat kuntien toiveet valtiolle.

– Pidän tärkeänä, että saamme kuntakentältä suoraa viestiä niistä mahdollisista tarpeista, toiveista, joita on valtion suuntaan. Meidän pitää yhdessä onnistua tässä.

Marinin mielestä kunnissa rokotukset ovat alkaneet kohtuullisen hyvin.

– Tietenkin isoin huoli meillä kaikilla on yhteinen eli rokotteiden saatavuus. Siitä tänäänkin nousi keskusteluissa huolia esiin eli nimenomaisesti se, kuinka nopeasti rokotteita saadaan. Siitä riippuu kuinka nopeasti kunnat pääsevät rokottamaan ja kuinka nopeasti esimerkiksi massarokotuspisteitä voidaan ottaa käyttöön.

Marin sanoi, että myös viestinnästä puhuttiin. Kuntien toive on, ettei niiden rokotusnopeutta verrattaisi toisiinsa julkisesti.

– Siellä toivottiin myös työrauhaa rokottamiseen. Eri kunnissa on tietenkin erilainen tilanne ja väestöpohja. Kunnat tätä hoitavat parhaan ammattitaitonsa ja kykynsä mukaan. Pääasiassa viesti oli kuitenkin positiivinen. Koettiin, että rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Koettiin, että on valmiudet rokottaa paljon isompiakin määriä heti kun rokotetta vain saadaan maahan isompia määriä.

Marinin mukaan kunnat toivoivat skenaarioita massarokotusten alkamisesta. Näitä voivat antaa sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Marin vakuutti jälleen, että rokotuksissa hyödynnetään myös yksityistä terveydenhuoltoa ja työterveyttä. Hän kertoi keskustelleensa tästä viikkoja sitten sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) kanssa. Asia on valmistelussa.

– Hallituksen tahto on aivan selvä. Me haluamme, että täysimääräisesti hyödynnetään kaikki resurssit, joita Suomessa on käytössä yksityisen terveydenhuollon, työterveyden ja esimerkiksi myös opiskelijaterveydenhuollossa siinä vaiheessa, kun olemme rokottamisessa tasolla, että  opiskelijoitakin voidaan alkaa rokottaa. Hallituksen tahto on kyllä se, että kaikki toimijat tulevat mukaan talkoisiin.

Eurooppa-neuvostossa vakavat keskustelut

Marin kertoi myös eilisestä Eurooppa-neuvoston videokokouksesta. Siellä pohdittiin eritoten koronavirusmuunnosten torjuntatoimia. Marin kuvasi kokouksen sävyä vakavaksi ja vertasi sitä kevään tunnelmiin, jolloin korona tuli Eurooppaan.

Sävy muun muassa valtionrajojen avoimuuteen oli Marinin mukaan hieman muuttunut.

– Aiemmin on korostettu enemmän vapaata liikkuvuutta ja sitä että rajasääntelystä pitää pyrkiä eroon. Nyt useampi valtio korosti, että rajatarkastuksia otetaan uudelleen käyttöön. Liikennettä keskeytetään jopa kokonaan.

Marin kertoi keskustelleensa muun muassa Viron pääministerin kanssa rajaliikenteestä ja koronatestauksesta. Hän kuvasi keskusteluja hyvähenkisiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU