Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Voimme puhua miljoonista kuolemista” – avustusjärjestö varoittaa ruokakriisin seurauksista

iStock

Ukrainan sodan pahentama maailmanlaajuinen ruokakriisi jättää ihmiset aiempaa alttiimmiksi tartuntataudeille ja uhkaa siten laukaista seuraavan globaalin terveyskatastrofin, joka voi tappaa jopa miljoonia ihmisiä, Global Fund -rahasto arvioi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Global Fund on aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuinen rahasto.

Ruokakriisin seurauksena monet kuolevat paitsi nälkään myös siksi, että heidän puolustuskykynsä tartuntatauteja vastaan heikkenee huonon ravitsemuksen vuoksi, rahaston toimitusjohtaja Peter Sands kertoo.

-  Luulen, että seuraava terveyskriisimme on jo alkanut. Kyse ei ole uudesta taudinaiheuttajasta vaan siitä, että huonosti ruokitut ihmiset ovat alttiimpia nykyisille taudeille, Sands kertoi haastattelussa G20-maiden terveysministerien kokouksen yhteydessä.

-  Uskon, että tartuntatautien, ruokakriisin ja energiakriisin yhteisvaikutuksen seurauksena voimme puhua miljoonista kuolemista.

Venäjän aloittama hyökkäyssota on vaikeuttanut viljan vientiä.

Global Fund -rahasto on tehnyt virustautien vastaista työtä vuodesta 2002.

Venäjän aloittama hyökkäyssota on vaikeuttanut viljan vientiä Venäjältä ja Ukrainasta tilanteessa, jossa ruokamarkkinoilla hintatasot olivat jo ennestään korkeita muun muassa huonojen satojen vuoksi.

Pahimmat seuraukset koetaan Afrikassa ja Lähi-idän alueella, missä osa maista on tuonut lähes kaiken tarvitsemansa vehnän Ukrainasta tai Venäjältä.

Venäjän ja Ukrainan kasvattama vilja muodostaa yhdessä noin 25-30 prosenttia maapallon vientiviljasta, ja monet maat ovat tuoneet jopa 60-80 prosenttia ostamastaan viljasta tältä alueelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE