Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Von der Leyen ja Orpo kehottavat Irania ja Israelia pidättäytymään tilanteen eskaloimisesta

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen itärajalla vierailleet komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) kehottavat Irania ja Israelia pidättäytymään tilanteen eskaloimisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Von der Leyenin mukaan on täysin välttämätöntä, että alue pysyy vakaana.

Orpo sanoi olevansa hyvin huolestunut tilanteesta ja toivovansa, että molemmat osapuolet pidättäytyvät kostoiskuista.

-  Tilanne on hyvin vaarallinen, Orpo sanoi.

EU-KOMISSION puheenjohtaja vannoi EU:n seisovan Suomen tukena välineellistetyn maahanmuuton torjunnassa.

Von der Leyen vieraili yhdessä pääministeri Orpon kanssa tutustumassa Imatran rajanylityspaikan läheisyyteen rakennettuun noin kolmen kilometrin mittaiseen pilottiaitaan.

Tämän jälkeen he saapuivat helikopterilla Lappeenrannan lentoasemalle, jossa he järjestivät medialle tiedotustilaisuuden hyisessä kevätpäivässä.

Vierailun tarkoituksena oli perehdyttää von der Leyen Suomen itärajan tilanteeseen. Se puheenjohtajaa tuntuikin askarruttavan, sillä vierailun Imatralla kerrottiin venyneen, koska Suomen raja-asiat kiinnostivat EU-komission puheenjohtajaa paljon.

Von der Leyen kehui Suomea toteamalla, että muilla mailla on paljon opittavaa Suomen suhtautumisesta turvallisuuteen.

-  Muun Euroopan tulisi olla enemmän suomalaisia, mitä turvallisuuteen tulee.

VON der Leyen myös vakuutti EU:n tukevan Suomea välineellistetyn maahantulon torjumisessa.

-  Venäjän toimet ovat eittämättä reaktio paitsi vahvasta tuestanne Ukrainalle, myös liittymisestänne Natoon, hän sanoi.

Hän kertoi EU:n lähettäneen Frontexin kautta rajavartijoita ja valvontatekniikkaa avuksi itärajalle ja Helsinki-Vantaan lentokentälle. EU:n tuki tällä rahoituskaudella nousee von der Leyenin mukaan 230 miljoonaan euroon. Lisäksi EU:ssa on tehty työtä siirtolaisten lähtömaiden kanssa, jotta ne tarttuisivat sopiviin toimiin. EU:n lainsäädäntöön on myös ensimmäistä kertaa kirjattu välineellistetty maahantulo, von der Leyen lisäsi. Välineellistetyn maahantulon sisältävä lakipaketti hyväksyttiin aiemmin tässä kuussa EU-parlamentissa.

Orpolta ja von der Leyenilta kysyttiin, pitäisikö EU:n luoda vielä vahvempaa yhteistä lainsäädäntöä välineellistettyyn maahanmuuttoon vastaamiseen.

-  Tarvitsemme työkaluja sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla ilmiöön varautuaksemme. Meidän täytyy kuitenkin valmistella uudistukset huolellisesti, jotta löydämme tasapainon ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden välillä, Orpo vastasi.

Von der Leyen totesi, että EU:n tulee valmistautua siihen, että välineellistetyn maahantulon ilmiö on pitkäkestoinen ja varautua asiaan.

-  Näemme, miten valtio käyttää hyväkseen heikossa asemassa olevia ihmisiä luodakseen painetta toiselle valtiolle, von der Leyen sanoi.

Keskusteluissa olivat myös esillä muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet Itä-Suomen elinvoimaisuuden kasvaneet haasteet. Itä-Suomi on kärsinyt taloudellisesti suhteiden jäätymisestä Venäjän kanssa.

Sanna Raita-aho, Nina Törnudd / STT

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 15.29.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE