Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Vuoden 2002 arvokuljetusauton ryöstöyritysjutun syyttäjä on tehnyt rikosilmoituksen poliisin toiminnasta esitutkinnassa

Lehtikuva / Roni Rekomaa

Syyttäjä on tehnyt rikosilmoituksen poliisin mahdollisista laiminlyönneistä Turun vuoden 2002 arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tutkinnassa, Syyttäjälaitos tiedotti keskiviikkona. Rikosjutun syyttäjän mukaan esitutkintamateriaalia oli kadonnut eikä tutkinta edennyt edes keskeisen dna-löydöksen jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Koska rikosilmoitus liittyy poliisin virkatoimiin, tutkinnanjohtaja tulee Syyttäjälaitoksesta. Sen tiedotteen mukaan tehtävään on määrätty aluesyyttäjä Olli Sulkonen Länsi-Suomen syyttäjäalueelta. Sulkonen päättää myöhemmin, aloitetaanko asiassa varsinainen esitutkinta.

Oikeuteen päästiin vasta yli 17 vuotta myöhemmin

Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Vanhan Tampereentien Prisman pihalla elokuussa 2002. Poliisin tutkinta asiasta eteni viime vuoden lokakuussa noin 17 vuotta tapahtumien jälkeen.

Syyttäjä nosti syytteet nelikymppistä miestä vastaan, ja juttu eteni käräjille aiemmin tässä kuussa. Espoolaismiehelle vaaditaan noin seitsemän ja puolen vuoden vankeusrangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän mukaan miehen yhdistää ryöstön yritykseen näppylähanska tai -hanskat, jotka poliisi löysi läheltä paikkaa, jossa epäiltyjen ryöstäjien pakoauto paloi. Hanskoista saatiin dna-näyte, joka täsmäsi espoolaismieheen.

Dna-pari löytyi kuitenkin vasta vuonna 2005, kun miehen dna kirjattiin poliisin rekisteriin toisen rikosepäilyn yhteydessä. Täsmäävästä dna-parista huolimatta tutkinta ei edennyt tuolloin eikä vuosiin sen jälkeen. Poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan mies istui pitkää vankeustuomiota, mikä hankaloitti tutkimista.

Muut mahdolliset epäillyt jäivät pimentoon

Oikeuden on määrä antaa tuomio miehelle parin viikon kuluttua. Mies on kiistänyt syytteen ja osallisuutensa ryöstöyritykseen. Hänen puolustuksensa mukaan hanskat eivät todista mitään.

Syyttäjien mukaan rikos tehtiin osana Bats-rikollisryhmää. Syyttäjä on katsonut muun muassa silminnäkijäkertomusten perusteella, että ryöstöyritykseen osallistui neljä muuta ihmistä syytetyn miehen lisäksi.

Poliisilla on ollut tutkinnassa muitakin epäiltyjä, mutta ainakin kahden osalta tutkinta lopetettiin, sillä näyttöä heistä ei löytynyt.

STT–Maria Rosvall

Uutista täydennetty kauttaaltaan 26.2. klo 11.18

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE