Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Vuoden valtuutettu

Vuoden valtuutettu 2021 on ”Oulun ilopilleri” Tuija Pohjola – Demokraatin ja SDP:n kisan voittaja on kuntapolitiikan konkari

Jani Laukkanen
Vuoden valtuutettu 2021 -tittelin sai Tuija Pohjola Oulusta.

Tuija Pohjola oli Demokraatin ja SDP:n Vuoden valtuutettu 2021 -kilpailun äänikuningatar. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin julkisti ja palkitsi voittajan videon välityksellä SDP:n kuntavaalien kampanjastartissa tänään lauantaina.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Tuija on toiminut Oulun kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1989. Näiden yli 30 vuoden aikana hän on konkreettisesti vaikuttanut tuhansien oululaisen elämänlaatuun, Marin sanoi videolla ja onnitteli Tuija Pohjolaa.

Koronatilanteen vuoksi tilaisuus järjestettiin pääosin etäyhteyksin, joten myös Tuija Pohjola kiitti saamastaan kunniasta etänä. Puheenvuorossaan hän kertoi, miksi hänen sydämensä sykkii kuntapolitiikalle.

– Koen, että kuntapolitiikan päätökset vaikuttavat eniten ihmisten arjen sujumiseen. Meihin sosialidemokraatteihin luotetaan, kun on kysymys julkisista palveluista – laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, nuorisotyöstä, liikunnasta, ikäihmisten palveluista muutaman mainitakseni, hän sanoi.

Pohjola luonnehti puheessaan tulevaa valtuustokautta mielenkiintoiseksi, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueille.

– On tärkeää olla mukana rakentamassa tulevaisuuden kuntaa, jossa sivistys, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja elinvoima-asiat ovat kunnan tärkeimmät tehtävät, hän sanoi.

Tuija Pohjola palasi puheessaan myös vuoteen 1989, jolloin hän lähti ensimmäisen kerran ehdolle kuntavaaleihin.

– En tuolloin voinut unelmoidakaan, että toimisin viidellä vuosikymmenellä valtuutettuna, ja että yhteisten asioiden hoitamisesta tulee elämäntapa, kuntapolitiikan konkari muisteli.

Vuoden valtuutettu sai onnittelut myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmilta.

– Paljon onnea minunkin puolestani sinne Ouluun. Me olemme todella iloisia että meillä on mahdollisuus kuulla juuri sinulta kannustuksen sanat kaikille ehdokkaillemme ja tulevilla valtuutetuille, Rönnholm sanoi.

VUODEN VALTUUTETTU -kilpailussa yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan viidestä finalistista. Kilpailussa annettiin yhteensä 293 ääntä, joista Tuija Pohjola sai muhkeat 43 prosenttia. Äänikuningatar esitellään pitkän kaavan kautta laajassa henkilöhaastattelussa Demokraatissa 14.toukokuuta, mutta voit lukea hänestä lisää hänen finalistiesittelystään.

Ensi kerran Pohjola sai kuulla voitostaan jo helmikuun puolivälissä heti, kun kilpailun äänet oli laskettu. Hänen reaktionsa oli tuolloin iloisen yllättynyt, vaikka hän oli osannut aavistaa, että ääniä saattoi kertyä mukavasti. Moni nimittäin paljasti itse Pohjolalle äänestäneensä häntä.

– Olo on iloinen, yllättynyt ja todella kiitollinen. Se tuntui hyvältä, kun minua ovat äänestäneet ihmiset myös yli puoluerajojen, Pohjola kuvaili tunnelmiaan tuoreeltaan kilpailun ratkettua.

Pohjola kiitti lämpimästi myös valtuustotoveriaan Yrjö Harjua (sd.), joka oli häntä ehdottanut kilpailuun.

Pelkästään Tuija Pohjolan nimen kuuleminen saa hyvälle tuulelle.

KILPAILUN FINALISTIT valitsi kilpailuraati, jossa SDP:n edustajina olivat järjestöpäällikkö Jenny Suominen ja kunta- ja järjestöasiainsihteeri Pekka Tuuri. Demokraattia edusti toimittaja Marja Luumi. Kaikki ilahtuivat kuullessaan kisan voittajan.

– Tuija on sellainen henkilö, jonka kanssa keskustellessa ei lakkaa ihmettelemästä, kuinka paljon yksi ihminen on voinut saada aikaan. Se, millainen vaikutus hänen toiminnallaan Oulussa, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin on ollut monien ihmisten arkeen, on upea juttu, Suominen kuvailee kisan voittajaa.

Pelkästään Tuija Pohjolan nimen kuuleminen saa hyvälle tuulelle, Pekka Tuuri puolestaan sanoo ”Oulun ilopilleristä”. Terveysliikunnan ilosanomaa julistava liikuntaneuvos on usein pannut myös sosialidemokraattisen liikkeen liikkeeseen, Tuuri kertoo.

– Aika moni puoluetoimija ympäri Suomen tuntee hänet, kun hän on puolueen eri tilaisuuksissa ja kokouksissa yhtäkkiä ex tempore vetänyt jonkun taukojumpan!

Tuuri toivoi kilpailun alkajaisiksi, että mukaan saataisiin kuntapolitiikan konkareita, ja sellainen vuodesta 1989 lähtien Oulussa valtuutettuna vaikuttanut Tuija Pohjola eittämättä on.

– On hienoa, että tälle työlle pystytään antamaan arvoa vaikka tällaisen muistamisen merkeissä. Enemmänkin pitäisi muistaa kaikkia – meidän puoluetoimijoiden pitäisi paikallisesti ja alueellisesti piiritasolla antaa aineettomia muistamisia tehdystä työstä, Tuuri sanoo.

Vuoden valtuutettu 2021

  • Demokraatin ja SDP:n kilpailussa etsittiin aktiivista, yhteishenkeä luovaa, yhteistyökykyistä, kuntalaisia kuuntelevaa ja innostavaa SDP:n kunnan- tai kaupunginvaltuutettua
  • Yleisö sai esittää kilpailuun ehdokkaita loka-marraskuussa 2020
  • Kilpailuraati valitsi ehdokkaiden joukosta viisi finalistia
  • Finalistit olivat Kristian Parviainen Siuntiosta, Piia Elo Turusta, Kari Masalin Hausjärveltä, Tuija Pohjola Oulusta ja Henna Hovi Kouvolasta.
  • Voittaja valittiin kaikille avoimella äänestyksellä 28.1.-12.2.2021
  • Kaikki Vuoden valtuutettu -kilpailuun liittyvät jutut löydät täältä.
  • Vuoden valtuutettu valittiin nyt toista kertaa, ensimmäisenä tittelin sai vantaalainen Minna Räsänen vuonna 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE