Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Vuoden valtuutettu

Vuoden valtuutettu -finalisti Kari Masalin: ”Harva asia on yksin saavutettu, koen onnistuneeni pitämään hyvät ja luottamukselliset suhteet”

62-vuotias Kari Masalin Hausjärveltä on finalisti Demokraatin ja SDP:n Vuoden valtuutettu 2021 -kilpailussa.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Vuoden valtuutettu 2021

  • Demokraatin ja SDP:n kilpailussa etsitään aktiivista, yhteishenkeä luovaa, yhteistyökykyistä, kuntalaisia kuuntelevaa ja innostavaa SDP:n kunnan- tai kaupunginvaltuutettua
  • Kilpailun viisi finalistia esitellään Demokraatissa
  • Voittaja valitaan kaikille avoimella äänestyksellä
  • Äänestys alkaa vasta, kun viimeinen finalisti on esitelty
  • Vuoden valtuutettu 2021 palkitaan komealla tittelillä sekä tuhannen euron matkalahjakortilla ja hänestä tehdään pitkä henkilöhaastattelu Demokraattiin

Kari Masalin on toiminut SDP:n kunnanvaltuutettuna Hausjärvellä vuodesta 1989. Hän toimii Hausjärven kunnanvaltuuston 3.varapuheenjohtajana sekä SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajana. Hän on myös ympäristölautakunnan jäsen. Koulutukseltaan Masalin on kirvesmies ja hän on päätoiminen työsuojeluvaltuutettu Riihimäen kaupungilla.

Miksi lähdit kuntapolitiikkaan – millaisiin asioihin haluat vaikuttaa?

”Ensimmäinen työpaikkani oli hyvin poliittinen, joten kyllä se niin sanotusti sieltä äijistä lähti. Olen itse isosta köyhästä perheestä, joten taustalla vaikutti varmasti myös oma lapsuus ja kokemus siitä, etteivät vähäosaiset pysty itse ajamaan asioitaan. Vaikka oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus ovat niitä ”demareiden perusfraaseja”, ne ovat kuitenkin asioita, joiden toteutumiseen kuntapolitiikassa pystyy vaikuttamaan.”

”Mietin, miksi olen saanut viihtyä kuntapolitiikassa näin kauan. Harva asia on yksin saavutettu, ja koen onnistuneeni pitämään hyvät suhteet muihin puolueisiin, virkamiehiin ja sd-ryhmän sisällä. Olen kokenut, että luottamus on ollut kunnossa puolin ja toisin.”

Mikä asia paikkakunnallasi täytyy saada kuntoon?

”Kunta on ollut kasvava 30 vuotta, mutta nyt asukasmäärän lasku näyttää huimalta. Viimeiset kuusi vuotta asukasluku ja lapsimäärä ovat vähentyneet. Se vaikuttaa tietysti palveluihin, ja meidän pitäisi saada tänne lisää asukkaita. On tärkeää, että saisimme pidettyä neljässä taajamassa peruspalvelut – päivähoito, peruskoulu ja vanhusten kotihoito.”

”Kyläpolitiikka on Hausjärvellä vahvaa. Suurimpia vääntöjä ei käydä puolueiden, vaan kylien välillä, ja sellainen tappaa helposti yhteistoiminnan. Vaikka oman asuinalueen asiat ovat tietysti tärkeitä, ja on hyvä, että kylien puolia pidetään, en ole kyläpoliitikko. Pyrin arvioimaan asioita aina kunnan kokonaisedun kannalta.”

Miten ihmiset saadaan innostumaan paikallisesta päätöksenteosta?

”Se on aika hankalaa, koska yleensä ihmiset innostuvat – vihaisesti – vasta sitten, kun tulee kipeitä päätöksiä. Vaikka olisi saatu pidettyä veroprosenttia pienenä hamaan tappiin tai palvelut kunnan kokoon nähden kohtuullisen hyvinä, niin harvemmin siitä kukaan tyytyväisenä kirjoittaa, että onpa hienoa kun on saatu säilytettyä.”

”Minun makuuni ei ole, että mielistellään tai oikaistaan vaikeista asioista kertoessa. Pitää kertoa faktat ja totuus siitä, miksi vaikka jostain palvelusta joudutaan luopumaan. Koen, että kun asiat perustellaan sillä tavalla, niin ihmiset eivät ehkä sananmukaisesti innostu, mutta he kuitenkin ymmärtävät paremmin, miksi jokin päätös piti tehdä juuri näin.”

Hän on innostava ja kannustava toveri, jonka kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä.

Vuoden valtuutettu -kilpailuun Kari Masalinin ilmoitti Hausjärven Demareiden sihteeri Maaret Ollila, joka kiteyttää Masalinin olevan ”pitkän valtuutetun uran luonut hausjärveläinen demarivaikuttaja”.

Maaret Ollila kuvailee esittelyssään Kari Masalinia aktiiviseksi ja asioista selvää ottavaksi ihmiseksi, jonka puoleen on aina hyvä kääntyä halusipa sitten tietoa itselleen tai eteenpäin vietäväksi.

”Hän omalla aktiivisella toiminnallaan kannustaa hienovaraisesti nuorempia demarilaisia toimintaan mukaan”, Ollila kuvailee.

Ollila pitää arvossa Kari Masalinin pitkäaikaista toimintaa kuntapolitiikan parissa. Hän kertoo Masalinin aloittaneen poliittisen uransa liittymällä SDP:n jäseneksi vuonna 1981. Vuosiin kuntapäättäjänä on mahtunut monenlaisia tehtäviä.

”Kari on yli kolmenkymmenen vuoden poliittisella urallaan toiminut Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtajana sekä kunnanhallituksen pitkäaikaisena jäsenenä. Hän on toiminut myös muissa kunnan luottamustoimissa aktiivina, asioita eteenpäin luotsaavana henkilönä”, Maaret Ollila kirjoittaa.

”Kari Masalinilla on tällä hetkelläkin merkittäviä luottamustoimia niin kunnallisesti kuin ylikunnallisesti. Tämä toimintaa jatkuu toivottavasti vielä seuraavat neljä vuotta, sillä Kari on lupautunut ehdokkaaksi myös kevään kunnallisvaaleihin”, Ollila jatkaa.

Kari Masalin on Ollilan mukaan sitoutunut yhteisten päämäärien saavuttamiseen, ja tämän asian ja taidon ovat hänen mukaansa huomanneet myös muiden puolueiden jäsenet. Ollila kertoo, että myös piirikokousedustajana pitkään toiminut Masalin tunnetaan myös naapurikunnissa aktiivisena demarina, jolla on tietoa ja osaamista.

”Kari Masalin on innostava, yhteistyökykyinen ja kannustava demari, toveri, jonka kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä”, Ollila päättää esittelynsä.

Seuraavaksi Vuoden valtuutettu -kilpailun finalisteista esittelyvuorossa on 28.tammikuuta Henna Hovi Kouvolasta. Aiemmin finalisteista on jo esitelty Kristian Parviainen, Piia Elo  ja Tuija Pohjola, joiden esittelyt voit käydä lukemassa heidän nimeään klikkaamalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE