Politiikka
26.3.2019 04:49 ・ Päivitetty: 26.3.2019 07:07
WWF: Suomalaisten lihankulutus lisääntynyt 2000-luvulla lähes 20 % – suosittaa syömään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa
Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa, arvioidaan WWF:n uudessa ruokasuosituksessa, joka perustuu Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon.
Suositus takaisi WWF:n mukaan terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.
Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. WWF:n mukaan ruuantuotanto on myös suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen, sillä luonnontilaisten alueiden, kuten metsien, raivaaminen eläinperäisen ruuan tuotantoon ajaa villieläimet ahtaalle.
”Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.
Suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta 40 prosenttia on Suomen rajojen ulkopuolella. Ruuan monimuotoisuusvaikutuksista yli 90 prosenttia kohdistuu muualle maailmaan. Maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruuan tuotannon käytössä. Proteiineista eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin vain 37:ää prosenttia.
”Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen”, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.
Suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt WWF:n mukaan lähes 20 prosenttia 2000-luvulla.
”Lihankulutuksemme taustalla on yhteiskunnallisia päätöksiä, kuten maatalouden tukipolitiikka. Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin. Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää”, Valkeapää sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.