Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”X:llä ei edes ole ”merkittäviä kansainvälisiä yleisöjä”, kuten Orpo väittää” – Harakka ihmettelee vastausta kirjalliseen kysymykseen

LEHTIKUVA / AFP / NICOLAS TUCAT

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kummeksuu pääministeri Petteri Orpon (kok.) vastausta hänen toiseen kirjalliseen kysymykseensä valtiovallan läsnäolosta aiemmin Twitterinä tunnetulla X-alustalla.

Demokraatti

Demokraatti

Harakka huomauttaa tiedotteessaan, että X oli keskeinen väline, jolla sen omistaja Elon Musk ”levittämällä valheita ja vaarallisia salaliittoteorioita tuki Donald Trumpin vainoharhaista kampanjaa”. Harakka kertoo toistaneensa kirjallisen kysymyksensä siitä, miksi julkinen valta on valinnut viestintäkanavakseen X:n, kun lisäksi ilmeni, että Musk on pitänyt säännöllisesti yhteyttä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Harakka kysyi asiasta ensi kerran jo lokakuussa.

Nyt Harakka nostaa esiin, että Orpon vastaus kysymykseen muuttui Yhdysvaltain vaalien jälkeen. Aikaisemmassa kirjallisessa vastauksessaan Orpo ei maininnut ”kansainvälisiä viestintäkäytäntöjä”, Harakka toteaa.

– ”Kansainvälinen näkyvyys” on uusi, Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen kehitetty perustelu X:n käyttämiseen. Koska Trump ja Musk levittävät disinformaatiotaan X:ssä, myös Suomen valtiojohto katsoo aiheelliseksi tukea tätä toimintaa, Timo Harakka tulkitsee.

Vastauksessaan Orpo kirjoittaa: ”X:n kautta on mahdollisuus tavoittaa myös merkittäviä kansainvälisiä yleisöjä. Alustaan liittyvistä ongelmista huolimatta X on vakiintunut kansainvälisen politiikan ja diplomatian kanavaksi, jossa esimerkiksi valtionpäämiehet ottavat kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin tai lähettävät onnittelujaan, surunvalittelujaan tai muita reaktioitaan. Suomen valtioneuvoston yksipuolinen poistuminen tällaiselta foorumilta leikkaisi merkittävästi Suomen kansainvälistä näkyvyyttä ja rikkoisi vakiintuneita kansainvälisiä viestintäkäytäntöjä.”

HARAKKA muistuttaa, että X on irtisanoutunut yhteistyöstä alustojen sisällöntarkastuksessa ja on EU-komission mukaan pahin disinformaation lähde. Komissio tutkii, rikkooko X EU:n digipalvelusäädöstä.

Harakka nostaa myös esiin, että tuleva Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vance on uhkaillut, että Yhdysvallat lopettaa tukensa Euroopan Nato-maille, jos EU-komissio rajoittaa X:n toimintaa.

Harakka ihmettelee, kuinka varsin tuore julkaisutrendi voi olla ”vakiintunut kansainvälinen viestintäkäytäntö”. Kansainvälisessä politiikassa ja diplomatiassa on vuosisatojen ajan kehittynyt protokolla, jota noudattaen valtionpäämiehet nimenomaisesti ottavat kantaa tai lähettävät ”onnittelujaan, surunvalittelujaan tai muita reaktioitaan”.

– Itsenäinen Suomi voi itsenäisesti valita demokraattisten arvojensa mukaiset viestintäkanavat. Meidän on tuettava kotimaisia tiedotusvälineitä, eikä alistuttava ylikansallisen, kaupallisen valhekoneiston valtaan, entinen liikenne- ja viestintäministeri moittii tiedotteessaan.

Harakka nostaa esiin, että X on menettänyt vauhdilla käyttäjiä Suomessa. Muiden muassa VR, keskusrikospoliisi ja evankelisluterilainen kirkko ovat poistuneet alustalta. X tavoittaa nykyään noin 15 prosenttia suomalaisista, kun tavoittavuutensa huippuvuonna 2020 se tavoitti 19 prosenttia suomalaisista. Tiedot ovat peräisin Reuters-instituutin Uutismedia verkossa 2024 -raportista.

– Kaiken lisäksi X:llä ei edes ole ”merkittäviä kansainvälisiä yleisöjä”, kuten Orpo väittää. Aktiivisilla kuukausikäyttäjillä mitattuna X on maailmassa vasta 15. suosituin sosiaalisen median palvelu. Suomen valtio saavuttaisi suuremman kansainvälisen näkyvyyden esimerkiksi Snapchatissa, Harakka sanoo.

Harakka kysyi kirjallisesti myös, että mitä johtopäätöksiä valtioneuvosto tekee X-alustan omistajan yhteydenpidosta oikeudetonta hyökkäyssotaa käyvän Venäjän johtajaan. Tähän kysymykseen pääministeri ei vastannut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE