Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Yhdenvertaisuuden edistäminen on ajankohtaisimpia asioita” – Helsingin kaupungin toimikuntiin tuoretta demariväriä

Yhdysvaltojen Chicagossa järjestettiin kesäkuun 25. päviä näyttävä Pride-kulkue.

Helsingin kaupungin yhdenvertaisuus- sekä tasa-arvotoimikunnissa nähdään tällä vaalikaudella tuoretta demariväriä, kun Maria Loima, 26, ja Roby Mountrakis, 30, valittiin toimikuntien puheenjohtajistoihin.

Täksi kaudeksi tasa-arvotoimikunnasta omaksi toimikunnakseen irrotetun yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtajana aloittaa Maria Loima. Hän kertoo Demokraatille, ettei hänellä ole aikaisempaa kokemusta Helsingin kaupungin luottamustehtävissä toimimisesta.

– Todella siistiä aloittaa toimikunnassa. Minusta tuntuu, että yhdenvertaisuuden edistäminen on ajankohtaisimpia asioita mitä tällä hetkellä löytyy, Loima tuumii.

– Robyllä on tasa-arvotoimikunnassa kaikki sukupuoleen liittyvät asiat. Minun toimikunnassani on sitten kaikki muu.

Loima pitää yhdenvertaisuustoimikunnan toimintaa erittäin tärkeänä muun muassa lisääntyneen vastakkainasettelun johdosta.

– Haluamme kehittää ihmisten tietoisuutta näistä asioista. Siihen liittyy paljon sisäistä- ja ulkoista viestintää.

SDP:n Maria Loima käärii hihat Helsingin kaupungin yhdenvetaisuustoimikunnassa.

Hän kertoo nauraen, että toimikuntien puheenjohtajisto on ajatellut nostavansa  toimikunnat Suomen seuraavaksi some-ilmiöksi. Asiasta tiedusteltaessa enemmän, hän paljastaa salamyhkäisesti kehitteillä olevan kovia suunnitelmia.

– Olemme tavanneet molempien toimikuntien puheenjohtajistojen kesken. Elokuussa sitten aloitellaan työskentely koko toimikuntien voimin. Sitten osaamme varmasti sanoa enemmän.

Toimikunta on ajatellut nousevansa Suomen seuraavaksi some-ilmiöksi.

Yhteistyö toimikuntien välillä tulee sekä Loiman että tasa-arvotoimikunnan varapuheenjohtajana toimivan Roby Mountrakiksen mukaan olemaan tiivistä.

– Meidän demariedustajien näkemys liippaa hyvin läheltä toisiaan, hän toteaa.

– Haluammekin jatkaa yhteistyötä. Tulossa on jopa yhteisiä kokouksia ja yhdessä järjestettyjä seminaareja.

Roby Mountraksi toimii ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungin luottamustehtävässä.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikuntien puheenjohtajisto on tällä vaalikaudella vihreiden ja sosialidemokraattien hallussa. Mountrakis sanoo, että toimikunnan varapuheenjohtajuus on myös hänelle ensimmäinen luottamustoimi Helsingin kaupungilla.

– Täytyy sanoa, että en malta odottaa pääseväni tutustumaan toimikunnan työskentelyyn ja muihin toimijoihin, hän kertoo.

– Jokaisen toimikunnan jäsenen taustalla on henkilökohtainen kiinnostus tasa-arvotyöhön. Puoluetausta ei niinkään ole keskeisessä roolissa käytännön toteutuksessa.

Toimikunnissa onkin laaja puoluekenttää halkova edustus. Tasa-arvotoimikunnassa on mukana myös feministinen puolue sekä piraatit. Mountrakiksen mukaan juuri Feministinen puolue halusi irrottaa toimikunnan toisistaan, jotta tasa-arvotoimikunta voisi keskittyä täysin sukupuoleen liittyviin asioihin.

Yhteistyötä tehdään tiiviisti niin virkamiesten, kuin valtuutettujen kanssa.

Toimikunnilla ei ole varsinaista päätäntävaltaa asioihin. Ne tarkkailevat, raportoivat ja tekevät esityksiä kaupungin kehittämiseksi ja edistääkseen kaupungin tasa-arvoa. Yhteistyötä tehdään tiiviisti niin virkamiesten, kuin valtuutettujen kanssa.

Mountrakis kertoo, että esimerkiksi tasa-arvotoimikunnan keskeisimpänä tavoitteena on tulevana kautena ratkaista, kuinka Helsingin kaupunki aloittaa mittaamaan tasa-arvon toteutumista. Työtä on alustanut jo aikaisempi toimikunta.

– Tiedon lisääminen edistää tasa-arvoa. Kun kaikilla on hyväksytty olo esimerkiksi työpaikalla, niin myös hyvinvointi lisääntyy, Mountrakis toteaa.

Hän nostaa esiin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaan-ajan toimialajohtaja Tommi Laition toiminnan, jota Mountrakis pitää esimerkillisenä. Laitio lähetti jokaiselle työntekijälleen viestin, jossa kerrottiin mistä Helsinki Pridessä on kyse.

– Laitio ei siis laittanut ohjeistusta siitä, kuinka tulisi toimia. Hän halusi ennen kaikkea lisätä tietoa.

Mountrakiksen mukaan ketään ei saa pakottaa toimimaan tietyllä tavalla, vaan asioista täytyy tuoda tietoa esimerkiksi kaupungin henkilöstölle ja pyrkiä vaikuttamaan tätä kautta.

– Tietenkin oma tavoitteeni on myös tehdä Helsingistä tasa-arvotyön mallikaupunki.

Osallistuminen on kannanotto ihmisoikeuksien puolesta.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vahvasti esillä kuluvalla viikolla, kun myös Suomessa vietetään kansainvälistä Pride-viikkoa. Sekä Loima että Mountrakis aikovat osallistua huomenna järjestettävään Pride-kulkueeseen.

– Näitä juhlia pitää juhlia niin kauan, kunnes tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat valmiit, Loima toteaa.

Hän kuitenkin tunnustaa, että todennäköisesti Pride-juhlia tullaan viettämään vielä useasti.

– Töitä riittää.

Mountrakis puolestaan kertoo oman osallistumisensa olevan kannanotto ennen kaikkea ihmisoikeuksien puolesta.

– Tapahtuma liittyy vahvasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Näen ilon asiana, että tällainen tapahtuma järjestetään. Tapahtumassa on ennen kaikkea ollut aina hyvä henki, hän kertaa.

– Toivotaan että sää on suosiollinen!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE